Европейска младежка среща на талантите

Даниела Караиванова, Център за млади таланти

В качеството си на единствения в страната официален Европейски център за таланти сме изключително щастливи да ви съобщим, че от 29.03 до 2.04.2017 в Будапещ се проведе Европейска среща на даровити деца, в която взе участие и наш представител и много кратен лауреат на Фондацията - Даниела Караиванова!

Дани бе единствената българка, участник в 5-дневната среща, организирана от Централия европейски център за таланти! Над 70 талантливи младежи работиха заедно над иновативни проекти, обмениха опит, идеи и научиха за най-новите практики за развитие на таланта.
Гордеем се, че сме част от тази международна организация и имаме възможност да работим за и в подкрепа на таланта, да развиваме потенциала на младите хора и се надяваме на все повече възможности за изяви и добра интеграция на децата ни!

Представяме ви впечатлениеята на Дани от събитието: "Вълнуващи теми, уъркшопове с вдъхновяващи професионалисти, наситена културна програма, интересни запознанства, дискусии и нови идеи - това са само част от събитията по време на Европейската младежка среща в Будапеща. Тя събра млади талантливи хора от 17 страни, които представиха центъра за млади таланти от своята страна, както и иновативни идеи и методи на обучение.
Всеки от дните на конференцията беше посветен на определена тема и всички мероприятия бяха свързани с нея. След пристигането на учасниците конференцията беше неформално открита с интерактивни групови игри. Това помогна за бързото опознаване и намиране на прилики и общи теми.
На следващия ден младежката среща беше открита от Петър Сцермели, който представи ЕТСН и нейната история. След презентация на младежката платформа и настоящите и бъдещи проекти последва интересна лекция за важността на създаването на контакти за развитието на таланта. Така бе озаглавен и първият ден от програмата на младежката конференция. Научихме, че в основата на това стои креативността в различните си форми: като средство за творчество, вземане на решения и действия в познати и непознати ситуации. А талантът може да се развива чрез основните съставки на мъдрост и способността да се интегрираш в нова среда. По време на своята лекция професор Сцермели сподели с нас интересни методи и упражнения, с които може да наблюдаваме прогреса и да развиваме таланта си в правилната посока.

След кратка почивка програмата продължи с Lightening TED-Talks, където в рамките на 4-5 минути можехме да разкажем за центъра за млади таланти, от който идваме, за своята страст или да споделим нещо, което ни вдъхновява. Темите на речите бяха много разнообразни от креативността, доброволчеството, образователната система до програми за писане на книги и програмиране. Като единствен представител от България аз също дадох кратка реч, отразяваща дейностите на Центъра за млади таланти в Бургас, неговата визия, мисия и проекти. Посредством това подчертах и колко е важно всеки да използва таланта си за добра кауза. Като пример дадох ежегодния благотворителен базар и моят опит с късометражни филми и постери по важни екологични и социални теми... Защото мисията на таланта е да се споделя и с другите. След следобеда, пълен с нови идеи и вдъхновяващи истории, последва културна програма в центъра на Будапеща: разходка с корабче и посещение на замъка Буда, от където се открива невероятна гледка към града.

Ден втори на конференцията беше озаглавен Ден на таланта. По време на уъркшопа на Уилиам Бенко разглеждахме какво прави една реч вълнуваща. Той ни даде съвети за подготовката, структурата и самото презентиране. Професор Алберт Цийгър от университета в Нюрнберг ни разказа повече за концепцията за даровитостта. Посредством изследвание и целеви групи, той ни показа колко е трудно да се разпознае от ранна възраст потециала на детето, тъй като това зависи от много фактори. Правата за образование Саламанка бяха дискутирани по време на презентацията на доктор Силвия Петър-Сцарка.
Последва работа в малки групи по Хармата за правата на талантливите ученици. Аз участвах в групата, която раглеждаше Разпознаването на талантите в училищна среда. Нашата идеята беше във всяко училище на определен период от време да се провежда тест, чрез който да се определи кои деца са талантливи и в коя сфера. Резултатите да се споделят с родителите и учителите по съответните предмети, за да могат учениците да получат специално внимание и възможности за развитие на своите знания и умения. Нужно е основно обучение за разпознаване и насърчаване на талантите за всеки учител. Резутатите от нашата работа ще бъдат дадени на експерти, за да бъде съставен финалния документ, който ще бъде представен по различни институции.
Вечерта беше закрита с културна програма: унгарски танци. След кратко въведение в стъпките и ние, самите учасници, се включихме в танците под съпровода на живата музика.

Първи април беше под мотото Иновации и започна в централния европейски университет. Там Хенрик Пап ни представи мобилното приложение Be-Innovative, посредством което екипи могат да съберат бързо и интересно нови идеи за своите проекти. Използвайки него и метода Design Thinking събрахме идеи за различните проекти на младежката платформа. Нашият проект беше Осъществяване на обмен между ученици от различни центрове за млади таланти. Целта на нашата група беше да покажем как може да се осъществи и какво прави този обмен неповторим, именно възможността да общуваш с други талантливи деца и да посещаваш курсове по твоя интерес в друга страна.
След презентация на резултатите продължихме с кратки уъркшопове, модерирани от членовете на съвета на младежката платформа. Първият беше как да бъдат открити и подпомогнати талантливи ученици в неравностойно положение. Вторият беше свързан с един от проектите на платформата: създаване на анкета, насочена към талантливи млади хора. По време на уъркшопа разгледахме стъпките за създаване на анкета и сравненихме онлайн и хартиените формуляри. Вечерта прикючи с групови игри и интересни предизвикателства.

Младежката конференция в Будапеща беше една вълнуваща среща с талантливи хора от младежката платформа на ЕТСН. Тя ме изпълни с вдъхновение и нови идеи, както и ми даде насока как да продължа да развивам таланта си. Освен това ме запозна с ръководители от другите младежки центрове, които имат интерес и желание да работят с Центъра в Бургас. Искрено благодаря за възможността и се радвам, че бях част от събитието."