Лилиана Славова: "В Центъра за млади таланти, гр. Бургас даряваме КРАСОТА и НАДЕЖДА и не губим оптимизма си!"

  • Начало»
  • Новини»
  • Лилиана Славова: "В Центъра за млади таланти, гр. Бургас даряваме КРАСОТА и НАДЕЖДА и не губим оптимизма си!" 

Днес разговаряме с Лилиана Славова - Председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и Център за млади таланти. И за да вникнете по-надълбоко в това, което прави, ще ви разкажем малко повече за нея.

Лилиана Славова е филмов критик и медиен експерт по професия, телевизионен продуцент и програмен директор с международен опит. Завършва филмова критика, театрознание, журналистика, германистика и романистика в Германия, говори пет езика. Връща се в България през 2005 г. и започва работа в БТВ. Това е само кратка част от началото на професионалната биографията на Лили, както я наричат всички близки приятели и колеги. Проектът, обаче, който променя живота ѝ, е осъществяването на една мечта Фондация за таланти! Като съосновател и председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" Лили създава в родния ѝ град - Бургас, единствения български европейски сертифициран Център за работа с млади таланти. Гордее с първия безплатен Литературен клуб-читалня "Малкият принц", който вече трета година стимулира четенето в Бургас, с премиерата на осъществения по нейна идея филм за бургаски таланти - "Разкази за шанса и таланта", с престижния Национален литературен конкурс, както и с учредяването на първия за Бургас и региона Математически турнир за деца в предучилищна възраст. С книгите "Моето писмо към България" на български деца-таланти и с много бройните постижения на българските надежди децата таланти, част от Фондацията и Центъра. Мечтател и добротворец, непоправим оптимист, вярващ в доброто.

Кога бе основан Вашият център?

- Център за млади таланти в град Бургас, отвори врати 2011 година, като пилотен проект на Фондация "Шанс за децата и природата на България". Основна мисия на Фондацията и Центъра е да подкрепя и подпомага таланта на българските деца. След много сериозна процедура през 2016 година центъра за таланти бе одобрен и приет в ECHA (Европейската организация за подкрепа развитието на таланти) и така стана официално сертифициран Европейски център за таланти. Ние сме първата българска организация между други 47 страни, приета в престижната ECHA - Европейската неправителствена организация, която работи вече 32 години в сферата на развитието на таланта и е най-важната в тази област. Постигнахме го с историята си, с постиженията на талантите си и с много работа!

- Как допринасяте за развитието на талантите на децата по време на извънредното положение?

- Намираме се в много труден период и в момента най-важното е всички да сме отговорни и да останем здрави! Още с обявяването на извънредното положение на 13 март, екипът ни се събра и разработи програми за дистанционно обучение на децата ни. Наред с обучението, се стараем да стимулираме креативността у децата и да ги учим на издържливост и търпение! Гордеем се със създаването на кампанията за борбата срещу вируса с изкуство Млади таланти даряват надежда "Заедно за по-добро утро", включваща различни инициативи на млади таланти от цяла България между които: виртуална изложба под същия надслов, "Кутия за мечти и желания" за копнежите на всички ни за живота след пандемията, шиенето на оригинални предпазни маски от талантите ни в проекта по моден дизайн "Дебют" на центъра, записахме и две песни за НАДЕЖДАТА с вокалната ни група "Морско синьо" и фолклорната ни формация "Зеленика". Даряваме КРАСОТА и НАДЕЖДА и не губим оптимизма си!

Какви таланти сте имали досега във вашия център?

- За тези девет години можем да се наречем щастливци, защото част от нас са деца с таланти от всички сфери на изкуството и науката със световни успехи музиканти, художници, певци, артисти, математици, млади писатели, информатици, физици, астрономи, шахматисти и много други.

Мислите ли, че ситуацията, в която се намираме, ще има негативно влияние върху всички талантливи деца?

- Не, не смятам, че "вирусът" може да повлияе на ТАЛАНТА. Дори обратното - вярвам, че трудностите стимулират още повече развитието на истинския талант и той винаги ще намери начин да се развива и да се изяви!

Организирате ли различни участия за децата?

-Да, непрекъснато. Освен изброените по-горе изяви, от години организираме много престижни и успешни национални конкурси, регионални олимпиади и турнири, състезания и най-различни форуми за изява на дарбите на децата! Преди дни приключи Националния ни конкурс за комикс на тема "България в света", а сега предстои най-важният ни ежегоден проект за подкрепа развитието на таланта програмата "Награди, стипендии и отличия 2020". Крайният срок за кандидатстване по нея е 15 май 2020 г.

Смятате ли, че всички хора притежават талант, и, че е просто скрит и чака да бъде открит?

- Тук ще отговоря с един цитат на Стивън Кинг: "Талантът е по-евтин от солта. Разликата между талантливите и успелите е в упоритостта". Смятам, че най-важното за един талант е не само да бъде открит, но и развит, а това става с много работа.

- Какво влияние смятате, че има изкуството върху хората?

- Одухотворява ги, прави ги по-добри, кара ги да се замислят за наистина важните неща в живота.

- Довършете изречението: "Изкуството прави света..."

Изкуството прави света по-красив и смислен!

Благодарим за това интервю на Лилиана Славова! Желаем ѝ много здраве и още много сбъднати мечти, както и още много новооткрити таланти!

Източник: Алтернатив прес