Новини

IT таланти от Център за млади таланти, Бургас

За пета поредна година европейската IT компания Булпрос Консултинг, организира в София едноседмична практическа среща по информатика и нови технологии между екипа си и деца-таланти. Специализиращата практика е елемент от учебния план на проектите по нови технолoгии на Център за млади таланти в град Бургас.

Участниците в модулен проект по информационни технологии Въведение в програмирането с Java и приложения към Център за млади таланти, гр. Бургас бяха запознати чрез презентации с историята на компанията, нейните визия, мисия и ценности, както и основните дейности, които извършва. След това им бяха раздадени задачите, върху които трябваше да работят, и бяха разделени на два екипа. Задачата на единият отбор бе да направи мобилно приложение за деца за учене на думи по картинки и администраторски панел за редактиране на съдържанието в приложението. Технологиите, които трябваше да ползват във връзка с реализирането на проекта бяха: React Native, Google Speech to Text API, Node.js, Express, Mongodb. Заданието за другият отбор бе да направи уебсайт, който дава информация за времето по зададено място. Технологиите, които трябваше да използват при изпълнение на заданието си бяха: HTML5, CSS3, JavaScript, JSON, jQuery, AJAX, NodeJS. Всеки от екипите имаше по двама ментори, които отговаряха за разясняването на задачите, даването на напътствия и успешното справяне със зададения проект.

Участниците в практиката споделиха, че в този период са успели да обогатят натрупаните досега знания, да усвоят нови и същевременно и да се забавляват. Компанията бе организирала и тиймбилдинг за участниците в практиката под формата на отборна игра в escape стая. Отборът си отпочиваше и същевременно забавляваше докато решаваха загадките, за да излязат успешно от стаята. В последния ден от практиката участниците представиха финализираните си проекти. Заедно със своите ментори отборите разясниха технологиите, които са използвали, за да завършат своя проект, трудностите, които са срещнали при изпълнение на задачата, и как са успели да се справят с тях.


Image description

На 24.03.2017 се проведе IV-тата областна олимпиада по информатика и информационни технологии за град Бургас и региона.

Олимпиадата се организира от Фондация Шанс за децата на България и Център за млади таланти, със съдействието на Център за технически науки на БСУ. Деца от три възрастови групи между 4-ти и 12-ти клас премериха сили и умения в сферата на ИТ технологиите.
Щастливи сме, че интересът тази година бе още по-голям и състезанието привлече около 70 деца от 11 различни училища.

Финалисти за 2018 година са:


Радослав Гизгинджиев в Център за млади таланти

Център за млади таланти и Литературен клуб-читалня "Малкият принц" имаха удоволствието да се докоснат до творчеството на младия български писател Радослав Гизгинджиев

На срещата с един от най-нашумелите съвременни български автори присътваха голяма част от възпитаниците на Център за млади таланти, техните преподаватели, гости и приятели. Авторът разказа накратко за себе си, представи новата си книга "Повече от любов" и сподели през какви трудности преминава един писател в наше време. Последваха многобройни въпроси на публиката. Дискусията продължи с много емоция, смях и лични спомени.

Радослав Гизгинджиев е млад творец, писател, публицист и общественик. Роден е в град Рудозем. Едва на 32 години, а вече има зад гърба си множество запомнящи се произведения.

Многолик и многопластов, той създава филми, пише драматургия и романи. Дебютът му в лигата на големите е екранизацията на разказа "Изпуснати думи" от Елин Пелин, където залага на опитни и познати актьори като Койна Русева, Георги Вачев, Анелия Ташева и други.

Първият му роман "Рай" излиза в края на 2012г. и вече преиздавана повече от пет пъти. Следва "Страници от Рая: Дневниците", а през 2015 година на пазара се появяват и продълженията на "Рай" - "Вратите - Рай II част" и "Пеперудите - Рай III част".

Паралелно с това в големите градове се играят четирите монеспектакъла, които авторът сам е написал и режисирал.


Читалня "Малкият принц", гр. Бургас

Фондация Шанс за децата на България откри безплатна читалня Малкият принц в Бургас

С много радост и детски усмивки отвори врати първия по рода си Литературен клуб - читалня за деца от 6 до 13 години.
Яна Василева, бивш възпитаник на Център за млади таланти и понастоящем студент по Поп и Джаз пеене, поздрави многобройните гости с химна на Фондация Шанс за децата на България, авторската песен Детство. Събитието продължи с интересна информация и факти свързани с важността на четенето на книги.

Вярваме, че четенето не трябва да бъде по задължение! А и книгите са безброй много хубаво е да откриваш нови и нови бисери. Затова в предлаганите заглавия децата ще открият не само тези книги, които се учат в училище или са от детството на нас големите. Обичаме Пипи и Карлсон, но ви каним да се запознаете и с нови герои от модерната и съвременна детска литература! Първите възторжени малки читатели изживяха прекрасни емоции в новата ни читалня и потвърдиха , колко полезна е тази инициатива за интелектуалното развитие на подрастващите! Очакваме много деца и учители от началните училища в Бургас да участват активно в нашите литературни четения!, обобщи идеята Лилиана Славова, председател на Фондация Шанс за децата на България.
Поласкани и щастливи сме, че Фондация Шанс за децата на България се обърна към нас, за да подкрепим този изключитeлно важен проект за децата на Бургас. Радваме се, че сме част от инициативата и вярваме в успеха и, сподели пред публиката Мартин Желев, управител на Гранд хотел и Спа Приморец.

По време на събитето бе открита и изложба на рисунките от Първия регионален онлайн конкурс за детско творчество на тема Моят ангел-мама, организиран от домакините. Награди и грамоти получиха победителите от двете възрастови групи - Мария Юриева Благоева, НУ,, Любен Каравелов от гр. Китен на 10 години и -- Йоана Тихомирова Янакиева на 11г. от гр. Созопол, СУ Св.Св. Кирил и Методий. Организаторите зарадваха талантливите момичета с луксозни комплекти за рисуване, както и с безплатно едномесечно обучение в проектите по изобразително изкуство на Център за млади таланти.

За финал всички присъстващи деца бяха поканени в новата пъстра и светла читалня Малкият принц, където на пробно четене малчуганите се докоснаха до магията на книгите. Събитето завърши с почерпка с лакомства, приготвени от фирма Сладко и Солено, а на тръгване първите приятели на Литературен клуб читалня Малкият принц получиха подарък - нова книжка за домашната библиотека.

Безплатен литературен куб читалня Малкият принц приема записвания на телефони +359 56 825 727; + 359 887 201 033 и се намира в сградата на Център за млади таланти, пл. Атанас Сиреков4 (срещу Общината) в град Бургас.


Г-жа Мартина Чачевска с младите видеографи

За пръв път млади видеографи от Бургас получиха международно признати сертификати. Свидетелствата ще им помогнат при кандидатстване за висше образование и работа в сферaта на аудиовизуалните медии както в България, така и в чужбина.

След сложен теоретичен и практичен изпит 3 момичета и 2 момчета от Бургас се сдобиха с международно признати сертификати по видеозаснемане и монтаж. Те ще бъдат за тях предимство при кандидатстване във висши учебни заведения по визуални изкуства, медии и реклама у нас и в чужбина. Младежите са на възраст от 10 до 17 години и са участници в първия по рода си проект, свързан с видеото Модерна телевизия и видео на Център за млади таланти към Фондация Шанс за децата на България.
Центърът стартира този модулен проект като отговор на новата страст на съвременното общество видеото. Оказва се, че всеки от нас гледа по 10 - 30 видеа неволно всеки ден, докато разглежда социални медии и сайтове за новини. Всеки от нас снима видео със смартфона си в моменти, които го развълнуват. Според съвременни изследвания потенциалният клиент възприема 70 % по-лесно видео рекламата в сравнение с рекламни текстове и рекламни изображения.Технологиите са вече достъпни до малките ни деца. Чрез телефона те имат възможност не само да снимат видео, но и да излъчват на живо всичко, каквото им хрумне. Те не се замислят дали може да се изложат и да изложат своите семейства... Тези тенденции са до голяма степен неосъзнати в средите на съвременното българско образование. Социалните мрежи са пълни с непристойни клипове на непълнолетни момичета и момчета, а образователната система закъснява със своите мерки.
Центърът за млади таланти е първата институция в Бургас, която прие отговорността да се занимава с проблема Видео и деца. През октомври 2017 стартира проектът Модерна телевизия и видео. В него се включиха деца и младежи с интерес към влогърство, видеозаснмане и монтаж. За ръководител на проекта и лектор бе привлечена Мартина Чачевска сценарист и режисьор в ТВ СКАТ с дългогодишен опит в писане на текстове, режисиране, заснемане и видеомонтаж. Мартина Чачевска има и педагодическо образование и опит като учител в елитни бургаски гимназии. Била е години наред ръководител на музикално-артистична група с десетки младежи., споделя Лилиана Славова, председател на Фондация Шанс за децата на България

За 60 учебни часа участниците в проекта се запознаха с особеностите на снимането на открито и в студио. Снимаха с DSLR, Action camera, компактен фотоапарат, смартфон. Усвоиха основните правила на видеомонтажа в две световноизвестни монтажни програми. Разбраха как да водят интервю и как да се представят най-добре, когато тях ги интервюират. Заснемаха и редактираха изображения. Заснеха късометражен филм и взеха участие в два фестивала Рано пиле и Арлекин. Усвоиха 2D анимационната техника Stop Motion. Заснеха събитие с три камери.

През втория модул от проекта те ще заснемат музикални и рекламни видеоклипове, влогове и др.


Изявените деца на Център за млади таланти

На 16.12.2017 Фондация Шанс за децата на България отбеляза седмата годишнина от създаването на Център за млади таланти в град Бургас. От началото до днес над 700 деца успешно развиват дарбите си, в областта на науката, технологиите и изкуствата, в единствения български официално сертифициран Европейски център за таланти.

Пред красивата сграда на Центъра, паметник на културата, младите таланти заедно с родители, близки и приятели, както и екипа на Фондацията, организираха за поредна година Благотворителен коледен базар под мотото Деца-таланти помагат на деца в нужда. Събитието привлече вниманието на гостите и минувачите с разнообразието на ръчно изработени уникати и пъстротатa на коледни картички, играчки и сладкиши. Със събраните средства Фондацията ще осигури и предостави материали от първа необходимост на Защитено жилище за деца, лишени от родителска грижа и със специални потребности в град Бургас.

Официалната част на празника започна с блестящо изпълнение на младия цигулар Антон Колев, който поздрави гостите с пиесата Вретено от Артур Рубинщайн. Събитието продължи с награждаването на финалистите от IV-тия национален литературен конкурс И децата покоряват светове! Покажи, че можеш!. Г-жа Костадинка Недялкова, председател на журито, направи подробен анализ на конкурса, който тази година премина при изключителн интерес от страна на средношколците. Получени бяха 150 творби от 66 населени места на България.

На празника предметни награди и грамоти получиха също и най-изявените възпитаници на Центъра за млади таланти за периода септември декември 2017 година. За коледното настроение на гостите се погрижиха участниците от проекта по английски език Challenges 1 с изпълнението си Happy X-mas \ War is over на Джон Ленън, а за финал Грета Бояджиева, от проекта по немски език, покани всички гости да се включат в Благотворителния базар, с песента Have yourself а Merry little Christmas.


Виктория, Фатме и Ралица

Фондация "Шанс за децата на България обяви и награди победителите в Националния литературен конкурс "И децата покоряват светове! Покажи, че можеш!" 2017


На 14 декември 2017 г. приключи IV национален литературен конкурс "И децата покоряват светове! Покажи, че можеш!"-2017, организиран от Фондация "Шанс за децата на България. Конкурсът за написване на есе има за цел да насърчи деца и младежи творци с изявен интерес към литературата и творческото писане. Тазгодишното издание премина при изключително висок интерес и голяма активност от страна на средношколците. По темата Изпитание ли е талантът? разсъждаваха 150 ученици от 15 до 19 години от 66 населени места в България.

Журито оцени конкурсните есета по няколко критерия: оригиналност и творчески подход при представяне на темата; целенасоченост, убедителност и завършеност на аргументацията; езикова прецизност и стилово единство; жанрово съответствие.

Отличените автори за 2017 година са:

  • Първо място Виктория Тодорова Филипова, на 16 години, от гр. Варна;
  • Второ място Ралица Атанасова Картунова, на 16 години, от гр. Варна;
  • Трето място Любомира Петкова Димитрова, на 16 години, от гр. Свищов.
  • Поощрителната награда на журито е за Фатме Хасан Мурад, на 16 години, от с. Крилатица, обл. Кърджали.
Официалната церемония по награждаването се състоя на 16 декември 2017 г. (от 11:00 часа) в сградата на Център за млади таланти, гр. Бургас, пл. "Атанас Сиреков № 4. Наградите бяха осигурени и предоставени от Фондация Шанс за децата на България, книжарница Bookpoint, книжарница Сиела, издателство Авиана и издателство Клевърбук.

"Нашият конкурс доказва за пореден път, че във всяко кътче на нашата страна има много талатливи млади хора с позиция, будни, мислещи и можещи. Това укрепва вярата ни в младото поколение и в смисъла на нашата мисия да го насърчаваме и подкрепяме по пътя към успеха! Поздравяваме финалистите и се възхищаваме от постигнатото" - обобщи след награждаването, г-жа Лилиана Славова, председател на Фондацията.


Театрално арт студио "Малкият принц"

На 19.05.2017г. Фондация Шанс за децата на България и Бургаският център за млади таланти отбелязаха шестата си годишнина в Драматичен театър Адриана Будевска.

Пет талантливи деца от страната бяха тържествено отличени на Годишния празник на таланта за постиженията си през годината. Елена Мазнева, Веселин Караганев, Елеонора Иванова, Чавадар Лалов и Ива Ичевска, завоювали множество международни и национални отличия в областите: изобразително изкуство, информатика, музика и математика, заслужено станаха лауреати на седмото издание на проекта Награди, стипендии и отличия 2017.

Награди получиха и финалистите от III-та регионална олимпиада по информатика, организирана съвместно с Бургаски свободен университет.

Церемонията бе съпътствана с официалната премиера на вече отличените дебютни спектакли на театрално арт студио към Център за млади таланти Лили и Хрили по текстове на Валери Петров и Приказка за пътя по Стефан Цанев, режисьор Румен Велев. Публиката в пълната зала за свидетел на неоспоримия талант и професионализъм на младите артисти.

Участниците в проектите по моден дизайн Дебют и декоративно приложни изкуства Декорация и дизайн с ръководител Албена Свещарова се представиха с модното ревю Хоризонти по тема Градска мода, вдъхновена от улицата. Във фоаето на театъра бе открита благотворителна художествена изложба-базар Нарисувана любов. С творбите си, децата, участници в проектите по изкуства Живопис и графика и Интериорен дизайн с ръководител Таня Стоянова, показаха за пореден път по оригинален и неповторим начин своя талант. Почти всички картини намериха нови собственици.


Млади ИТ дарования от Център за млади таланти участваха за поредна година на стажанска програма организирана от Европейската софтуерна компанията Булпрос.

Споделяме впечатленията от събитието на нашия талант Веселин Караганев: "Ние, участниците от проектите Въведение в Програмирането с Java и Програмиране с C# и приложения към Център за млади таланти в Бургас, имахме удоволствието да бъдем на едноседмична практика за периода от 10.04 до 14.04.2017г. в една от водещите и най-бързо развиващите се софтуерни компании в България Булпрос Консултинг АД гр. София.
За организацията в София отговаряше Елена Стефанова, HR Manager в компанията, която беше неотлъчно до нас през целия период на престоя ни. Първият ден двата екипа потеглихме към съответните сгради в Бизнес Парк София. Запознахме се с нашите ментори, като за участниците в проекта "Въведение в програмирането с Java" това бяха Марина, Иван, Николай, а за участниците в "Програмиране с C#" - Емилиян и Иван. Те ни представиха проектите, които трябваше да разработим и технологиите, с които да ги реализираме, като всички с радост отговаряха на въпросите ни. Разказаха ни как минават техните дни в компанията и какво всъщност представлява работа им. Те бяха изключително отдадени и ентусиазирани да работят с нас и да ни помагат да усъвършенстваме своите знания и умения.
Проектът на участниците в "Въведение в програмирането с Java" беше дефиниран като "Android приложение, реализиращо комуникация в реално време посредством аудио съобщения". Набора технологии, които използвахме се свеждаше до Java, SQLite, Android Studio и Git.
След прегледа на задачата, се разпределихме на 2 екипа. Първият отговаряше за реализациата на приложението, а вторият имаше за задача да изгради сървърната част на проекта, чиято главна цел беше получаването, обработката и разпращането на аудио записите. Менторите ни дадоха насоки за работа, разясниха основните проблеми, по които трябваше да работим и работата започна. В хода на работата, не само разширихме своите познания и усвоявахме нови, но съумявахме и да се забавляваме. Научихме какво действително се крие зад понятието работа в екип и как да работим заедно в името на общата цел. Особенно ценна възможност и за двата екипа беше възможността да работят и с архитект. Като това се доближава изключително много до реална ежедневна работа в компания. Менторите се отзоваваха на всеки наш въпрос и ни помагаха през цялото време. Проектът на втората ни група беше разработка на конзолна игра, която включваше разработване на вид изкуствен интелект.
В последния ден на нашата практика се състоя представянето на проектите, което беше успешно реализирано и от двата екипа. Това ни донесе радост и удовлетворение, а преживяването ще ни служи като вдъхновение за бъдещите проекти."

Участниците в програмата получиха сертификати за успешно премината трейни програма и се върнаха заредени с много идеи и ентусиазъм за работа. Благодарим на компания Булпрос за сътрудничеството и професионализма.


Даниела Краиванова (първата вдясно)

В качеството си на единствения в страната официален Европейски център за таланти сме изключително щастливи да ви съобщим, че от 29.03 до 2.04.2017 в Будапещ се проведе Европейска среща на даровити деца, в която взе участие и наш представител и много кратен лауреат на Фондацията - Даниела Караиванова!

Дани бе единствената българка, участник в 5-дневната среща, организирана от Централия европейски център за таланти! Над 70 талантливи младежи работиха заедно над иновативни проекти, обмениха опит, идеи и научиха за най-новите практики за развитие на таланта.
Гордеем се, че сме част от тази международна организация и имаме възможност да работим за и в подкрепа на таланта, да развиваме потенциала на младите хора и се надяваме на все повече възможности за изяви и добра интеграция на децата ни!

Представяме ви впечатлениеята на Дани от събитието: "Вълнуващи теми, уъркшопове с вдъхновяващи професионалисти, наситена културна програма, интересни запознанства, дискусии и нови идеи - това са само част от събитията по време на Европейската младежка среща в Будапеща. Тя събра млади талантливи хора от 17 страни, които представиха центъра за млади таланти от своята страна, както и иновативни идеи и методи на обучение.
Всеки от дните на конференцията беше посветен на определена тема и всички мероприятия бяха свързани с нея. След пристигането на учасниците конференцията беше неформално открита с интерактивни групови игри. Това помогна за бързото опознаване и намиране на прилики и общи теми.
На следващия ден младежката среща беше открита от Петър Сцермели, който представи ЕТСН и нейната история. След презентация на младежката платформа и настоящите и бъдещи проекти последва интересна лекция за важността на създаването на контакти за развитието на таланта. Така бе озаглавен и първият ден от програмата на младежката конференция. Научихме, че в основата на това стои креативността в различните си форми: като средство за творчество, вземане на решения и действия в познати и непознати ситуации. А талантът може да се развива чрез основните съставки на мъдрост и способността да се интегрираш в нова среда. По време на своята лекция професор Сцермели сподели с нас интересни методи и упражнения, с които може да наблюдаваме прогреса и да развиваме таланта си в правилната посока.

След кратка почивка програмата продължи с Lightening TED-Talks, където в рамките на 4-5 минути можехме да разкажем за центъра за млади таланти, от който идваме, за своята страст или да споделим нещо, което ни вдъхновява. Темите на речите бяха много разнообразни от креативността, доброволчеството, образователната система до програми за писане на книги и програмиране. Като единствен представител от България аз също дадох кратка реч, отразяваща дейностите на Центъра за млади таланти в Бургас, неговата визия, мисия и проекти. Посредством това подчертах и колко е важно всеки да използва таланта си за добра кауза. Като пример дадох ежегодния благотворителен базар и моят опит с късометражни филми и постери по важни екологични и социални теми... Защото мисията на таланта е да се споделя и с другите. След следобеда, пълен с нови идеи и вдъхновяващи истории, последва културна програма в центъра на Будапеща: разходка с корабче и посещение на замъка Буда, от където се открива невероятна гледка към града.

Ден втори на конференцията беше озаглавен Ден на таланта. По време на уъркшопа на Уилиам Бенко разглеждахме какво прави една реч вълнуваща. Той ни даде съвети за подготовката, структурата и самото презентиране. Професор Алберт Цийгър от университета в Нюрнберг ни разказа повече за концепцията за даровитостта. Посредством изследвание и целеви групи, той ни показа колко е трудно да се разпознае от ранна възраст потециала на детето, тъй като това зависи от много фактори. Правата за образование Саламанка бяха дискутирани по време на презентацията на доктор Силвия Петър-Сцарка.
Последва работа в малки групи по Хармата за правата на талантливите ученици. Аз участвах в групата, която раглеждаше Разпознаването на талантите в училищна среда. Нашата идеята беше във всяко училище на определен период от време да се провежда тест, чрез който да се определи кои деца са талантливи и в коя сфера. Резултатите да се споделят с родителите и учителите по съответните предмети, за да могат учениците да получат специално внимание и възможности за развитие на своите знания и умения. Нужно е основно обучение за разпознаване и насърчаване на талантите за всеки учител. Резутатите от нашата работа ще бъдат дадени на експерти, за да бъде съставен финалния документ, който ще бъде представен по различни институции.
Вечерта беше закрита с културна програма: унгарски танци. След кратко въведение в стъпките и ние, самите учасници, се включихме в танците под съпровода на живата музика.

Първи април беше под мотото Иновации и започна в централния европейски университет. Там Хенрик Пап ни представи мобилното приложение Be-Innovative, посредством което екипи могат да съберат бързо и интересно нови идеи за своите проекти. Използвайки него и метода Design Thinking събрахме идеи за различните проекти на младежката платформа. Нашият проект беше Осъществяване на обмен между ученици от различни центрове за млади таланти. Целта на нашата група беше да покажем как може да се осъществи и какво прави този обмен неповторим, именно възможността да общуваш с други талантливи деца и да посещаваш курсове по твоя интерес в друга страна.
След презентация на резултатите продължихме с кратки уъркшопове, модерирани от членовете на съвета на младежката платформа. Първият беше как да бъдат открити и подпомогнати талантливи ученици в неравностойно положение. Вторият беше свързан с един от проектите на платформата: създаване на анкета, насочена към талантливи млади хора. По време на уъркшопа разгледахме стъпките за създаване на анкета и сравненихме онлайн и хартиените формуляри. Вечерта прикючи с групови игри и интересни предизвикателства.

Младежката конференция в Будапеща беше една вълнуваща среща с талантливи хора от младежката платформа на ЕТСН. Тя ме изпълни с вдъхновение и нови идеи, както и ми даде насока как да продължа да развивам таланта си. Освен това ме запозна с ръководители от другите младежки центрове, които имат интерес и желание да работят с Центъра в Бургас. Искрено благодаря за възможността и се радвам, че бях част от събитието."


По традиция в навечерието на най-светлия празник Коледа, Център за млади таланти (създаден по идея и с подкрепата на Ф-я Шанс за децата на България) в Бургас чества годишнина от откриването си. На този ден децататаланти и екипът на Центъра правят равносметка за извървяния път, отбелязват новото в работата си и награждават финалистите на Националния литературен конкурс на Фондацията, имащ за цел да стимулира развитието на млади талантливи творци.

Тази година празникът бе посветен на един велик български талант големият българин, Продавачът на мечти, поетът, драматургът, сценаристът Валери Петров един от онези български таланти, които са вдъхновение за малки и големи. Новото попълнение от артистични дарования към театралното студио Малкият принц, с ръководител бургаският режисьор Румен Велев, подготви и представи с невероятно изпълнение "За валсът, есента и зимата", постановка по текстове на Валери Петров.

Събитието продължи с награждаването на финалистите от III-тия национален литературен конкурс "И децата покоряват светове! Покажи, че можеш". Творбите на 47-те участници в конкурса бяха оценени от авторитетно жури с председател поетесата Любов Джунгурова и членове Елка Василева- журналист, писател, член на УС на писателите в Бургас; Костадинка Недялкова учител по български език и литература; Диана Саватева журналист; Димка Ташкова писател. Любов Джунгурова направи подробен анализ на конкурса и представянето на кандидатите от 24 града и две села от всички краища на България.

На първо място журито класира Кристина Кирова от Бургас, на второ Мария Андреева също от Бургас и на трето Александрина Найденова от с. Крива бара, област Монтана.


Фондацията и Центъра ни за млади таланти бяха приети в ECHA (European Honors Concil) и вече сме част от European Talent Support Network и официален European Talent Point! Ние сме първата българска организация между други 35 страни приета в престижната Европейска неправителствена организация, която работи вече 29 години в сферата на развитието на таланта и е най-важната такава в тази област.


Световната шампионка и носител на Големия приз на Фондацията - Нургюл Салимова

Под мотото Да работим с красота, да създаваме красота Фондация Шанс за децата на България и Център за млади таланти отпразнуваха празника на таланта в Бургас.

В навечерието на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май Фондация Шанс за децата на България и Център за млади таланти отпразнуваха годишния си празник в Mall Galleria, Бургас. Талантите от проектите по живопис и графика и интериорен дизайн представиха годишната си изложба живопис Изкуството няма религия, осъществена с подкрепата на Contemporary art society Георги Андонов, Мартина Георгиева и Цветомира Георгиева, участнички в проектите по нови технологии на Център за млади таланти, се изявиха с авторска фотографска изложба Неразказани истории, с концерт поздравиха гостите и музикалните таланти на Фондацията вокална група Морски кончета и солисти. Модните дизайнери от проекта Дебют показаха пред многобройната публика пърформънса Модата като спектакъл и пърформънс.

Годишните награди на Фондацията бяха тържествено раздадени на най-изявените и талантливи деца от България по програмата Награди, стипендии и отличия 2016 от г-жа Лилиана Славова, председател на Ф-я Шанс за децата на България. Награди и стипендии за постиженията си през годината получиха 7 талантливи деца от страната, завоювали множество международни и национални отличия в областите: шахмат, математика, музика, физика, философия, информатика и танцово изкуство. Световната шампионка по шахмат във възрастова група до 12 години Нургюл Салимова от с. Крепча. На празникана таланта бяха отличени с награди за постижения на конкурси и състезания и най-изявените за учебната 2015/2016 деца от Център за млади таланти. Наградени бяха и финалиститете от Втората регионална олимпиада по информационни технологии, организирана от Център за млади таланти и Бургаски свободен университет.


Младите таланти със сертификат за успешно завършена практика, офис Булпрос Консултиг, София 2016

За трета поредна година деца от проектите по нови технологии към Център за млади таланти, получиха покана и уникаланата възможност да станат за седмица част от екипа на една от най-успешните международни компании "Булпрос Консултинг".

Споделяме впечатленията на участниците от събитието, организирано съвместно с Булпрос Консултинг и Фондация "Шанс за децата на България":

"Ние, участниците от проектите Изграждане на Уеб дизайн, компютърна графика и анимация и Въведение в програмирането с Java към Център за млади таланти в Бургас, имахме удоволствието да бъдем на едноседмична практика за периода от 04.04. до 08.04.2016г. в една от водещите и най-бързо развиващите се софтуерни компании в България Булпрос Консултинг АД гр. София.
За организацията в София отговаряше Таня Ставрева, HR Manager в компанията, която беше неотлъчно до нас през целия период на престоя ни. От автогара се отправихме към офисa на Булпрос. Първият ден присъствахме на техническа конференция на която се запознахме с различните екипи в компанията и тяхната работа. Всеки от тях ни представи част от своите настоящи проекти, като всички с радост отговаряха на въпросите ни. Разказаха ни как минават техните дни в компанията и какво всъщност представлява работа им. След това се запознахме със своите ментори Иво, Дани, Боби и Ники. Те бяха изключително отдадени и ентусиазирани да работят с нас и да ни помагат да усъвършенстваме своите знания и умения.
В понеделник те ни представиха проекта под името KOTUI, който трябваше да осъществим. Задачата представляваше игра, в която двама играчи избират 10 картинки за опонента си, от когото се очаква да наименува това, което той прецени, че е визуализирано и накрая се обявява победителя. За изпълнението на проекта се научихме как да работим с Git, Eclipse, Maven и надградихме своите умения да боравим с HTML, CSS, JavaScript, JSON, jQuery, Java, mySQL.
Вторият ден се разпределихме на 2 екипа. Първият отговаряше за визуалният дизайн на играта, а вторият имаше за задача да напише логическите операции. Менторите ни дадоха начални насоки за работа, разясниха основните проблеми, по които трябваше да работим и започнахме. В хода на работата, не само разширихме своите познания и усвоявахме нови, но съумявахме и да се забавляваме. Научихме какво действително се крие зад понятието работа в екип и как да работим заедно в името на общата цел. Менторите се отзоваваха на всеки наш въпрос и ни помагаха през цялото време. Първите три дни всеки екип работи по реализирането на своята задача, а четвъртия ден обединихме двете части на играта, което представляваше и най-голямото предизвикателство.
В един от дните имахме удоволствието да присъстваме на лекция за ECMAScript6 и да придобием нови знания.
В последния ден на нашата практика направихме демо представяне на играта, която успешно приключихме и реализирахме. Това ни донесе радост и удовлетворение, а преживяването ще ни служи като вдъхновение за бъдещите проекти.

Всички ние сме признателни и изключително благодарни на Булпрос и Фондация Шанс за децата на България за предоставената възможност."


Изложба "Чайницит на Балтзар". Ат. Хранов

По традиция през април Център за млади таланти проведе пролетния си пленер по изобразително изкуство по темата Красотата на България. В него тази година участваха по-големите таланти от групите по графика, живопис и интериорен дизайн на арт педагог Таня Стоянова.

Децата успяха лично да съпреживеят магията на стария Пловдив и култовия квартал Капана, да усетят красотата и добротата, които струят от културно-историческата сцена на един от най-древните градове в Европа. Чрез рисуване по наблюдение на перспективните промени в архитектурата и природната среда и изобразяване на моментни състояния на един и същ пейзаж през различни часове на деня нашите млади художници съумяха да усъвършенстват уменията и техниките за рисуване, както и да осъзнаят значението на светлината в природата за цветовото и светлосенъчното изграждане на рисунката. Дори и разходките се комбинираха успешно с поставената задача: всеки да събере в скици и снимки собствена база данни, които ще претвори самостоятелно в композиция, изобразяваща уникалното от архитектурата, цветовете и пролетното ухание на Пловдив.
Обогатяването на кръгозора и познанията на децата се допълни и от прекрасните творчески срещи с двама от най-изявените творци на града, чието творчество и дейност са известни на широка културна аудитория в страната ни и извън нея - художника Атанас Хранов и писателя-драматург - Александър Секулов. Обсъждането на последната изложба на авангардиста Атанас Хранов Чайниците на Балтазар предизвика оживена дискусия за стила на Магическия реализъм, както той сам го определя, за красотата като форма за съпротива срещу грозотата и бездушието, за мечтите на твореца, за избора ни да се опитваме да погледнем света през ключа на красотата и много други въпроси, които децата обсъдиха с двамата творци. В културната палитра на програмата бе включено и емоционалното съпреживяване при представянето на новата стихосбирка на Аксиния Михайлова - "Смяна на огледалата", една изключителна българка, носител на най-високото отличие за поезия във Франция - наградата "Гийом Аполинер"2014, която за пръв път в 73-годишната й история се присъжда на български поет.

През май - Месеца на таланта очакваме резултата от впечатленията, емоциите и преживяното - самостоятелна изложба на талантите ни в ЦМТ, Бургас.