Новини

По случай десетгодишнината от създаването си единственият в България център за работа с млади таланти в град Бургас ще награди своите най-изявени възпитаници. Официалното събитие ще се състои на 23.06.2021 г. (сряда) от 18:00 ч. в Културен дом НХК.

Основната дейност на Центъра за млади таланти е откриването и развитието на дарбите и интересите на децата и младежите както чрез изпреварващо и надграждащо образование, така и чрез отпускане на индивидуални награди и стипендии. Тази година талантливата художничка Елена Мазнева и един от най-добрите малки световни математематици Лъчезар Томов ще получат парични награди, осигуряващи им шанс за участия и нови изяви в международни форуми в избраните от тях области. Други три талантливи деца ще получат възможност за безплатно обучение в Центъра през новата учебна 2021/2022 г.

Ще бъдат наградени и финалистите от третия и единствен по рода си математически турнир "Многознайко" за деца от предучилищна възраст. Малките математици ще получат медали и грамоти за отличното си представяне в състезанието, а организаторите са предвидили за тях и лакомства, осигурени от сладкарница "Захаро", Бургас.

Награди ще бъдат раздадени и на най-изявените ученици в сферата на информатиката от VI-тата областна олимпиада по информатика, а наградният фонд за тях е осигурен от ТехноЛогика ЕАД.

Празникът ще премине под магията на народната музика с изпълненията на детска фолклорна формация "Зеленика" към Център за млади таланти с ръководител Мария Маркова-Халачева, а възпитаниците на театрално студио "Homo ludens" с ръководител Симеон Димитров ще покажат на зрителите, че с желание, усилие и талант може да се постигне много за кратко време и въпреки пандемията.

Младите модни дизайнерки от проекта по моден дизайн "Дебют" ще покажат стайлинг тенденциите през своя тийнейджърски поглед в модно ревю на тема "Street мода".

Юбилейното тържество ще завърши с втората самостоятелна изложба на Елена Мазнева - дългогодишен възпитаник и стипендиант на Център за млади таланти. Картините от изложбата "Сродни" ще могат да се закупят благотворително, а средствата ще бъдат използвани за продължаване на обучението на младата художничка.

Събитето е с вход свободен, организаторите канят всички бургазлии и гости на града на Празника на таланта. "Подкрепата на таланта и изявите на децата ни са изключително важни и ценни за бъдещето на България. От нашето "днес" зависи общото ни "утре". Благодарим на всички наши колеги, съмишленици и добри хора, които не са безразлични и ни помагат вече 10 години да осъществяваме успешно каузата си.", коментира Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и основател на Център за млади таланти в Бургас.


В събота, 29 май, Фондация "Шанс за децата и природата на България" и Център за млади таланти, гр. Бургас организираха кампания за почистване на плажната ивица към кв.Сарафово. Въпреки дъждовното време екипът на центъра и участниците в Еко-клуб "Сини изследователи", както и няколко родители и случайни минувачи се включиха активно в екологичната инициатива. А като резултат бяха събрани над 840 литра пластмасови отпадъци и изхвърлени на предназначените за целта места.

"Фондация "Шанс за децата и природата на България" отдавна е обявила "война" на пластмасовите отпадъци. Пластмасата е един огромен екологичен и здравен проблем. Попадайки в почвата и водните басейни, тя се пренася и в нашата храна, което вреди на здравето ни.", коментира Пепа Николова, PR на фондацията.

Децата участници в еко-клуб "Сини изследователи" към Центъра за млади таланти призоваха да не замърсяваме плажа, защото, както сподели и деветгодишният Борис Джелепов, "той е наш и трябва да го пазим чист". А Александра Попова на 17 г. допълни: "Важно е да събираме разделно отпадъците си, защото нашата планета не е кофа за боклук. Всички живеем в една симбиоза, както ние се нуждаем от нашата природа, така и тя се нуждае от нас да я пазим чиста и красива.".

Инициативата е част от дейностите по проект "Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив" на програма ООСКП, финансирана от ФМ на ЕИП 2014-2021, в който Фондацията си партнира с Община Бургас.


Книги на български автори ще намират сами своите читатели в паркове и градини в по-големите градове на страната. Това ще се случи по време на национална кампания "Зелено четене" под мотото "Книгите сами ни намират". Тя стартира на 27 май и ще продължи до 26 юни. Всички, които са се сдобили с ново четиво, трябва да направят снимка и да я публикуват в социалните мрежи с #книгодар. Всеки, който иска да стане посланик на кампанията, може да го направи, като остави своя книга на същите места, на които могат да бъдат намерени и останалите.

Двигател на кампанията е младият писател и автор на "Орденът на скорпионите" Надежда Динева. Кампанията ще обхване градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Плевен и Благоевград. Основни цели на кампанията са популяризирането на четенето на обществени места и това да служи за пример на подрастващите, както и творчеството на млади български автори да достигне до повече хора. "Инициативата има за цел да изненадва, да вдъхновява, както и да ни свързва чрез добро. Затова и "избраниците" на книгите трябва да подарят своя книгодар на друг, след като го прочетат.", обяснява авторката. В рамките на кампанията ще се проведе и литературно четене на откъси от участващите книги.

В столицата книгите ще бъдат оставени лично от авторите, които участват в "Зелено четене", а в останалите градове ще помогнат доброволци. "За организацията разчитах и на много хора, които имат заслуги за това цялата кампания да се развие бързо и успешно, специални благодарности отправям и към съорганизаторите на инициативата Фондация Шанс за децата и природата на България и Бутик ТианДе Красиви и щастливи, които подкрепиха финансово каузата.", споделя Динева.

"От десет години работим за развитието и подкрепата на млади български таланти, откриваме и подпомагаме млади автори, имаме зад гърба си богат набор от успешно реализирани кампании в подкрепа на четенето. Особено щастливи сме, че тази инициатива се осъществява по идея на наш талант, реализиран вече млад автор Надежда Динева и бивш възпитаник на Центъра ни за млади таланти в град Бургас. Няма по-ценно от това да видиш как мисията ти се предава на поколенията и да имаш шанса да сбъдваш рамо до рамо с децата си. Благодарим на Надя за поканата и сме убедени, че "Зелено четене" ще остави траен отпечатък сред четящите!", сподели Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България".

Към момента в "Зелено четене" безвъзмездно със своите творби са се включили 10 български автори. Участват и 2 сборника с най-добрите творби на български младежи от последните две издания на националния конкурс "И децата покоряват светове! Покажи, че можеш!". Сборникът "Разказ в 10 изречения" излезе едва преди няколко дни и неговите читатели ще могат да се докоснат до таланта на млади българчета, дебютиращи със своите творби.Повече от 220 млади българи от цял свят участваха в VII национален литературен конкурс на тема "Разказ в 10 изречения", организиран от Фондация "Шанс за децата и природата на България" по случай 10-годишния ѝ юбилей. Най-добрите 103 творби подбрани от екипа на Фондацията и отличени от петчленно жури, включващо известни писатели, журналисти и литературни критици, са поместени в книгата-сборник "Разказ в 10 изречения".

"По време на пандемия е невъзможно за младите хора да се съберат на едно място, а още повече ако са от различни краища на света. Щастливи сме, че с третата си книга успяваме да го направим. В сборника с разкази български младежи от различни страни и континенти си дават среща, за да разкажат само в 10 изречения, за своите преживявания, размисли, чувства, надежди... Това са 103 разказа, в които се преплитат радост и тъга, любов и презрение, ирония и отчаяние, надежди и желания. Във време на ограничена физическа свобода, творбите изумяват с безкрайния простор на въображението, мислите и мечтите на авторите си. Сигурна съм, че книгата ще се превърне в литературно събитие, тъй като разказите са написани в учудващо зрял художествен стил, носят голям емоционален заряд, а посланията им докосват сърцето и душата. Най-ценното качество на тези разкази е непринуденото по детски повествование, разкриващо по неповторим начин светогледа на младите творци.", споделя Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България".

"Сборникът "Разказ в 10 изречения" обещава бъдеще за езика, бъдеще за народа, който го говори, бъдеще и за страната, обитавана от този народ. Това със сигурност са разкази от млади творци, които вече умеят да докосват различни нервни окончания.", коментира по повод премиерата на книгата председателят на журито Митко Новков.

Корицата на книгата за пореден път е дело на талантливата бургаска художничка Елена Мазнева, възпитаничка на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и Център за млади таланти.
Най-добрите разказвачи са майсторите на кратката форма. Настоящият сборник разкази представлява прекрасна възможност те да бъдат открити сред младите талантливи дебютанти.

Книгата "Разказ в 10 изречения" може да бъде поръчана на: info@forbgkids.org, като за заявката са необходими три имена на получател, брой книги, телефон и имейл за връзка, посочен офис на Еконт или адрес за доставка.


На 30.05.2021 г. (неделя) за трета година ще се проведе единственият по рода си за Бургас и региона математически турнир "Многознайко" за деца от предучилищна възраст, организиран от Център за млади таланти, гр. Бургас и Фондация "Шанс за децата и природата на България". Председател на комисията на конкурса тази година ще бъде Галя Милчева - дългогодишен педагог и настоящ ръководител на проектите по състезателна математика към Центъра за млади таланти, в който ще се проведе събитието.

"Отличните резултати на децата от проектите ни по забавна математика ни стимулираха да направим състезание, в което и най-малките могат да премерят сили и да покажат знанията си. Всички знаем колко е важно талантът да бъде открит навреме и още в най-ранна детска възраст. Турнирът не само търси и открива най-добрите математици, но и провокира креативното мислене и стимулира децата и родителите им да се ориентират правилно и да направят по-точен избор за бъдещото развитие на талантите и уменията си.", споделя Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и основател на Център за млади таланти, гр.Бургас.

Заявките за участие се приемат до 26.05.2021 г. на имейл: info@forbgkids.org или на телефони: 0887 201033 и 0882 723760 от понеделник до петък от 09:00 ч. до 18:00 ч. и в събота от 10:00 ч. до 16:00 ч.

Участниците ще бъдат разпределени по часове според входящите номера. Организаторите ще публикуват разпределението на www.forbgkids.org на 28.05.2021 г.

Резултатите от проведения турнир ще бъдат обявени на 14.06.2021 г. (понеделник) на www.forbgkids.org и на фейсбук страницата https://www.facebook.com/talantbgkids/.

Всеки участник ще получи сертификат за участие, а официалното награждаване на победителите ще се състои на 18.06.2021 г. от 18:30 ч. на открита сцена "Охлюва", гр. Бургас с много награди и весел детски смях.

Организаторите призовават всички деца, обичащи математиката, да се включат в надпреварата и им пожелават успех!

Пълните условия на турнира можете да откриете ТУК.


Община Бургас съвместно с Фондация "Шанс за децата и природата на България" обявяват старта на образователния модул "Сини изследователи", който ще се осъществи по проект № BGENVIRONMENT - 2.003-0003 "Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив" по "Малка грантова схема за мерки за намаляване на морските отпадъци" в рамките на програма "Опазване на околната среда и климатични промени", финансирана от ФМ на ЕИП 2014 -2021 г.

Деца и младежи на възраст от 7 до 18 години ще имат възможност да се включат безплатно в еко проект, който има за цел да ги запознае и конфорнтира с един от най-сериозните екологични проблеми на днешното време, а именно замърсяването на Световния океан с отпадъци.

"Доскоро този проблем ни звучеше като нещо далечно и трудно го свързвахме с нашето Черно море. Но отпадъците, които то изхвърля по плажовете, както и откриването на остров от боклуци, който се носи по повърхността му, показват, че проблемът вече е на прага ни. Убедени сме, че провеждането на образователни кампании за справяне с проблемите на замърсяването на моретата и океаните с отпадъци формира децата ни като съзнателни и отговорни личности и е важна част от усилията за трайно подобряване на ситуацията.", коментира Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България."

Учебната програма стартира на 15.04.2021 в Център за млади таланти, гр. Бургас и включва интерактивни методи и игри, приложни занимания и екскурзии, съчетава умело и в достъпна за децата форма усвояването на важни понятия и помага за осмисляне свободното време на участниците. Заниманията ще се провеждат всеки четвъртък от 17:30 ч. - за деца от 7 до 11 години и всяка събота от 17:00 ч. - за възрастова група 12-18 години.

"Опазването и възстановяването на морската околна среда е морален дълг на всеки от нас. Как да спасим света от екологична катастрофа, как правилно да опазваме околната среда, моретата, океаните, как да бъдем по-социално осведомени и как да живеем по-природощадящо, всичко това е заложено в обучението на подрастващите в еко проекта "Сини изследователи".", споделя доц. д-р Светла Далакчиева, известен български орнитолог и биолог с дългогодишен опит в научната работа и автор на проекта.

Повече информация за безплатното обучение в проекта може да бъде открита на www.forbgkids.org, както и на телефони 0887 201033 и 0882 723760.


За поредна година Център за млади таланти ще поощри и отличи най-изявените си възпитаници, които са постигнали високи успехи в своята област на национални и международни конкурси и са доказали своите умения, усилия и постоянство, като раздаде годишните си награди и стипендии за даровити деца.
Предвидените награди за насърчаване на талантливите възпитаници на Центъра за 2021 са: една парична стипендия в размер до 500 лева за подпомагане на развитието в избраната сфера, една парична стипендия в размер до 400 лева за покриване на разходи за участия в международни състезания и безплатно едногодишно обучение по избор за 3 деца/младежи в проект на Центъра за млади таланти през следващата учебна година.

Важно условие е кандидатите да са се обучавали в Центъра за млади таланти през учебната 2020/2021 г. и да изпратят необходимите документи за кандидатстване, които са поместени наwww.forbgkids.org, не по-късно от 15 май 2021 г. на имейл info@forbgkids.org. Документите могат да бъдат оставени и на място в Центъра за млади таланти, гр. Бургас, пл. Атанас Сиреков 4, а финалистите ще бъдат обявени на 01.06.2021 г. на уебстраницата на организаторите.

Център за млади таланти отваря врати през далечната 2011 г. и вече десет години даровитите деца и младежи от Бургас и региона имат възможността да трупат надграждащи знания и да развиват заложбите си в разнообразни творчески проекти на изявени преподаватели в сферата на изкуството и науката като: приложни изкуства, живопис и графика, моден дизайн, музика, български, немски и английски език, математика, информатика, нови технологии, театрално изкуство, анимационно кино, илюстрации и комикси, екология и други. На възпитаниците се предлага отлична учебна база, работа в малки групи с индивидуален подход, нетрадиционни методи, адаптирана към потребностите им работна програма, ерудирани преподаватели с висока квалификация, участия в международни и национални олимпиади, конкурси и състезания, а за най-талантливите е осигурено и безплатно обучение.

От 2016 г. центърът е и член на European Council of High Ability (ECHA) и единственият в България европейски сертифициран център за работа с талантливи деца и младежи. Той е и част от престижната международна организация ETSN European Talent Support Network, мрежа за работа с талантливи деца.

"Горди сме, че вече десет години имаме възможността да развиваме и подкрепяме талантливите бургаски деца. С отпускането на индивидуални награди и стипендии на възпитаниците на Центъра ни искаме да стимулираме децата и младежите да продължат да развиват дарбите си, да им помогнем да ги доказват в състезания, олимпиади, турнири и конкурси и не на последно място да откроим успехите им в дадена област. Искаме да им покажем, че вярваме в тях и че не трябва да се отказват от мечтите си!", сподели Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и основател на Център за млади таланти, гр. Бургас.


Най-изявените ученици в сферата на информатиката бяха отличени на VI-тата областна олимпиада по информатика, провела се на 27.03.2021 г.

Въпреки усложнената здравна обстановка и продължаващото онлайн обучение желаещите да участват в "технологичното" предизвикателство бяха не малко. Ученици на възраст от 10 до 18 г. от над 10 училища в Бургас и региона се съревноваваха изключително достойно в тази нелека битка.

Първо място в първа възрастова група (4 - 6 клас) си завоюва Александър Ангелов, 6 клас от ППМГ "Акад. Н. Обрешков", второто място спечели Александър Мутафчиев, 4 клас от ОУ "П. К. Яворов", а организаторите присъдиха и три трети места на Мария Токарева, 5 клас от ОУ "А. Георгиев Коджакафалията"; Виктория Бумбарова, 5 клас от ППМГ "Акад. Н. Обрешков" и Ангел Костадинов, 4 клас, СУ "Димчо Дебелянов".

Във втората възрастова група (7 - 9 клас) на първо място се класира Георги Гроздев, 8 клас от ППМГ "Акад. Н. Обрешков", второто място печели Калоян Стоянов, 8 клас от ПГЕЕ "К. Фотинов", а третите места бяха завоювани от Божидар Сотиров, 8 клас от ППМГ "Акад. Н. Обрешков", Йордан Тодоров, 7 клас от ППМГ "Акад. Н. Обрешков" и Стоян Колев, 9 клас от ПГЕЕ "К. Фотинов" .

В трета възрастова група (10-12 клас) първото място е за Кристиян Попов, 11 клас от ПГСАГ "К. Фичето", на второ бе отличен Александър Костадинов, 10 клас от ППМГ "Акад. Н. Обрешков", а третото си извоюва Велина Йорданова, 10 клас от ППМГ "Акад. Н. Обрешков".

Ето какво споделиха организаторите на олимпиадата: "Децата на Бургас се състезаваха във всички области на Информатиката от приложения на информационните технологии, през видове алгоритми до трудни задачи по Програмиране. Креативни и вълнуващи решения показаха най-малките на задача, в която за един час приказката "Дядо вади ряпа" оживя в средата за визуално-блоково програмиране Scratch или софтуер по желание (напр. Kodu, App Inventor, Alice и др.). Победителите създадоха анимации с героите, като дори озвучиха диалозите с различни гласове; добавиха музика, а един от участниците дори е направило завършваща сцена всички на трапезата.", коментира доц. д-р Пенка Георгиева, програмен координатор на Програмния съвет по "Информатика и компютърни науки" в БСУ, а г-жа Соня Димова, зам. директор на ППМГ "Акад.Никола Обрешков" допълни, че "в това състезание децата на Бургас отново показаха, че за тях няма тайни в областта на информатиката и нейните приложения. Високите резултати във всички групи са доказателство за това."

"Възпитаниците на "ППМГ Акад. Никола Обрешков" завоюваха 7 медала и отново показаха, че са не само най-добрите математици, но са и сред най-добрите информатици на Бургас. Изключително сме щастливи, че и ученици от други училища: ПГСАГ "К. Фичето", ПГЕЕ "К. Фотинов", ОУ "А. Георгиев Коджакафалията", ОУ "П. К. Яворов" и СУ "Димчо Дебелянов" се представиха отлично и завоюваха призови места на олимпиадата. Радваме се, че с етаблирането на този важен състезателен форум успяваме вече дълги години да стимулираме интереса на младите хора в Бургас и региона към новите технологии, да откроим тяхното значение в съвременното образование и да обединим усилията на училища, учебни центрове, висши учебни заведения и институции." обобщи Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и инициатор на олимпидата.

Официалното награждаване на младите информатици ще се състои на 18.06.2021 от 18:30 ч. на открита сцена "Охлюва". Всички финалисти ще получат своите медали и грамоти, а на първите места ще бъде осигурена и предметна награда от фирма ТехноЛогика ЕАД, партньори на организаторите.


Любимото място на бургаските деца - Литературен клуб-читалня "Малкият принц", отпразнува рождения си ден не само с нов облик, но и с ново предизикателство към всички, които обичат книгите.
Младата художничка Елена Мазнева, един от най-изявените участници в проектите по изкуство на Център за млади таланти, превърна вратата на читалнята в красив и цветен вход към необятния вълшебен свят на Малкият принц и всички литературни герои.

През изминалите години безброй почитатели на книгите имаха възможността да минат през този вход и да се потопят в магията на безкрайния литературен свят. А четенията, беседите, представянето на нови книги и автори, участията в различни кампании стимулираха и подклаждаха още повече любовта на малки и големи към книгите и четенето! Тази година по случай рождения си ден с помощта на книголюбители от всички възрасти Литературен клуб-читалня "Малкият принц" избра любимия си чуждестранен детски автор за 2021. Астрид Линдгрен, Дж. К. Роулинг, Ерих Кестнер, Роалд Дал, Антоан дьо Сент-Екзюпери и Джани Родари бяха сред имената на писателите, издържали проверката на времето и на редица поколения. Най-много читателски гласове получи вечната Астрид Линдгрен и така стана любимият чуждестранен детски автор за 2021 година на бургаската читалня.

"Детските автори са първите писатели, с които се срещаме. Техните творби оставят траен отпечатък в душите и сърцата ни още от най-ранна възраст. На тях дължим любовта си към книгите и много от нас често се връщат към най-милите литературни спомени, наместили се завинаги в съзнанието ни. Разбираме огромното значение на книгите в живота на хората, особено в трудни моменти като тези на световна пандемия. Знаем, че книгите не само са верен приятел, но и успяват да вдъхнат смелост, вяра и оптимизъм. С поредната си инициатива искаме не само да припомним едни от най-ярките имена от чуждестранната детско-юношеска литература, но и да стимулираме отново четенето чрез вечното им културно наследство.", коментира Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и основател на Литературен клуб-читалня "Малкият принц".


За единадесети път и за десета поредна година Фондация "Шанс за децата и природата на България" обявява националната си програма "Награди, стипендии и отличия". Проектът има за цел да подпомогне обучението и да подкрепи националните и международните изяви на талантливи деца и младежи в областта на точните и хуманитарни науки, изкуството и новите технологии.

Още от 2011г. Фондация "Шанс за децата и природата на България" подпомага развитието на талантливи деца и способни млади хора на възраст от 6 до 20 години, предоставяйки им шанс, зависещ изключително от техните качества и умения, усилия и постоянство, и им осигурява подкрепа за важни етапи от тяхното образование, професионално обучение и творческо усъвършенстване. Оттогава до момента по програмата "Награди, стипендии и отличи" са отличени над 70 даровити деца от цялата страна, а 10 от тях са получили Големия приз "Шанс за таланта", който им е осигурил възможността да участват и да постигнат високи успехи на европейски и световни първенства. Сред талантите на Фондацията са: златното момиче на българския шахмат Нургюл Салимова; Цветан Стоянов - европейски шампион за 2012 и световен шампион по шахмат за 2015; екипи от ученици по астрономия от МГ "Д-р Петър Берон", гр. Варна, чиито проекти спечелиха първи награди няколко поредни години на световния конкурс на НАСА "NASA Ames Space Settlement Design Contest"; младите математици Константин Гаров, Ясен Пенчев, Димитър Опърлаков, Денис Сираков; певиците Елеонора Иванова, Ива Ичевска и Габриела Йорданова; пианистите Кристиян Тодоров, Константин Башиков; художниците Вяра Пенчева, Елена Мазнева, Десислава Димитрова и още мн. др.

"Успехите на българските деца заслужават специално внимание. Освен на талант, те се дължат и на много труд, усилия и постоянство. С отпускането на индивидуални награди искаме да поощрим и подпомогнем развитието на младите таланти на България. Искаме да откроим успеха им в дадена област като победа, заслужаваща специално внимание. Целта ни е да стимулираме децата и младежите да продължат да развиват дарбите си, да им помогнем да ги доказват в състезания с други и да реализират мечтите си. Ние вярваме в тях!", споделя Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България".

Крайният срок за кандидатстване по програмата е 30.09.2021 г., а пълните условия за кандидатстване ще намерите тук.


На 27.03.2021 г. от 9:00 ч. ще се проведе VI-тата областна олимпиада по информатика. Поради епидемичната обстановка в страната тази година за първи път тя ще бъде проведена онлайн. Реномираният конкурсен форум се организира за шеста година по иницатива на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и се осъществява със съдействието на Център за млади таланти и направление "Информатика и компютърни науки" към Центъра по информатика и технически науки на БСУ. Организаторите имат удоволствието да съобщят, че тази година партньор на събитието ще бъде и Профилирана природоматематическа гимназия "Акад. Никола Обрешков".

"С утвърждаването на олимпиадата целим да стимулираме интереса на младите хора в Бургас и региона към информатиката и новите технологии, да откроим тяхното значение в съвременното образование и да обединим усилията на училища, учебни центрове, висши учебни заведения и институции, занимаващи се с изпреварващо развитие и усъвършенстване на млади таланти. Друга важна задача е да направим подбор и приобщаване на даровити деца към извънучилищни форми за надграждаща училищното обучение подготовка в сферата. Благодарим сърдечно и на нашите съмишленици и партньори - БСУ и Природоматематическа гимназия, за готовността да се включат в организацията и провеждането на олимпиадата.", коментира събитието Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България".

Ученици от три възрастови групи: 4 - 6 клас; 7 - 9 клас и 10 - 12 клас от различни средни и основни училища от града и региона ще премерят сили и умения и ще покажат своите знания в сферата на IT технологиите - един от най-динамичните и бързо развиващи се сектори. Участието е безплатно, а организаторите канят всички деца и младежи от 4-ти до 12-ти клас от Бургас и региона с интереси в тази област да се включат в събитието. Записвания за участие се приемат до 25.03.2021 г. по електронен път на: www.forbgkids.org


Приключи VII-ят национален литературен конкурс "И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!" 2020 г. на тема "Разказ в 10 изречения". В престижния конкурс, организиран от Фондация "Шанс за децата и природата на България", участваха 223 млади български творци от над 60 населени места в страната и чужбина.

Авторитетното жури с председател Митко Новков, доктор на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски", директор на програма "Христо Ботев" на БНР, автор на 8 книги, литературен критик, медиен наблюдател и преподавател в НБУ, и членове писателите Радослав Гизгинджиев, Иван Тотев и Димитър Стефанов, както и журналистката Невена Праматарова, излъчиха финалистите: на първо място се класира Мария Радева на 19 години от град Горна Оряховица, второто място бе присъдено на Татяна Хаджииванова, 16 години от град София, а трето място заема Славея Семова на 18 години от село Първомайци.

"Трудно беше. Децата са се справили прекрасно и твърде много от тях пишат като възрастни, преживели какво ли не. Това със сигурност бяха разкази от млади творци, които вече умеят да докосват различни нервни окончания.", сподели своите впечатления от журирането в конкурса Димитър Стефанов.

Освен финалистите са отличени и разказите на още 100 талантливи млади българи от страната и чужбина. Всички избрани творби ще бъдат издадени в книгата сборник "Разказ в 10 изречения" през май 2021 г. Ще бъдат включени разказите на български младежи от САЩ, Германия, Шотландия, България, както и пет на изключително талантливи деца, които не участваха в класирането, тъй като са под допустимата възрастова граница на конкурса. "Изборът на журито тази година бе един от най-трудните в историята на конкурса ни. Щастливи сме, че темата ни провокира таланта на толкова много млади творци. Вярваме, че е изключително важно дарбата на децата да се откроява и поощрява. Въпреки че не участваха в конкурсната надпревара, заедно с журито решихме да стимулираме и петима по-млади пишещи таланта, като поместим творбите им в книгата ни.", коментира Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България".

За трета поредна година в създаването на корицата на книгата ще участва младата художничка Елена Мазнева, дългогодишна възпитаничка на Център за млади таланти в град Бургас и лауреат на Фондация "Шанс за децата и природата на България".

Представяме разказа на Мария Радева, класирала се на първо място в конкурса:

Един ден от онова време

Беше един обикновен ден от онова време - на робство и войни, когато се срещнаха двамата велики творци - Христо Ботев и Любен Каравелов, та като подхванаха един разговор
Първо поодумаха локдауна - как не могат да се видят, да пийнат, как по цял ден Ботев заедно с Венета я хапнат, я гледат някой романтичен филм в Нетфликс. От дума на дума стигнаха и до публицистиката всеки сподели как и къде се изявява. Ботев качвал във Фейсбук и Инстаграм новите си творби, които били обсипвани с лайкове и коментари, докато Каравелов нямал същия успех със статиите си, но с помощта на своя приятел и споделянето на публикации, надеждата му за повече популярност се завръщала. Обърнаха някоя друга дума и за Левски, който наскоро качил в канала си в Ю тюб влог: "Как да се преобразим в турски паша". И като споменаха Дякона, той се зададе зад ъгъла на една стара къща и възмутен от обстановката ги поздрави леко навъсено и веднага подхвана темата за локдауна. Сподели на своите събратя, че с тези мерки и забрани не може да организира комитетите и да събира хора, та започнал да използва Тиймс, където обаче никой не искал да си пуска нито камерата, нито микрофона. Докато обсъждат неволите си, Ботев получи обаждане по месинджър от Венета, която го викаше да гледат "Хубава жена", и разговорът на тримата велики в нашата история приключи.
Левски отиде да купи брашно и ориз преди да е дошъл часът на зеления коридор за възрастни, а Каравелов се прибра, за да публикува нова статия във Фейсбук. Ботев бодро закрачи към Венета, а в главата му напираше нов стих : "
Тъй върви светът......"

Имената на всички автори, чиито творби ще бъдат поместени в книгата, както и разказите на финалистите, можете да намерите тук.


VII-ми национален литературен конкурс И децата покоряват светове. Покажи, че можеш! предизвиква млади писатели с темата Разказ в 10 изречения

В навечерието на десетата си годишнина Фондация Шанс за децата и природата на България предизвиква всички пишещи млади таланти с покана да се включат в VII-я национален литературен конкурс И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!. Конкурсната тема Разказ в 10 изречения е посветена на юбилея на Фондацията, която вече десет години успешно открива, развива и помага на талантливи деца и млади хора с изявени способности в областта на културата, науката и изкуството да осъществят мечтите си.

Вярна на мисията си Фондацията за седма година организира и престижния Литературен конкурс И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!, насочен към деца и младежи с изявени дарба и интерес към литературата и творческото писане. Интересното тази година е не само темата, но и че в конкурса могат да се включат всички български младежи на възраст от 15 до 20 години, живеещи в страната и в чужбина.

Щастливи сме, че имаме шанса и възможността от дълги години не само да откриваме, но и да развиваме най-големия потенциал на страната ни талантите на нашите деца. Чрез темата на конкурса целим да се докоснем до въобръжението и светогледа на младите хора и да научим какво ще ни кажат с един кратък текст от 10 изречения. Искаме да провокираме участниците да преоткрият дарбата си чрез творчество и по този начим да дарим на всички надежда и оптимизъм за по-добро утро. За полета на таланта няма пречки и прегради и въпреки трудното време, в което живеем, очакваме вълуващи творби. Най добрите разкази ще издадем в третата си книга през май 2021., споделя г-жа Лилиана Славова, председател на Фондация Шанс за децата и природата на България.

Пълните услoвия на конкурса можете да намерите на тук

Кандитствайте с онлайн формуляра"Моята мечта" е темата, която тази година предизвиква най-младите творци да участват във II-рия бургаски конкурс за детка поезия. Конкурсът се организира от центъра за талантливи деца в града. Центърът вече ДЕСЕТ години не само шлифова таланти, но и успешно реализира техните МЕЧТИ в различни сфери на науката и изкуството, още една причина за избора на темата.

Председател на журито отново ще бъде големият български поет, драматург и бургазлия Недялко Йорданов.

Недялко Йорданов е носител на награда "Златен Орфей" за цялостно творчество, автор е на хиляди стихове, пиеси и роман в стихове за деца и юноши, познат и обичан от много поколения бургазлии.

Конкурсните стихове ще бъдат оценявани още и от младата бургаска поетеса Яна Вълчева, която е автор на три поетични и две детски книги. Член е на Бургаска Писателска Общност. Инициатор е на проекта "С гласа на Бургас" към Община Бургас клипове на стихотворения от любими бургаски поети, изпълнявани от популярни и обичани бургазлии. Журирала е във формата за авторска поезия "ПрочетиМи" и в конкурса за детско творчество "Създай книга с БНР Бургас".

Организаторите са изключително щастливи, че поканата им за член на журито прие и известната българска авторка на детска литература Радостина Николова.

Ради, както я наричат всички, е четена и обичана от много български деца, дебютира през 2013 г. като автор на детска литература с поредицата "Приключенията на мотовете" и е отличена с наградата "Бисерче вълшебно" през 2014 г. Тя е автор и на книгите "Приказки от света на мотовете" и "Моите красиви рога" - също носител на награда "Бисерче вълшебно" 2017 г.

Целта на конкурса е да открие, популяризира и подпомогне развитието на детски таланти в областта на литературата и да им осигури възможност за творческа изява. Конкурсът за написване на стихотворение е за деца от 7 до 12 години, разделени в 3 възрастови групи.

"Вече десет години подкрепяме и развиваме най-големия потенциал на страната ни талантите на нашите деца. Чрез темата на конкурса целим да се докоснем до съкровените мечти на подрастващите, да усетим техния мироглед и най-вече да стимулираме дарбата им. В трудното време, в което живеем в момента, за нас е важно да дарим надежда и оптимизъм и да подтикнем малките таланти да се изразят чрез творчество. Очакваме всички деца без притеснения да дадат смело воля на въображението си.", споделя г-жа Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България", основател на Център за млади таланти в Бургас.

В конкурса могат да вземат участие всички деца от Бургас и региона на възраст от 7 до 12 г. като крайният срок за изпращане на стихотворенията е 27 ноември 2020 г. чрез онлайн формуляр поместен в уебсайта на организаторите: www.forbgkids.org

Финалистите ще бъдат обявени на 9 декември 2020 г. на уебсайта на организаторите, а информация за награждаването ще бъде обявена допълнително. Предвиден е награден фонд за финалистите от трите възрастови групи.

Пълните условия за участие могат да се намерят ТУК.


В навечерието на традиционната национална седмица на четенето, която за първа година няма да може да бъде реализирана, екипът на центъра за млади таланти в Бургас стартира нова инициатива за насърчаване на четенето. Тя е под надслов "Малки и големи таланти четат за Литературен клубчиталня "Малкият принц" и ще бъде под формата на виртуално четене. Всяка събота от 11:00 ч. любителите на книгите ще имат възможността виртуално да "приключенстват" в необятния свят на литературата. Деца-таланти, писатели, актьори, режисьори, преподаватели и доброволци ще четат приказки, разкази и откъси от най-интересните и нашумели детско-юношески произведения във видео канала на центъра в YouTube.

"Голямата любов към книгите, нуждата от насърчаване на четенето у подрастващите, извънредната ситуация и невъзможността да реализираме събития на живо ни накараха да стартираме тази кампания. Съзнаваме огромното значение на книгите в живота на човечеството, особено в трудни моменти като тези на световна пандемия. Знаем, че книгите не само са верен приятел, но и успяват да вдъхнат смелост, вяра и оптимизъм. С поредната си инициатива искаме по различен и оригинален начин да представим нови и интересни заглавия и отново да стимулираме четенето. Чрез кратки видеа нашият Литературен клуб-читалня "Малкият принц" ще влезе във всеки дом и ще докосне сърцата на малки и големи.", споделя Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България", основател на Център за млади таланти в Бургас.

Кампанията стартира тази събота с откъс от книгата "Приказки по телефона" на Джани Родари в чест на 100 години от рождението на великия италиански автор.

Повече информация ще намерите на фейсбук страницата на Център за млади таланти, гр. Бургас, както и на YouTube канала.

Организаторите канят всички без ограничение във възрастта да подкрепят кампанията като зрители/слушатели на Виртуално четене с Литературен клуб-читалня "Малкият принц".