Новини

Участниците в проекта по моден дизайн "Дебют" на Център за млади таланти в Бургас заедно с преподавателката си известната бургаска дизайнерка Мария Танева осъществиха мечтата на абитуриентка с ограничени финансови възможности като сътвориха специално за нея прекрасна рокля за бала.

Дванадесетокласничката бе избрана сред множество кандидатури заради оригиналното и вълнуващо мотивационно писмо на тема "Моята мечта, моето бъдеще", което беше подготвила.

Моделът на мечтаната рокля бе по желание на абитуриентката, а цялостното изпълнение и изработката направиха талантливите млади дизайнерки.

За децата и младежите от центъра благотворителността върви ръка за ръка с развитието и усъвършенстването на талантите им и те вече осем години са част от най-различни благотворителни кампании на Фондация "Шанс за децата и природата на България". Сбъдването на тази мечта е поредното доказателство, че доброто се възпитава и съществува.

Зад инициативата застават Център за млади таланти, Модна къща "Емоционе" и Фондация "Шанс за децата и природата на България".


В навечерието на най-българския празник 24 май Фондация "Шанс за децата и природата на България" отличи най-талантливите на България. Церемонията по тържественото награждаване се състоя в Гранд хотел и СПА "Приморец", в град Бургас на 19.05.2019г. от 17:00ч.
Най-големият млад талант на България в шахмата - Нургюл Салимова, 9 клас, СУ "Васил Левски", гр. Опака стана носителка на Големия приз - "Шанс за таланта 2019", Фондацията поема изцяло разходите на българската надежда за участието и в Европейското първенство по шах за жени, което ще се проведе през ноември 2019 в Монте Карло.
Индивидуални парични награди получиха млади таланти от цялата страна, завоювали призови места на национални и международни конкурси, състезания и олимпиади в областта на математиката, музиката и литературата - Константин Радостинов Башиков, 4 клас от Музиклано училище "Проф. Панчо Владигеров", гр. Бургас за особени успехи в сферата на музиката, Ясен Пламенов Пенчев, 7 клас, ПМГ "Акад. Иван Гюзелев", гр. Габрово за отлично представяне на републикански и международни олимпиади, конкурси, състезания, в сферата на математиката, Виктор Ивайлов Кожухаров, 10 клас, МГ "Баба Тонка", гр. Русе за талантливи деца/младежи с ограничени финансови възможности, постигнали особени успехи в областта на информатиката и информационните технологии, Стефани Веселинова Ангелова, 10 клас, Първа езикова гимназия, гр. Варна за талантливи деца/младежи с ограничени финансови възможности, постигнали особени успехи в областта на литературата и Денис Исметов Мустафов, 10 клас, ПГМЕТТ "Христо Ботев", гр. Шумен за иновативен проект в областта на науката и технологиите.

"В България има много таланти! С отпускането на индивидуални награди искаме да накараме младите таланти на България да се гордеят с постиженията си и да откроим успехите им в дадена област като победа заслужаваща специално внимание. Целта ни е да стимулираме не само работата върху таланта, но и неговата изява. Затова проектът "Награди, стипендии и отличия" вече девет години възнаграждава и стимулира не само талантливите, а и изявяващите се деца тези, които, освен че усъвършенстват заложбите си, ги доказват в състезания с други", сподели Лилиана Славова, Председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България".

Наградени бяха още и финалистите от V-тия Национален литературен конкурс на тема "Моето писмо към България", както и финалистите от V-та Областна олимпиада по информатика и информационни технолии. Двата престижни и етаблирани форума за изява са създадени и реализирани от Фондацията, откриваща и развиваща дарбите и способностите на българските деца.
Годишният празник на таланта премина с много детски усмивки, с бурни аплодисменти и препълнена зала, а магията на българската музика в изпълнение на фолклорна формация "Зеленика" към центъра за млади таланти в Бургас звуча специално за всички гости.


Искате ли да разберете какво мислят за своята страна подрастващите българи? Какви са мечтите, страховете, желанията и стремежите им? Заповядайте на Годишния празник на таланта, организиран за девети път от Фондация "Шанс за децата и природата на България".

На 19.05.2019г. от 17:00ч. в Гранд хотел и СПА "Приморец" ще бъдат официално наградени финалистите от V-тия национален литературен конкурс на тема "Моето писмо към България", организиран от Фондация "Шанс за децата и природата на България". Най-добрите двадесет и осем разказа и есета са включени в книгата "Моето писмо към България" и ще бъдат представени за първи път пред широката аудитория същата вечер.

Идеята за създаването на книгата сборник е на екипа на Фондацията и нашумелия български съвременен автор Радослав Гизгинджиев. С темата "Моето писмо към България" те провокират младите хора, за да разберат повече за отношението им към родината и за посланието, което искат да изпратят младите автори до българския народ. Организаторите са убедени, че едно от най-правилните огледала, в които можем да се огледаме като общество, са младите хора на България и искат техния глас да бъде чут.

В навечерието на празника Фондацията традиционно ще отличи и награди и най-успешните, даровити български деца с програмата си "Награди, стипендии и отличия". Своите медали ще получат и финалистите от V-тата областна олимпиада по информатика и информационни технологии, създадена и реализирана отново от организаторите.

Гостите ще имат възможността да се насладят и на прекрасната годишна изложба "Багри и шевици" на младите художници от Център за млади таланти, чието дело е и корицата на книгата "Моето писмо към България". Сборникът с разкази и есета на младите литературни таланти може да бъде закупен от края на май онлайн или в книжарниците в страната.


На 13.05.19г. от 18:00ч. в галерия AtelieR ще бъдат представени Годишните изложба и ревю на талантливите деца от центъра за млади таланти в града. Събитието е на тема "Багри и шевици" и в него участват деца от арт проект по живопис и графика с ръководител Таня Стоянова и модулен проект по "Моден дизайн" с ръководител Мария Танева към центъра. Творбите в изложбата, както и модните дрехи и аксесоари са вдъхновени от традиционните символи на българските носии - шевиците, пречупени през призмата на модерното виждане на новото поколение.

"Централната идея на Годишната изложба и ревю на нашите таланти този път е проследяването и представянето на една и съща тема посредством два различни вида изкуство. Вярваме, че гостите ни ще усетят оригиналния подход на младите творци и ще се докоснат до техния вътрешен свят като изразно средство по тази толкова красива и българска тема. Очакваме всички любители на изкуството да посетят събитието и да се насладят на творчеството на талантливите бургаски деца. Творбите ще се продават благотворително, в подкрепа развитието на даровити деца", коментира Лилиана Славовa, Председател на Fондация "Шанс за децата и природата на България".

След представянето, картините от изложбата ще бъдат експонирани и в актовата зала на Център за млади таланти, гр. Бургас, пл. Атанас Сиреков 4 в периода 14.05.2019 - 18.05.2019, а на 19.05.2019 от 17:00 часа ще бъдат изложени на Годишния празник на таланта в Гранд хотел и СПА "Приморец", където ще бъде представена и книгата "Моето писмо към България", събрани разкази и есета на деца-таланти от цялата страна.


На 3 май в центъра за млади таланти, гр. Бургас бяха тържествено наградени финалистите от II-ри регионален математически турнир за деца от предучилищна възраст "Многознайко". Турнирът се организира за втора поредна година от Фондация "Шанс за децата и природата на България" и Център за млади таланти и е единствен по рода си за града. Участниците бяха над 240 от 40 училища и детски градини в Бургас и региона.
Събитието премина с много детски усмивки, вълнения и бурни аплодисменти за талантливите математици, а специален музикален поздрав към наградените малчугани отправи вокална група "Морско синьо" , участници в проекта на центъра за таланти, с ръководител г-жа Мариета Секлемова.
Всяко едно дете получи медал и грамота, както и подаръци и сладки изкушения, осигурени от издателство Архимед и сладкарски цех "Меренге", а настроението беше още по-весело и празнично и с цветните балони на магазин "Барутница".
"По време на работата ни по проектите по математика се роди идеята да създадем и проведем състезание, където и най-малките могат да премерят сили и да покажат знанията си, защото всички знаем колко е важно талантът да бъде открит и да започне да се развива целенасочено още в най-ранна детска възраст, а наша основна цел при работата ни с децата е да предоставим възможност за изява на всички, които обичат и се занимават с математика от най-ранна възраст и да провокираме креативното мислене при решаване на приложни математически задачи.", сподели Лилиана Славова Председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и Център за млади таланти, гр.Бургас.


На 06.04.2019 г. в Бургас ще се проведе математически турнир за деца от предучилищна възраст "Многознайко". След огромния интерес към първото за града подобно състезание през 2018г., инициаторите и организаторите Фондация "Шанс за децата и природата на България" и Център за млади таланти обявяват официално старта на записванията и за второто му издание.

И тази година председател на турнира е г-жа Христина Георгиева, ръководител на проектите по забавна математика за предучилищна възраст и първи клас към центъра за таланти в града.

"Състезанието има за цел да предостави възможност за първа изява на всички, които обичат и се занимават с математика от най-ранна възраст и да провокира креативното мислене при решаване на приложни математически задачи. Щастливи и удоволетворени сме, че I-вият ни турнир премина изключително успешно с участници над 250 деца от Бургас и региона. Подобни инициативи са изключително важни за откриване на таланта у най-малките и правилното му понататъшно развитие", коментира Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България".

Домакин на тазгодишното събитие ще бъде ОУ "Георги Бенковски", а тържественото награждаване на финалистите ще се проведе на 03.05.2019 г. в актовата зала на Център за млади таланти.
Организаторите канят всички деца от Бургас и региона, с подчертан интерес към математиката да се запишат и премерят знания с връстниците си.

Заявки за участие се приемат на тел: 0887/201033; 056/825727 или на имейл: info@forbgkids.org

Пълните условия на математическия турнир можете да откриете ТУК.


На 23.03.2019г. от 9:00ч. в Бургаски Свободен Университет ще се проведе ежегодната Областна олимпиада по информатика и информационни технологии. За пета поредна година тя е инициирана от Фондация "Шанс за децата и природата на България" и осъществена със съдействието на Център за млади таланти, Центъра за технически науки на БСУ и Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, гр.Бургас. Олимпиадата има за цел да стимулира интереса към високите технологии и тяхното значение за съвременното образование, а също и да обедини усилията на училища, висши учебни заведения и институции, занимаващи се с изпреварващо развитие и усъвършенстване на умни, амбициозни и талантливи деца и млади хора в тази сфера.

Ученици от три възрастови групи: 4-ти до 6-ти клас; 7-ми до 8-ми клас и 9-ти до 12-ти клас на различни средни и основни училища от града и региона ще премерят сили и умения в сферата на ИТ технологиите - един от най-динамичните и бързо развиващи се сектори.

Участието е безплатно, организаторите канят всички деца и младежи от 4-ти до 12-ти клас от Бургас и региона с интереси в тази област да се включат в събитието.

Записвания за участие се приемат до 18.03.2019 по електронен път на: https://competitions.codingburgas.bg/


Център за млади таланти към Фондация "Шанс за децата и природата на България" организира традиционния си Благотворителен мартенски базар. Той ще се проведе на 23.02.2019г. от 10:00ч. в Мол "Галерия" партер.
Талантливите млади приложници от центъра, с ръководител Вили Колева са изработили с много любов мартеници и пролетни сувенири. Със средствата от продажбата им ще се закупят необходими принадлежности за подпомагане на Център за настаняване от семеен тип в кв. Меден Рудник, гр.Бургас.
За пореден път децата се включват в благотворителни инициативи с ръчно изработени изделия и по този начин се учат и възпитават на добротворство и благотворителност, една от основните мисии на центъра за талантливи деца в града.
Всеки, който желае да зарадва близките си с ръчно изработени мартенички от талантливи деца и да допринесе за благотворителната инициатива, може да посети базара тази събота от 10:00ч.


Приключи V-тият национален литературен конкурс "И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!" 2019г. на тема "Моето писмо към България". В престижния конкурс, организиран от Фондация Шанс за децата и природата на България , участваха 97 творби от над 45 населени места в страната.
Авторитетното жури с председател известния български писател Радослав Гизгинджиев излъчи финалистите: на първо място се класира Ралица Георгиева Шайкова, 18 г., от гр. Благоевград. Вторият финалист е Кристина Костова Кирова на 18г. от гр.Бургас, а почетното трето място заема Калин Калинов Абрашев, 15 г. от гр. Чепеларе. Поощрителната награда отива в град София при Светислав Георгиев Тодоров на 16г.

Отличени са разказите и есетата на общо 28 талантливи млади писатели от цяла България, които ще бъдат издадени в книга-сборник с разкази и есета. Младежите ще имат възможността да участват в целия процес по оформянето на книгата като през цялото време ще работят с творчески ментори и редактори от екипа на платформа "Фабрика за книги".

Ето и техните имена: Моника Чаушева 19 г. от гр. София; Росен Цаковски 18 г. от гр. София; Мария Сомлева 15 г. от гр. София; Георги Симеонов 15 г. от гр. Дупница; Ниляй Шериф 15 г. от гр. Кърджали; Елица Калева 17 г. от гр. Пловдив; Любомира Димитрова 17 г. от гр. Свищов; Надежда Георгиева 18 г. от гр. Кърджали; Габриела Йорданова 16 г. от гр. Русе; Стефани Ангелова 16 г. от гр. Варна; Василена Джамбазова 18 г. от гр. Ловеч; Симона Якимова 16 г. от гр. Разград; Радина Кирилова 15 г. от гр. Видин; Йоана Тодорова 16 г. от гр. Айтос; Габриела Александрова 19 г. от гр. Провадия; Галена Здравкова 18 г. от гр. Кубрат; Василена Ценова 18 г. от гр. Бяла Слатина; Валерия Попева 17 г. от с. Яхиново, общ. Дупница; Яна Чаушева 16 г. от гр. Смолян; Рафет Исмаилов 18 г. от гр. Шумен; Моника Минчева 18 г. от гр. Пловдив; Виктория Христова 16 г. от гр. Благоевград; Катерина Добрева 15 г. от гр. Варна; Естела Москова 17 г. от гр. Кърджали.

Уникалната корица на книгата "Моето писмо към България" е дело на младите художнички Елена Мазнева, Ростислава Начева и Елена Джамбазова, възпитанички на Центъра за млади таланти в гр.Бургас.

Тържественото награждаване на финалистите и представяне на книгата ще бъде на 19.05.2019г. в Гранд хотел и СПА "Приморец", град Бургас.


Участниците в проекта по моден дизайн "Дебют" на Център за млади таланти в Бургас заедно с преподавателката си известната бургаска дизайнерка Мария Танева търсят да осъществят мечтата на абитуриентка с ограничени финансови възможности като сътворят и й дарят мечтаната рокля за бала.

За децата и младежите от центъра благотворителността върви ръка за ръка с развитието и усъвършенстването на талантите им и те вече осем години са част от най-различни благотворителни кампании на Фондация "Шанс за децата и природата на България". Последната инициатива е и поредното доказателство, че доброто се възпитава и съществува.

"Дарителството за благородни каузи има забележителна история в България. Потребността да проявяваш благотворителност, да помагаш е съществувала винаги. Съзнанието за обществено полезното не зависи от социалната обстановка и от икономическото състояние на дарителите. Понякога е нужно много малко, за да се постигне ПОВЕЧЕ! В това възпитаваме нашите деца и това е основната цел на множеството ни благотворителни инициативи благотворителни базари, изложби, спектакли, концерти и много други" сподели Лилиана Славова, председател на Фондацията.

Изборът на момичето ще стане по определени критерии. За кандидатстване са необходими следните документи:

  • заверен документ от съответното учебно заведение, съдържащ информация относно успеха на кандидата за последните 2 (две) учебни години;
  • удостоверение (служебна бележка) за финансовото състояние на родителите за последната година;
  • мотивационно писмо на тема "Моята мечта, моето бъдеще" - максимален обем 2 (две) печатни страници; шрифт Times New Roman, 12 pt.

Кандидатури се приемат до 18.02.2019 г. на info@forbgkids.org или на адрес гр. Бургас, пл. Атанас Сиреков 4 (срещу Община Бургас), а щастливката ще бъде обявена на 25.02.2019 г. на www.forbgkids.org и на фейсбук страницата на Център за млади таланти, гр. Бургас.

Зад инициативата застават Център за млади таланти, Модна къща "Емоционе" и Фондация "Шанс за децата и природата на България".


Творците Радослав Гизгинджиев, Керана Ангелова, Добрина Топалова, Елка Стоянова и Десислава Николова ще бъдат жури на петото издание на престижния литературен конкурс на тема за 2019 година - "Моето писмо до България".

Един от най-нашумелите съвременни български писатели и драматурзи Радослав Гизгинджиев автор на бестселърската трилогия "Рай" застава начело на комисията. На поканата на Фондация "Шанс за децата и природата на България" отклихнаха и носителката на няколко престижни литературни награди, от които националната награда "Златен Пегас" за 2018г. и автор на множество стихосбирки и романи - Керана Ангелова; Добрина Топалова, спечелила престижната национална награда "Даскал Ботьо Петков" за 2018г., както и автор на няколко монографии и многобройни публикации, рецензии, изследвания и статии; Елка Стоянова - лауреат в множество литературни конкурси за стихове и проза, неколкократен победител в интерактивния формат "Лига на разказвачите", автор на няколко стихосбирки и сборници с разкази и член на Дружество "Български писател" и Десислава Николова (Деси Нико), носител на Националната награда за дебютна литература "Южна пролет" в жанр "Проза", автор на нашумелият роман "Алиса и петък вечер", както и на статии с културна и социална насоченост, публикувани в различни онлайн медии.

"Изключително щастливи сме да представим официално звездното ни жури. Благодарни сме, че вече пет години имаме шанса да откриваме и развиваме литературни таланти заедно с едни от най-талантливите и изтъкнати творци на България. Тази година освен осигурения награден фонд, ще издадем книга с есетата и разказите на най-добрите участници в конкурса на тема "Моето писмо до България", целта ни е не само популяризиране творчеството и поощряване дарбите на младите писатели, но и стимулиране на връстниците им да общуват помежду си чрез литературата", коментира Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България".

Организаторите напомнят, че крайния срок за изпращане на творби е 6 януари 2019. Пълните условия на конкурса са публикувани тук.


На 15.12.2018г. единственият европейски сертифициран център за работа с талантливи деца в България отбеляза своята осма годишнина от създаването си. По традиция в навечерието на най-светлия празник Коледа се проведе Благотворителен коледен базар, а децата от проектите на центъра за таланти изработиха собственоръчно прекрасни сувенири, коледна украса и модни аксесоари, някои даже показаха кулинарните си способности, като донесоха направени от самите тях коледни сладкиши. Център за млади таланти, гр.Бургас организира в същото време и благотворителна кампания "Дари добро" в помощ на учениците от ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" с.Гюльовца. Бяха дарени учебни материали от първа необходимост.

Откриването на празника започна в 10:00ч. в литературен клуб-читалня Малкият принц с коледните разкази на едини от най-великите писатели на всички времена - Ч.Дикенс, ОХенри, Н.В. Гогол, А.П.Чехов, Ф.М. Достоевски. Предколедният празник на талантите продължи с тържествено награждаване на победителите от Регионалния онлайн конкурс за детска рисунка на тема Чудо по Коледа, в който участваха 130 деца от Бургас и региона. Победител във възрастова група 6 г. 8 г. стана Весела Вълчева, 6 г. от ДГ Раковина Бургас, наградата във възрастова група 9 г. 11 г. взе Бояна Тенева, 11 г. от ОУ А.Г.Коджакафалията, а дванадесетгодишната Мария Коцарова се пребори с конкуренцията и стана финалист в нейната възрастова група 12-14г. Победител в категория Творба на публиката с 360 харесвания на рисунката стана Невена Иванова, 9г. от СОУ Добри Чинтулов, гр. Бургас.

Всички прекрасни творби на талантливите художници бяха изложени на етажа на изкуствата в центъра за талантливи деца. А за празничното настроение на всички гости се погрижиха участниците от вокална група Морско синьо и фолклорна формация Зеленика към центъра. Специален поздрав към всички поднесоха и участниците от проекта по английски език Challenges 2.

На този ден Център за млади таланти беше отворен и за всички граждани, давайки им шанс да се запознаят отблизо с иновативните методи на работа с таланти, както и многото интересни и полезни възможности, които предлага на младите хора в града и региона.


В навечерието на един от най-българските празници, 01.11.2018 - Денят на народните будители, Фондация "Шанс за децата и природата на България" обявява Национален литературен конкурс "И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!" 2018/2019 г. Конкурсът е за написване на кратък разказ или есе на тема "Моето писмо към България". Той има за цел да открие и подкрепи деца и младежи с изявен интерес към литературата и творческото писане, а темата му тази година е ориентирана към отношението на младите хора към родината и техните мисли, чувста, мечти и надежди свързани с нея.

Конкурсът се организира за пета поредна година като част от проектите на Фондация "Шанс за децата и природата на България" за подпомагане развитието на младите таланти в страната. Новото тази година е в наградния фонд, освен за първите три места е предвидена и специална награда на конкурса - най-добрите творби на участниците ще бъдат издадени в книга.

Конкурсът се осъществява с подкрепата и специалното участие на известния съвременен български автор Радослав Гизгинджиев и платформа "Фабрика за книги".

"Очаквам с този проект да чуем гласа на младите интелигентни българи; да разберем какви са посланията към родителите им, приятелите им, съседите и сънародниците им. Вярвам, че тези "писма" ще се превърнат в компас, сочещ посоката, в който да намерим по-доброто бъдеще. Това е една провокация, в която може да се огледаме като общество, но този път в едно неопетнено огледало." сподели Радослав Гизгинджиев, който е поканен и за председател на компетентното жури на конкурса, съставено от уважавани български творци.

Гизгинджиев е завършил Българска филология във ВТУ "Св. Св Кирил и Методий" и Кинорежисура в класа на Дочо Боджаков и до момента е поставил 5 моноспектакъла по свои текстове. Пиесите са издадени в поредица от малки книги: "Моето име", "Любовта не може просто да отмине", "Въпреки всичко" и "Тук ли си?". Игралният му дебют в киното като режисьор и сценарист е филмът "Изпуснати думи" по разказ на Елин Пелин с главна роля - Койна Русева. Набира популярност сред читателите в България с трилогията "Рай": "Рай", "Вратите" и "Пеперудите", която предизвика истински фурор и влезе в класациите на най-продаваните книги. Тази година новата му книга "Повече от любов" се нареди отново в класациите на най-предпочитаните книги за 2018 година.

"Качествено издадената книга е проява на уважение както към автора, така и към неговите читатели" - това е мотото на "Фабрика за книги". Платформата предлага услуги от пълния спектър на книгоиздателския процес и създава серии от образователни материали по темата. Победителите от конкурса "Моето писмо към България" ще работят със специалисти от екипа на "Фабрика за книги", които ще им разкрият любопитни дестинации от приключението, наречено "Издаване на книга".

"Гордеем сме, че литературния ни конкурс "И децата покоряват светове. Покажи, че можеш" се утвърди в годините и продължава успешно да се развива и открива врати за нови и непубликувани творби на млади български дарования. Изключително сме щастливи и благодарни, че в това издание и в огромния смисъл на конкурса повярваха и приеха поканата ни за сътрудничество един от най-добрите български съвременни автори Радослав Гизгинджиев и платформа "Фабрика за книги". Децата на България имат изключителен потенциал и таланти, нашата цел е да дадем шанс на развитието им и поле за изява" коментира Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България".

Официалното награждаване на финалистите и представянето на книгата "Моето писмо към България" ще се състоят през месец май 2019 г.

Пълните услoвия на конкурса можете да намерите ТУК.


Известни личности четат на децата на Бургас на тема "Любима книга от моето детство"

В националната седмицата на четенето единственият европейски сертифициран център за работа с талантливи деца в гр. Бургас и литературен клуб-читалня Малкият принц организират инициативата за насърчаване на четенето Известни личности четат на децата на Бургас, темата е Любима книга от моето детство. В периода 24.10.18г.-26.10.18г. центърът ще посрещне изтъкнати бургаски личности, децата на града ще имат възможността да се докоснат до вътрешния свят на гостите, да чуят приказките от тяхното детство и да зададат своите въпросите, които ги вълнуват.
Кампанията стартира с известният бургаски режисьор и откривател на актьорски таланти Румен Велев, който ще запознае децата с творчеството на Екзюпери. Втората вечер публиката ще се запозне отблизо с Мастершефа на България за 2018г.- Станислав Райчев. Той ще представи от всички обичаната Астрид Линдгрен и нейният Карлсон, който живее на покрива. Като за финал любителите на детското творчество ще се докоснат и до една от най-младите, но набираща все по-голяма популярност - Лидия Стаматова певица и влогърка, част от екипа на уеб сериала - ТИПИЧНО.
Четящите деца използват въображението си, поставят себе си на мястото на героите от историите. Книгите помагат на малките да видят нови светове и да достигнат пълния си потенциал, което е и основна мисия и цел в работата на литературен клуб-читалня Малкият принц и център за млади таланти. Децата имат нужда от детските книги, а книгите имат нужда от децата, на които да покажат своя свят.
И както е казал великият Айнщайн: "Ако искате децата ви да бъдат интелигентни, четете им приказки. Ако искате да бъдат още по-интелигентни, четете им повече приказки." коментира идеята за събитието Лилиана Славова, председател на Фондация Шанс за децата и природата на България.
Инициативата е безплатна и всички желаещи да присъстват трябва предварително да запазят своето място на телефон 0887 20 10 33 или 056 825727, местата са ограничени.


С много детски усмивки, вълнения и бурни аплодисменти премина Годишния празник на таланта, организиран за осми пореден път от Фондация "Шанс за децата и природата на България и Център за млади таланти в Бургас.

Препълнената зала на Гранд хотел и СПА "Приморец гледа премиерата на документалния филм "Разкази за шанса и таланта, с режисьор Мартина Чачевска. В него млади български таланти споделят за пътя на успеха. Идеята за създаването на филма е на председателя на Фондацията Лилиана Славова. Тя решава да събере разказите на децата, които са участвали през годините в различни творчески проекти на Центъра за млади таланти в Бургас и самите те да създадат у зрителите представа как се работи там и какви възможности се за развитие на дарбите и таланта предоставя Фондацията.

Създаването на център за даровити деца в родния й град е нейна сбъдната мечта. Завършила образованието си в чужбина, тя се завръща с убеждението, че всеки българин трябва да прави по нещо за страната си. Заедно с приятели съмишеници избират да помогнат на най-големия капитал на една страна нейните деца и създават национална неправителствена организация за подпомагане на даровити деца и център за млади таланти в родния си град Бургас. Седем години по-късно първите възпитаници на този център застават пред камерата и разказват своите преживявания и възможностите, които са получили благодарение на участието си в различни творчески проекти, конкурси и състезания. Фондацията разполага с богат фонд от лични архивни кадри, които илюстрират техните разкази. Във филма има много усмихнати лица, шарени рисунки, музика, танци, театър, говори се колко в важно да помагаш и какво означава благотворителност. Той съдържа и важна информация за това защо серификатите от един център в Бургас са толкова ценени по света и как всяко талантливо дете може да се сдобие с тях.

След премиерата публиката присъства на официалното награждаване, по програмата "Награди, стипендии и отличия 2018 на Фондацията, на най-талантливи и изявени деца от цяла България, завоювали призови места на национални и международни конкурси, състезания и олимпиади в областта на математиката, музиката, изобразителното изкуство и литературата.Представено бе първо авторско модно ревю на бургаски таланти. Участниците от проекта по моден дизайн на Център за млади таланти, с ръководител известната дизайнерка Мария Танева, превърнаха своите скици в уникални модели, които сами показаха на гостите. Тържествено бяха отличени и най-малките победители в I-ви регионален математически турнир за деца от предучилищна възраст "Многознайко, като всеки от тях си тръгна с медал, грамота и подарък, осигурен от издателство Архимед. Празникът завърши с откриването на две изложби на бургаски таланти - Годишната изложба "Мога и обичам и първата самостоятелна изложба "Цялата аз на участници в проектите по изобразително изкуство на центъра за таланти, с ръководител Таня Стоянова.

"Изключително щастливи и горди сме, че за поредна година празникът ни предизвика голям интерес сред нашите бивши и настоящи възпитаници, техните роднини и приятели, директори и преподаватели от училища и детски градини, писатели, журналисти и общественици. Най-ценното за мен и екипа ни е, че вече имаме завидна история и резултатите от работата ни сами говорят за себе си. Надяваме се да срещаме малко повече подкрепа и от държавните институции, работещи за развитието на децата ни, сподели Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България