Наградихме отличените в III национален литературен конкурс „И децата покоряват светове! Покажи, че можеш“ 2016

  • Начало»
  • Новини»
  • Наградихме отличените в III национален литературен конкурс „И децата покоряват светове! Покажи, че можеш“ 2016 
Център за млади таланти навърши 5 години

По традиция в навечерието на най-светлия празник Коледа, Център за млади таланти (създаден по идея и с подкрепата на Ф-я Шанс за децата на България) в Бургас чества годишнина от откриването си. На този ден децататаланти и екипът на Центъра правят равносметка за извървяния път, отбелязват новото в работата си и награждават финалистите на Националния литературен конкурс на Фондацията, имащ за цел да стимулира развитието на млади талантливи творци.

Тази година празникът бе посветен на един велик български талант големият българин, Продавачът на мечти, поетът, драматургът, сценаристът Валери Петров един от онези български таланти, които са вдъхновение за малки и големи. Новото попълнение от артистични дарования към театралното студио Малкият принц, с ръководител бургаският режисьор Румен Велев, подготви и представи с невероятно изпълнение "За валсът, есента и зимата", постановка по текстове на Валери Петров.

Събитието продължи с награждаването на финалистите от III-тия национален литературен конкурс "И децата покоряват светове! Покажи, че можеш". Творбите на 47-те участници в конкурса бяха оценени от авторитетно жури с председател поетесата Любов Джунгурова и членове Елка Василева- журналист, писател, член на УС на писателите в Бургас; Костадинка Недялкова учител по български език и литература; Диана Саватева журналист; Димка Ташкова писател. Любов Джунгурова направи подробен анализ на конкурса и представянето на кандидатите от 24 града и две села от всички краища на България.

На първо място журито класира Кристина Кирова от Бургас, на второ Мария Андреева също от Бургас и на трето Александрина Найденова от с. Крива бара, област Монтана.

На финал детската вокална група "Морски кончета" развълнува всички с изпълнение на коледни песни. Гостите на тържеството бяха поканени да участват в коледния хепънинг на креативността и благотворителния базар в подкрепа на Фондация "Артон България", помагаща на деца с онкологични заболявания чрез изкуство, както и в подкрепа на децата от Дом за деца със специална грижа "Вяра, надежда и любов".

По повод 5-годишнината на Центъра Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата на България" сподели: Особено сме щастливи и горди, че Център за млади таланти, единствен в България, тази година стана Европейски център на таланта, като неразделна част от голямото европейско семейство на двете най-големи организации за работа с даровити деца. С това за нас се откриват нови хоризонти и възможности за усъвършенстване и изява. Задължени сме да се равняваме по най-добрите в сферата, да бъдем постоянни и отговорни, за да отговорим на високите изисквания. Всичко зависи от нас! Както прекрасно го е казал американският писател и режисьор Дейвид Линч : "Талантът е като солта на земята, можеш да го откриеш навсякъде, но най-важното е здравата работа, за да го развиеш и докажеш." Голяма чест за нас и признание за постигнатото е, че след номинацията ни, трима от възпитаниците и лауреати на Фондацията бяха приети за членове на Европейската младежка платформа Дани Караиванова (област изкуства), Димитър Опърлаков (математика и физика), Кристиян Тодоров (музика). Пожелаваме на всички благословени празници и обещаваме да продължим да подкрепяме и развиваме младите таланти на страната ни.