Пролетен пленер по изкуства, Пловдив 2016

Литературна вечер, Пленер по изкуства, Пловдив 2016

По традиция през април Център за млади таланти проведе пролетния си пленер по изобразително изкуство по темата Красотата на България. В него тази година участваха по-големите таланти от групите по графика, живопис и интериорен дизайн на арт педагог Таня Стоянова.

Децата успяха лично да съпреживеят магията на стария Пловдив и култовия квартал Капана, да усетят красотата и добротата, които струят от културно-историческата сцена на един от най-древните градове в Европа. Чрез рисуване по наблюдение на перспективните промени в архитектурата и природната среда и изобразяване на моментни състояния на един и същ пейзаж през различни часове на деня нашите млади художници съумяха да усъвършенстват уменията и техниките за рисуване, както и да осъзнаят значението на светлината в природата за цветовото и светлосенъчното изграждане на рисунката. Дори и разходките се комбинираха успешно с поставената задача: всеки да събере в скици и снимки собствена база данни, които ще претвори самостоятелно в композиция, изобразяваща уникалното от архитектурата, цветовете и пролетното ухание на Пловдив.
Обогатяването на кръгозора и познанията на децата се допълни и от прекрасните творчески срещи с двама от най-изявените творци на града, чието творчество и дейност са известни на широка културна аудитория в страната ни и извън нея - художника Атанас Хранов и писателя-драматург - Александър Секулов. Обсъждането на последната изложба на авангардиста Атанас Хранов Чайниците на Балтазар предизвика оживена дискусия за стила на Магическия реализъм, както той сам го определя, за красотата като форма за съпротива срещу грозотата и бездушието, за мечтите на твореца, за избора ни да се опитваме да погледнем света през ключа на красотата и много други въпроси, които децата обсъдиха с двамата творци. В културната палитра на програмата бе включено и емоционалното съпреживяване при представянето на новата стихосбирка на Аксиния Михайлова - "Смяна на огледалата", една изключителна българка, носител на най-високото отличие за поезия във Франция - наградата "Гийом Аполинер"2014, която за пръв път в 73-годишната й история се присъжда на български поет.

През май - Месеца на таланта очакваме резултата от впечатленията, емоциите и преживяното - самостоятелна изложба на талантите ни в ЦМТ, Бургас.

Ето и част от есето на таланта ни Нелина Манева, вдъхновено от пленера: Град нирвана:

"Пловдив е град на чувствата. Успя да открадне всяко едно, което някога съм усещала! А как рядко ми се случва просто прелест. Храната, хората, сградите и природата крещят ела и ме усети. Докоснах се до повечето, което беше главната цел на отиването ми там. Радвам се, че я достигнах.
Капана и Старият Град се съчетават идеално, някакси ми напомнят за различните страни на характера ми модерно виждане, което все пак не забравя от къде е тръгнало.

Вечерта ни в бар Петното бе завършека на цялата идилия. Имах нужда от нея, да си призная. Случихме на изключително интересна, емоционална и красива литературна вечер. Сякаш всички се прибрахме леко помъдряли тогава, с леко поотворени очи за света.
И естествено се радвам, че споделих тези дни с такива прекрасни хора, може би точната компания за място като Пловдив!"