Обявиха финалистите от Първия литературен конкурс за млади българи, живеещи зад граница на тема "Моето писмо към България"

  • Начало»
  • Новини»
  • Обявиха финалистите от Първия литературен конкурс за млади българи, живеещи зад граница на тема "Моето писмо към България" 

За шеста поредна година Фондация "Шанс за децата и природата на България" организира престижния Литературен "И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!". Новото в тазгодишното издание на конкурса бе, че за първи път в България участници бяха български младежи, родени и/или живеещи по всички краища на света.

Най-активно участие взеха млади българи от следните страни - Испания, Италия, Турция, Германия, Франция, Норвегия и Словакия. Журито с председател известния български писател Радослав Гизгинджиев определи на първо място творбата на Юмюгюл Чавдарова на18 г. от Текирдаг, Турция; второ място взе Богослава Петрова на 17 г. от Мюленбекер Ланд, Германия; почетното трето място отиде при Александър Крумов, 15 г. от Бремен, Германия.

Творбите на всички участници са изключително силни и организаторите решиха всички да бъдат издадени в книга: "Разказите и есетата на децата дълбоко ни трогнаха и ни накараха да се замислим за бъдещето на страната ни. Книгата сборник "Писмо към България от младите българи по света" е втора от поредицата ни за "гласа", мислите и чувствата на децата към страната ни. Тя, освен откоровена изповед на българите в чужбина, ще е и една интересна и ценна съпоставка на първата книга "Моето писмо към България", публикувана миналата година с творбите на всички млади българи, живеещи в родината." - сподели Лилиана Славова, Председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България".

"Този проект беше е интересен, защото отразява настроенията на младите извън граница. Палитрата е богата - в едната крайност младите се сбогуват със страната си, сякаш завинаги. А останалата част обещава, че ще направят всичко възможно да се завърнат, когато могат. Хубавото е, че децата вече знаят, че човек открива своята самоличност, когато има очи да се вгледа и в други култури. След тези текстове си даваме сметка, че България е заприличала на онзи, стария разпадащ се дом на бабите и дядовците ни на село убежище, в което се завръщат все по-рядко. Отново остава въпросът към нашето общество: какво правим ние, за да променим това?", обобщи след финала председателят на журито Радослав Гизгинджиев.

Очаква се книгата да бъде представена през месец май, когато е и годишният празник на организаторите.

Корицата отново ще бъде дело на най-талантливите възпитаници на фондацията и центъра за млади таланти от проектите по изкуства.