Малки творци ще споделят своите мечти във II –рия регионален конкурс за детска поезия

  • Начало»
  • Новини»
  • Малки творци ще споделят своите мечти във II –рия регионален конкурс за детска поезия 

"Моята мечта" е темата, която тази година предизвиква най-младите творци да участват във II-рия бургаски конкурс за детка поезия. Конкурсът се организира от центъра за талантливи деца в града. Центърът вече ДЕСЕТ години не само шлифова таланти, но и успешно реализира техните МЕЧТИ в различни сфери на науката и изкуството, още една причина за избора на темата.

Председател на журито отново ще бъде големият български поет, драматург и бургазлия Недялко Йорданов.

Недялко Йорданов е носител на награда "Златен Орфей" за цялостно творчество, автор е на хиляди стихове, пиеси и роман в стихове за деца и юноши, познат и обичан от много поколения бургазлии.

Конкурсните стихове ще бъдат оценявани още и от младата бургаска поетеса Яна Вълчева, която е автор на три поетични и две детски книги. Член е на Бургаска Писателска Общност. Инициатор е на проекта "С гласа на Бургас" към Община Бургас клипове на стихотворения от любими бургаски поети, изпълнявани от популярни и обичани бургазлии. Журирала е във формата за авторска поезия "ПрочетиМи" и в конкурса за детско творчество "Създай книга с БНР Бургас".

Организаторите са изключително щастливи, че поканата им за член на журито прие и известната българска авторка на детска литература Радостина Николова.

Ради, както я наричат всички, е четена и обичана от много български деца, дебютира през 2013 г. като автор на детска литература с поредицата "Приключенията на мотовете" и е отличена с наградата "Бисерче вълшебно" през 2014 г. Тя е автор и на книгите "Приказки от света на мотовете" и "Моите красиви рога" - също носител на награда "Бисерче вълшебно" 2017 г.

Целта на конкурса е да открие, популяризира и подпомогне развитието на детски таланти в областта на литературата и да им осигури възможност за творческа изява. Конкурсът за написване на стихотворение е за деца от 7 до 12 години, разделени в 3 възрастови групи.

"Вече десет години подкрепяме и развиваме най-големия потенциал на страната ни талантите на нашите деца. Чрез темата на конкурса целим да се докоснем до съкровените мечти на подрастващите, да усетим техния мироглед и най-вече да стимулираме дарбата им. В трудното време, в което живеем в момента, за нас е важно да дарим надежда и оптимизъм и да подтикнем малките таланти да се изразят чрез творчество. Очакваме всички деца без притеснения да дадат смело воля на въображението си.", споделя г-жа Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България", основател на Център за млади таланти в Бургас.

В конкурса могат да вземат участие всички деца от Бургас и региона на възраст от 7 до 12 г. като крайният срок за изпращане на стихотворенията е 27 ноември 2020 г. чрез онлайн формуляр поместен в уебсайта на организаторите: www.forbgkids.org

Финалистите ще бъдат обявени на 9 декември 2020 г. на уебсайта на организаторите, а информация за награждаването ще бъде обявена допълнително. Предвиден е награден фонд за финалистите от трите възрастови групи.

Пълните условия за участие могат да се намерят ТУК.