Премиера на документалния филм на Фондацията "Разкази за шанса и таланта"

  • Начало»
  • Новини»
  • Премиера на документалния филм на Фондацията "Разкази за шанса и таланта" 

Как български ученици стигнаха до конкурс на НАСА във Вашингтон? Как малък музикален талант замина за концерти в Ню Йорк, а млада художничка завърши курс по илюстрация в един от най-престижните университети за изкуства в Лондон и то безплатно. Какво трябва да направят талантите от цяла България, за да спечелят стипендии и сертификати, които да им помогнат да се реализират в живота? Това са малка част от въпросите, чиито отговори ще откриете в документалния филм Разкази за шанса и таланта на Фондация Шанс за децата на България с автор Мартина Чачевска. Документалното видео е с продължителност 29 минути и отразява живота и работата на деца и младежи от Центъра за млади таланти в Бургас.

Идеята за създаването на филма е на председателя на Фондацията Лилиана Славова. Тя решава да събере разказите на децата, които са участвали през годините в различни творчески проекти на Центъра за млади таланти в Бургас и самите те да създадат у зрителите представа как се работи там и какви възможности се предоставят на младите хора. Създаването на център за даровити деца в родния й град е нейна сбъдната мечта. Завършила образованието си в чужбина, тя се завръща с убеждението, че всеки българин трябва да направи по нещо за страната си. Заедно с няколко свои съученици и приятели от английската гимназия тя решава да създаде национална неправителствена организация за подпомагане на даровити деца и център за млади таланти в родния си град Бургас.

Седем години по-късно първите възпитаници на този център застават пред камерата и разказват своите преживявания и възможностите, които са получили благодарение на участието си в различни творчески проекти, конкурси и състезания. Фондацията разполага с богат фонд от лични архивни кадри, които илюстрират техните разкази. Във филма има много усмихнати лица, шарени рисунки, музика, танци, театър. Той съдържа и важна информация за това защо серификатите от един център в Бургас са толкова ценени по света и как всяко талантливо дете може да се сдобие с тях.

Премиерата ще се състои на 21 май в Гранд хотел и СПА Приморец, когато центърът за млади таланти в Бургас и фондация Шанс за децата на България официално ще отличат най-успешните даровити деца с програмата си.Награди, стипендии и отличия, наградени ще бъдат и финалистите от I-вия турнир за Бургас и региона за деца в предучилищна възраст Многознайко, отново организиран от Фондацията. Осмото издание на церемонията по награждаването ще се състои в навечерието на Годишния празник на таланта и гостите ще имат възможността да видят и авторското модно ревю - С дъх на лято на талантливите момичета от проекта по моден дизайн с ръководител известната бургаска дизайнерка - Мария Танева, както и Годишна изложба на участниците в проектите по изобразително изкуство Мога и обичам, с ръководител Таня Стоянова.