Млади видеографи от Бургас получиха международно признати сертификати

  • Начало»
  • Новини»
  • Млади видеографи от Бургас получиха международно признати сертификати 
Част от младите видеографи

За пръв път млади видеографи от Бургас получиха международно признати сертификати. Свидетелствата ще им помогнат при кандидатстване за висше образование и работа в сферaта на аудиовизуалните медии както в България, така и в чужбина.

След сложен теоретичен и практичен изпит 3 момичета и 2 момчета от Бургас се сдобиха с международно признати сертификати по видеозаснемане и монтаж. Те ще бъдат за тях предимство при кандидатстване във висши учебни заведения по визуални изкуства, медии и реклама у нас и в чужбина. Младежите са на възраст от 10 до 17 години и са участници в първия по рода си проект, свързан с видеото Модерна телевизия и видео на Център за млади таланти към Фондация Шанс за децата на България.

Центърът стартира този модулен проект като отговор на новата страст на съвременното общество видеото. Оказва се, че всеки от нас гледа по 10 - 30 видеа неволно всеки ден, докато разглежда социални медии и сайтове за новини. Всеки от нас снима видео със смартфона си в моменти, които го развълнуват. Според съвременни изследвания потенциалният клиент възприема 70 % по-лесно видео рекламата в сравнение с рекламни текстове и рекламни изображения.Технологиите са вече достъпни до малките ни деца. Чрез телефона те имат възможност не само да снимат видео, но и да излъчват на живо всичко, каквото им хрумне. Те не се замислят дали може да се изложат и да изложат своите семейства... Тези тенденции са до голяма степен неосъзнати в средите на съвременното българско образование. Социалните мрежи са пълни с непристойни клипове на непълнолетни момичета и момчета, а образователната система закъснява със своите мерки.
Центърът за млади таланти е първата институция в Бургас, която прие отговорността да се занимава с проблема Видео и деца. През октомври 2017 стартира проектът Модерна телевизия и видео. В него се включиха деца и младежи с интерес към влогърство, видеозаснмане и монтаж. За ръководител на проекта и лектор бе привлечена Мартина Чачевска сценарист и режисьор в ТВ СКАТ с дългогодишен опит в писане на текстове, режисиране, заснемане и видеомонтаж. Мартина Чачевска има и педагодическо образование и опит като учител в елитни бургаски гимназии. Била е години наред ръководител на музикално-артистична група с десетки младежи., споделя Лилиана Славова, председател на Фондация Шанс за децата на България

За 60 учебни часа участниците в проекта се запознаха с особеностите на снимането на открито и в студио. Снимаха с DSLR, Action camera, компактен фотоапарат, смартфон. Усвоиха основните правила на видеомонтажа в две световноизвестни монтажни програми. Разбраха как да водят интервю и как да се представят най-добре, когато тях ги интервюират. Заснемаха и редактираха изображения. Заснеха късометражен филм и взеха участие в два фестивала Рано пиле и Арлекин. Усвоиха 2D анимационната техника Stop Motion. Заснеха събитие с три камери.

През втория модул от проекта те ще заснемат музикални и рекламни видеоклипове, влогове и др.