Новини

Жури с председател Недялко Йорданов и членове поетесата Яна Вълчева и педагога Кети Папъшева отличиха най-добрите стихотворения в III регионален конкурс за детска поезия "Аз - детето на морето" на тема "Моят град".

В първа възрастова група на първо място се класира творбата на Никол Сигмянова, 8 г., ОУ "Св. Княз Борис I", гр. Бургас, второто място е за Калоян Карамитев, 8 г., ОУ "Антон Страшимиров", гр. Бургас, а третото завоюва Кристияна Вълчева, 8 г., ОУ "Св. Климент Охридски", гр. Бургас.

Първо място във втора възрастова група печели Дария Димитрова, 9 г., ОУ "Любен Каравелов", гр. Бургас, второ място журито отреди за Ивана Филчева, 9 г., ОУ "Любен Каравелов", гр. Бургас и на трето място се класира Богомил Русев, 10 г., ОУ "Елин Пелин", гр. Бургас.

Специална награда на журито в трета възрастова група бе присъдена на Николай Хаджистойчев на 12 г., а първо място завоюва Елисавета Милева, 11 г., СУ "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Карнобат, второ място бе отсъдено за Лиа Неделчева, 11 г., СУ "Христо Ботев", гр. Карнобат и на трето место се класира Влад Никифоров, 11 г., СУ "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Карнобат.

Специални поощрителни грамоти за отлично представяне получават Адриана Златева, 7 г., ОУ "П. Р. Славейков", гр. Бургас, Теодора Тодорова, 8 г., ОУ "Антон Страшимиров", гр. Бургас и Петя Иванова, 9 г., ОУ "Св. Климент Охридски", гр. Бургас.

И тази година интересът към третото издание на конкурса бе голям, а изборът на журито - изключително труден. Повече от седемдесет деца се включиха в предизвикателството и споделиха в стихчета любовта си към родния град.

"Слънцето бургаско аз обичам"; "Сред влажен въздух с дъх на водорасли щастие откривам аз"; "Ох, обичам тоз Бургас и тайничко се моля аз, накъдето и да полетя в Бургас отново да се приземя." са малка част от най-съкровените чувства и емоции към родния град на талантливите малки писатели.

Победителите ще получат не само заслужени признания, но и възможността да продължат да развиват писателските си дарби безплатно в пилотния проект по творческо писане "Моите първи истории" с ръководител Яна Вълчева към Центъра за млади таланти в Бургас.


За осми пореден път Фондация "Шанс за децата и природата на България" организира Националния литературен конкурс "И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!". Темата на конкурса тази година е "Когато утре стане днес" и чрез нея организаторите предизвикват всички пишещи млади хора в България между 15 г. и 20 г. да споделят своите виждания, мечти, желания и стремежи, свързани с едно по-добро "утре". Желаещите да се включат могат да го направят, като изпратят свой авторски разказ или поезия, непубликувани до момента.

Победителите ще бъдат избрани от петчленно жури с председател младия български писател Милен Хальов. Милен е учил в Национално училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в гр. Русе, по-късно завършва анимационна режисура в НАТФИЗ. Любовта му към разказването на истории го подтиква да създаде обичаната детско-юношеска поредица "Кало Змея", която влиза в списъците с препоръчителна лятна литература на много училища в страната; има редица награди и номинации: от Столична библиотека, Сливенски фестивал на детската книга, "Бисерче вълшебно" категория Мечтатели; "Еврокон" ежегоден фестивал за фантастика в Европа, и литературен кръг "Перото".

В журито се включва и Надежда Динева, писател и журналист. Дебютира на литературната сцена през 2019г. с романа "Орденът на скорпионите", а "Загадка на име Джоан" е вторият роман, по който работи в момента. През май 2021 г. организира Национална кампания "Зелено четене", била е жури и в конкурсите "Аз, детето на морето", "ПрочетиМи" и VII национален литературен конкурс "И децата покоряват светове! Покажи, че можеш".

Третият член на журито е Николай Колев, сценарист и кастинг директор на известните български филми "11А" и "12А", магистър по български език и история. Със сценария за "ХІ-А" през 2014 г. спечели "Пегас" от хасковската "Южна пролет".

Част от журито е и Станислава Пирчева-Ава, завършила журналистика в СУ "Св. Климент Охридски", дългогодишен репортер към Програма "Хоризонт" на БНР, а сега водещ на предаването "Нощен хоризонт". Неин репортаж е сред десетте финалисти в конкурса за радиопрограми "Гран при" 2011, Union Radiophonique et Televisuelle International (URTI) първата световна институция за радио и телевизия със седалище в Париж. Носител на редица журналистически награди; лауреат от Националния поетичен конкурс "Константин Павлов" 2015; носител на Специалната награда на Славянска академия в Националния конкурс за поетеси "Дора Габе" 2016.

Към журито се присъединява и Неви Боджукова, университетски преподавател, психолог и автор на книгата "Страх от обичане".

"Новото в конкурса тази година е, че младежите могат да участват освен с разказ и с поезия. Вярваме, че жанровата свобода ще им донесе повече вдъхновение и по-голяма широта на изразяване. Щастливи сме, че вече десет години откриваме, подпомагаме и развиваме най-големия потенциал на страната ни талантите на нашите деца. За полета на таланта няма пречки и прегради и въпреки трудното време, в което живеем, очакваме вълнуващи творби.", сподели Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България".

Крайният срок за изпращане на творбите е 09.01.2022 г. Финалистите ще бъдат обявени на 26.01.2022 г. на уебстраницата на организаторите: www.forbgkids.org

Пълните услoвия на конкурса можете да намерите ТУК.


Конкурсът за детска поезия, организиран от Център за млади таланти, се провежда за трета поредна година в Бургас и региона. Малчугани в три възрастови групи: 7 8 г., 9 10г. и 11 - 12 г., ще имат възможността да покажат своята творческа дарба чрез писането на стихчета и да изразят чувствата си към родното място.

Председател на журито отново ще бъде големият български поет, драматург и бургазлия Недялко Йорданов, носител на награда "Златен Орфей" за цялостно творчество, автор на множество стихове, пиеси и роман в стихове за деца и юноши, познат и обичан от много поколения бургазлии.

В журито участва още и младата бургаска поетеса Яна Вълчева, автор на три поетични и две детски книги и ръководител на групата по творческо писане за малки деца към Център за млади таланти, гр. Бургас. Яна е член на Бургаска Писателска Общност и инициатор на проекта "С гласа на Бургас" към Община Бургас. Журирала е във формата за авторска поезия "ПрочетиМи" и в конкурса за детско творчество "Създай книга с БНР Бургас".

В екипа на журито тази година ще се включи и Кети Папъшева, автор на пъстроцветната стихосбирка "Гъбка Качулатка" и дългогодишен педагог в начален етап.

"Вече единадесет години подкрепяме и развиваме най-големия потенциал на страната ни талантите на нашите деца. Чрез темата на конкурса целим да събудим у най-малките любовта към пренадлежността към родното място. В трудното време, в което живеят децата ни в момента, за нас е важно да дарим надежда и оптимизъм и да стимулирме малките таланти да изразяват чувтвата си чрез творчество и изкуство. Очакваме децата да дадат смело воля на въображението си и да ни изненадат за пореден път със зрялост и дълбочина на словото изказа.", споделя г-жа Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България", основател на Център за млади таланти в Бургас.

В конкурса могат да вземат участие всички деца от Бургас и региона на възраст от 7 до 12 г. Крайният срок за изпращане на стихотворенията е 26 ноември 2021г. чрез онлайн формуляр, поместен на уебсайта на организаторите. Пак там могат да бъдат намерени и пълните условия за участие.

Финалистите ще бъдат обявени на 6 декември 2021 г. Предвидени са награди за отличените в трите възрастови групи.


На един от най-светлите български празници Денят на народните будители, Фондация "Шанс за децата и природата на България" обяви финалистите на Годишните си награди "Шанс за таланта", част от проекта си "Награди, стипендии и отличия". Дванадесет талантливи млади българи получават финансови награди за постиженията си в национални и международни турнири, конкурси, състезания, олимпиади в областта на математиката и информационните технологии, литературата, музикалното, изобразителното и танцово изкуство.

Проектът "Награди, стипендии и отличия" вече единадесета година има за цел да подпомогне обучението и изявите на талантливи деца и младежи в областта на точните и хуманитарни науки, изкуството и новите технологии.

Ето и кои са финалистите: Ясен Пенчев, 10 клас, ПМГ "Акад. Иван Гюзелев", гр. Габрово получава индивидуална парична награда за отлично представяне на републикански или международни олимпиади, конкурси, състезания в сферата на математиката и информатиката. До настоящия момент Ясен има повече от 100 награди в областта на математиката и информатиката, като през учебната 2020/2021 година е спечелил общо 20 призови отличия от национални и международни състезания в двете сфери; Славея Семова, I курс, ШУ "Еп. Константин Преславски", гр. Шумен, отличена в сферата на литературата на републикански или международни олимпиади, конкурси, състезания; Демира Недева, 9 клас, МГ "Акад. Кирил Попов", гр. Пловдив получава парична награда за талантливи деца/младежи с ограничени финансови възможности, постигнали особени успехи в областта на математиката. През учебната 2020/2021 година Демира е завоювала 13 призови места, най-значимите сред които са: първо място и златен медал (единствен сред неамериканските участници) на Международна американска математическа олимпиада (ARML); Prize сертификат и златен медал (най-високото отличие в света) на Australian Mathematical Competition (AMC) и мн. др.; Марина Кацарска, 5 клас, НУИ "Панайот Пипков", гр.Плевен,парична награда за талантливи деца/младежи с ограничени финансови възможности, постигнали особени успехи в областта на изобразителното изкуство. За учебната 2020/2021 година Марина има завоювани над 20 призови места, като 11 от тях са от престижни международни конкурси за рисунка. Никола Кацарски, 5 клас, НУИ "Панайот Пипков", гр.Плевен, също парична награда за талантливи деца/младежи с ограничени финансови възможности, постигнали особени успехи в областта на изобразителното изкуство. За 2020/2021 учебна година Никола е отличен с 27 призови места, като 17 от тях са от престижни международни конкурси. Вяра Пенчева, 6 клас, ПМГ "Акад. Иван Гюзелев", гр. Габрово, наградена за отлично представяне в сферата на изобразителното изкуство на републикански или международни олимпиади, конкурси, състезания. До момента Вяра има над 200 призови отличия в сферата на изобразителното изкуство, като за 2020/2021 година е спечелила 80 награди, 53 от които са от международни конкурси. Илияс Номан, 11 клас, СМГ Паиий Хилендарски, гр. София, лауреат в сферата на математиката на републикански или международни олимпиади, конкурси, състезания. Най-значимите постижения на Илияс през учебната 2020/2021 година са: първо място (с максимален брой точки) и златен медал от European math cup; първо място (с максимален брой точки) и златен медал от национален кръг на Националната олимпиада по математика; Ива Ичевска, 10 клас, ЕГ "Пловдив", гр. Пловдив, финалист в сферата на музикалното изкуство. През учебната 2020/2021 Ива е завоювала 53 призови места в международни и национални конкурси в сферата на музикалното изкуство; Симона Маринова, 3 клас, ОУ "Драган Манчов", гр. Пловдив, наградена за отлично представяне в сферата на математиката на републикански или международни олимпиади, конкурси, състезания. За учебната 2020/2021 година Симона има 49 призови отличия в сферата на математиката от национални и международни състезания. Ивета Попхристова, 7 клас, СУ "Вичо Грънчаров", гр. Горна Оряховица, отличена в сферата на музикалното изкуство на републикански или международни олимпиади, конкурси, състезания. Сред най-значимите постижения на Ивета за учебната 2020/2021 година са: I място индивидуални изпълнители и Специалната награда за най-добро изпълнение от Пиринския край в Международен фолклорен фестивал "Приятели", гр. Охрид; I място в конкурс "Млади фолклорни таланти" на БНР; лауреат в Петропавловски събор "Хоро се вие край манастира"; специална награда в конкурса "Насред мегдана в Арбанаси" и много други; Симона Василева, 9 клас, ППМГ "Добри Чинтулов", град Сливен. Симона получава индивидуална парична награда за отлично представяне в сферата на литературата на републикански или международни олимпиади, конкурси, състезания. За учебната 2020/2021 година тя е била отличена с призови места в над 30 конкурса, като два от тях са с международен статут; Виктория Пощарова, 2 клас, СУ "Панайот Волов", гр. Шумен, наградена в сферата на музикалното изкуство. За изминалата учебна година 2020/2021 Виктория Пощарова е завоювала множество награди за вокално майсторство, като най-значимите от тях са 18 на брой от различни национални и международни конкурси.

"На този много специален и светъл ден сме горди да представим талантите на България лауреатите ни за 2021 г. по програма ни "Награди, стипендии и отличия". За поредна година надпреварата беше голяма, а изборът много труден. Щастливи сме, че отличихме 12 изключително даровити в сферите си деца и младежи от цялата страна, успехите и постиженията им заслужават специално внимание, защото освен на талант, те се дължат и на много труд и усилия, положени през годините. С отпускането на индивидуални награди ние се стремим да подпомогнем развитието на младите таланти на България. Искаме да ги накараме да се гордеят с постиженията си и да откроим успеха им в дадена област. Целта ни е да стимулираме не само работата върху таланта, но и неговата изява. От 2011 г. до момента по програмата "Награди, стипендии и отличия" са отличени над 80 деца и младежи. Благодарение на нея българските таланти получават възможността да участват и да постигат високи успехи в европейски и световни първенства. Щастливи сме, че и тази година, въпреки трудното време, в което живеем, успяхме да осигурим допълнителни индивидуални парични награди за отлично представяне на републикански или международни олимпиади, конкурси и състезания за още 8 изключителни таланта. Поздравяваме не само класиралите се финалисти, но и всички кандидати, които се обърнаха към нас и споделиха успехите си. Продължавайте да се трудите все така усърдно, убедени сме, че усилията ви ще бъдат възнаградени!", коментира Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България".


Над 60 ученици от различни средни училища и гимназии в Бургас кандидатстваха в кампанията "Шанс за таланта на Бургас" на Фондация "Шанс за децата и природата на България" по случай десетата ѝ годишнина. 41 от тях получиха възможността да се обучават безплатно в единствения европейски сертифициран център за работа с талантливи деца Център за млади таланти, гр. Бургас. Възпитаници на АЕГ "Гео Милев", ППМГ "Акад. Н. Обрешков", ГРЕ "Г.С. Раковски", НЕГ "Гьоте", СУ "Св. Св. Кирил и Методий", СУ "Епископ Константин Преславски", НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров", ПГЧЕ "Васил Левски", Търговска гимназия, Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации са сред талантите, които вече зaпочнаха да надграждат своите знания и умения в сферата на творческото писане, български език и литература, изобразително и приложно изкуство, моден дизайн, театрално изкуство, информатика и нови технологии, лидерство и управление на проекти.

По покана на Фондацията инициативата подкрепи и Община Бургас, която ще финансира обучението на две от талантливите деца. Избраните на случаен принцип чрез жребий са Весела Ефремова на 16 г. от АЕГ "Гео Милев", която се включва в Арт проект "Палитри" с ръководител Златка Коева, и Стефания Ганева на 16 г. от ГРЕ "Г.С.Раковски" - в театрално ателие "Homo ludens - играещият човек" с ръководител Симеон Димитров. Обучението на всички останали 39 младежа се поема безвъзмездно от Фондация "Шанс за децата и природата на България".

Сред най-изявените финалисти на кампанията са таланти с множество награди и отличия: Деница Младенова на 15 г. от ГРЕ "Г.С.Раковски" и Елисавета Ларионова на 16 г. от АЕГ "Гео Милев" с отличия в сферата на изобразителното изкуство; Станислав Илиев на 18 г. от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и Сияна Железарова на 14 г. от АЕГ "Гео Милев" - в сферата на творческото писане; Александър Герасимов на 16 г. от НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров", с множество отличия и изяви в сферата на театралното изкуство.

"Радостни сме, че като единствен европейски сертифициран център за работа с талантливи деца имаме възможността да приветстваме толкова даровити младежи от Бургас. Вярваме, че при нас те ще надградят не само знания, но и ще получат вдъхновение и амбиция за покоряване на нови върхове. С кампанията "Шанс за таланта на Бургас" целим не само да открием, да финансираме обучението и да помогнем за усъвършенстването на талантливи млади хора, но и се стремим към успешно партньорство и сътрудничество с всички училища в града и региона в името на една обща цел бъдещето на нашите деца. Изключително благодарни сме на Община Бургас, че за пореден път ни подкрепя в тази мисия и отпусна средства за целогодишното обучение на двама от финалистите." сподели Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България", създател на Център за млади таланти, гр. Бургас.


Младежите от еко клуб "Сини изследователи" към Център за млади таланти, гр. Бургас, предизвикват всички, обичащи родното море, с конкурс по повод 31 октомври - Международния ден на Черно море.

Темата е "Цветове на моето Черно море", а целта му е със средствата на изкуството и литературата да се покаже красотата на нашето море, но и да се акцентира върху сериозния проблем със замърсяването му и да се провокира по-екологично мислене и поведение у подрастващите и цялото общество.

В конкурса могат да участват младежи от Бургас и региона на възраст от 7 до 19 години в три възрастови групи 7-9 г.; 10-13 г.; 14-19 г., а категориите са разказ и плакат, като няма ограничения за използваните материали и похвати.

Крайният срок за изпращане на творбите е 31.10.2021 г. ,а отличените във всяка възрастова група ще бъдат излъчени на 05.11.2021 г. Повече информация за условията на конкурса може да се намери ТУК.

Децата и младежите от Еко клуб "Сини изследователи" се обучават по проект "Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив" на програма ООСКП, финансирана от ФМ на ЕИП 2014-2021".


Фондация "Шанс за децата и природата на България" вече е част от мрежата Евродеск и ще бъде една от инфоточките в страната, където експерти ще предоставят информация и консултации на всички заинтересовани млади хора между 13 г. и 30 г. от града и региона.

Ако искате да опознаете Европа или да участвате в международен обмен за един семестър, да бъдете доброволец в друга европейска страна или да научите за възможностите за международни стажове, екипът на Фондацията ще ви помогне в избора и да ви даде най-добрите насоки.

Партньорството на Фондацията и Евродеск започва с дейности от ежегодната кампания #timetomove, организирани през целия месец октомври. Можете да посетите новия Евродеск на място в Център за млади таланти, пл. Ат. Сиреков 4, или да отидете на двете информационни събития:
9 октомври: 10:00 15:00, пл. Тройката;
23 октомври: 10:00 15:00, пред сградата на Център за млади таланти, пл. Атанас Сиреков 4 (срещу община Бургас) .

Фондацията организира и видеоконкурс на тема: "Моят град Бургас какво бих показал/а на Европа?" за млади хора от 13 г. до 30 г., с краен срок 22.10.2021. Повече за условията на конкурса можете да видите във фейсбук страницата и на сайта на фондацията. Победителите ще получат награди, а за всички участници са предвидени изненади.


Бургас е град, родил много таланти и оставил златна следа в родната литература, театър, кино, музика и изобразително изкуство. По случай десетата си годишнина Фондация "Шанс за децата и природата на България" си поставя благородната задача да подкрепи новите таланти на града, като обявява кампания за откриването и развитието на талантливи млади хора в областта на науката, технологиите и изкуството. Кампанията се осъществява с подкрепата на Община Бургас и медийното партньорство на Дарик Радио Бургас. На финалистите (32-ма младежи) ще бъде осигурено безплатно целогодишно обучение в единствения европейски сертифициран център за работа с таланти Център за млади таланти, гр. Бургас, в следните сфери: театрално изкуство, творческо писане, български език и литература, изобразително и приложно изкуство, моден дизайн, информатика и нови технологии, екология, лидерство и управление на проекти. Кампанията е насочена към всички младежи от Бургас и региона на възраст от 14 г. до 20 г.

"Щастливи сме, че вече десет години имаме възможността да развиваме дарбите на бургаските деца и да надграждаме техните знания посредством иновативни методи на обучение. Екипът ни се състои от изключителни професионалисти с дългогодишен трудов опит и множество лични постижения и отличени ученици. Важно е да отбележа, че изпреварващите училищното обучение авторски проекти, които предлагаме, не дублират изучаваната материя в учебните заведения, а надстройват знанията. С кампанията "Шанс за таланта на Бургас" целим не само да открием, да финансираме обучението и да помогнем за усъвършенстването на талантливи млади хора, но и се стремим към успешно партньорство и сътрудничество с всички училища в града и региона. Изключително благодарни сме на Община Бургас, че подкрепи нашата идея, прие поканата ни за партньорство и ще покрие безплатното целогодишно обучение на двама от финалистите." коментира Лилиана Славова, председател на Фондацията, създател на Център за млади таланти, гр. Бургас.

На 17.09.2021 от 10:30 ч. в аулата на Център за млади таланти, пл. "Атанас Сиреков" 4, ще се състои пресконференция на Фондация "Шанс за децата и природата на Бургас", Община Бургас и Дарик Радио Бургас на тема "Шанс за таланта на Бургас". Събитието ще представи кампанията пред бургаските медии и общественост.

Необходимите документи за участие в кампанията са публикувани ТУК, а крайният срок за приемане на кандидатури е 30-ти септември 2021. Документите се приемат на имейл: info@forbgkids.org, както и на адрес: гр. Бургас, пл. Атанас Сиреков 4 (срещу Община Бургас), ет. 1, ст. 5 до 30.09.2021 г. За подробна информация можете да се обадите на: 0887 201033 и 0882 723760.


По случай десетгодишнината от създаването си единственият в България център за работа с млади таланти в град Бургас ще награди своите най-изявени възпитаници. Официалното събитие ще се състои на 23.06.2021 г. (сряда) от 18:00 ч. в Културен дом НХК.

Основната дейност на Центъра за млади таланти е откриването и развитието на дарбите и интересите на децата и младежите както чрез изпреварващо и надграждащо образование, така и чрез отпускане на индивидуални награди и стипендии. Тази година талантливата художничка Елена Мазнева и един от най-добрите малки световни математематици Лъчезар Томов ще получат парични награди, осигуряващи им шанс за участия и нови изяви в международни форуми в избраните от тях области. Други три талантливи деца ще получат възможност за безплатно обучение в Центъра през новата учебна 2021/2022 г.

Ще бъдат наградени и финалистите от третия и единствен по рода си математически турнир "Многознайко" за деца от предучилищна възраст. Малките математици ще получат медали и грамоти за отличното си представяне в състезанието, а организаторите са предвидили за тях и лакомства, осигурени от сладкарница "Захаро", Бургас.

Награди ще бъдат раздадени и на най-изявените ученици в сферата на информатиката от VI-тата областна олимпиада по информатика, а наградният фонд за тях е осигурен от ТехноЛогика ЕАД.

Празникът ще премине под магията на народната музика с изпълненията на детска фолклорна формация "Зеленика" към Център за млади таланти с ръководител Мария Маркова-Халачева, а възпитаниците на театрално студио "Homo ludens" с ръководител Симеон Димитров ще покажат на зрителите, че с желание, усилие и талант може да се постигне много за кратко време и въпреки пандемията.

Младите модни дизайнерки от проекта по моден дизайн "Дебют" ще покажат стайлинг тенденциите през своя тийнейджърски поглед в модно ревю на тема "Street мода".

Юбилейното тържество ще завърши с втората самостоятелна изложба на Елена Мазнева - дългогодишен възпитаник и стипендиант на Център за млади таланти. Картините от изложбата "Сродни" ще могат да се закупят благотворително, а средствата ще бъдат използвани за продължаване на обучението на младата художничка.

Събитето е с вход свободен, организаторите канят всички бургазлии и гости на града на Празника на таланта. "Подкрепата на таланта и изявите на децата ни са изключително важни и ценни за бъдещето на България. От нашето "днес" зависи общото ни "утре". Благодарим на всички наши колеги, съмишленици и добри хора, които не са безразлични и ни помагат вече 10 години да осъществяваме успешно каузата си.", коментира Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и основател на Център за млади таланти в Бургас.


В събота, 29 май, Фондация "Шанс за децата и природата на България" и Център за млади таланти, гр. Бургас организираха кампания за почистване на плажната ивица към кв.Сарафово. Въпреки дъждовното време екипът на центъра и участниците в Еко-клуб "Сини изследователи", както и няколко родители и случайни минувачи се включиха активно в екологичната инициатива. А като резултат бяха събрани над 840 литра пластмасови отпадъци и изхвърлени на предназначените за целта места.

"Фондация "Шанс за децата и природата на България" отдавна е обявила "война" на пластмасовите отпадъци. Пластмасата е един огромен екологичен и здравен проблем. Попадайки в почвата и водните басейни, тя се пренася и в нашата храна, което вреди на здравето ни.", коментира Пепа Николова, PR на фондацията.

Децата участници в еко-клуб "Сини изследователи" към Центъра за млади таланти призоваха да не замърсяваме плажа, защото, както сподели и деветгодишният Борис Джелепов, "той е наш и трябва да го пазим чист". А Александра Попова на 17 г. допълни: "Важно е да събираме разделно отпадъците си, защото нашата планета не е кофа за боклук. Всички живеем в една симбиоза, както ние се нуждаем от нашата природа, така и тя се нуждае от нас да я пазим чиста и красива.".

Инициативата е част от дейностите по проект "Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив" на програма ООСКП, финансирана от ФМ на ЕИП 2014-2021, в който Фондацията си партнира с Община Бургас.


Книги на български автори ще намират сами своите читатели в паркове и градини в по-големите градове на страната. Това ще се случи по време на национална кампания "Зелено четене" под мотото "Книгите сами ни намират". Тя стартира на 27 май и ще продължи до 26 юни. Всички, които са се сдобили с ново четиво, трябва да направят снимка и да я публикуват в социалните мрежи с #книгодар. Всеки, който иска да стане посланик на кампанията, може да го направи, като остави своя книга на същите места, на които могат да бъдат намерени и останалите.

Двигател на кампанията е младият писател и автор на "Орденът на скорпионите" Надежда Динева. Кампанията ще обхване градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Плевен и Благоевград. Основни цели на кампанията са популяризирането на четенето на обществени места и това да служи за пример на подрастващите, както и творчеството на млади български автори да достигне до повече хора. "Инициативата има за цел да изненадва, да вдъхновява, както и да ни свързва чрез добро. Затова и "избраниците" на книгите трябва да подарят своя книгодар на друг, след като го прочетат.", обяснява авторката. В рамките на кампанията ще се проведе и литературно четене на откъси от участващите книги.

В столицата книгите ще бъдат оставени лично от авторите, които участват в "Зелено четене", а в останалите градове ще помогнат доброволци. "За организацията разчитах и на много хора, които имат заслуги за това цялата кампания да се развие бързо и успешно, специални благодарности отправям и към съорганизаторите на инициативата Фондация Шанс за децата и природата на България и Бутик ТианДе Красиви и щастливи, които подкрепиха финансово каузата.", споделя Динева.

"От десет години работим за развитието и подкрепата на млади български таланти, откриваме и подпомагаме млади автори, имаме зад гърба си богат набор от успешно реализирани кампании в подкрепа на четенето. Особено щастливи сме, че тази инициатива се осъществява по идея на наш талант, реализиран вече млад автор Надежда Динева и бивш възпитаник на Центъра ни за млади таланти в град Бургас. Няма по-ценно от това да видиш как мисията ти се предава на поколенията и да имаш шанса да сбъдваш рамо до рамо с децата си. Благодарим на Надя за поканата и сме убедени, че "Зелено четене" ще остави траен отпечатък сред четящите!", сподели Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България".

Към момента в "Зелено четене" безвъзмездно със своите творби са се включили 10 български автори. Участват и 2 сборника с най-добрите творби на български младежи от последните две издания на националния конкурс "И децата покоряват светове! Покажи, че можеш!". Сборникът "Разказ в 10 изречения" излезе едва преди няколко дни и неговите читатели ще могат да се докоснат до таланта на млади българчета, дебютиращи със своите творби.Повече от 220 млади българи от цял свят участваха в VII национален литературен конкурс на тема "Разказ в 10 изречения", организиран от Фондация "Шанс за децата и природата на България" по случай 10-годишния ѝ юбилей. Най-добрите 103 творби подбрани от екипа на Фондацията и отличени от петчленно жури, включващо известни писатели, журналисти и литературни критици, са поместени в книгата-сборник "Разказ в 10 изречения".

"По време на пандемия е невъзможно за младите хора да се съберат на едно място, а още повече ако са от различни краища на света. Щастливи сме, че с третата си книга успяваме да го направим. В сборника с разкази български младежи от различни страни и континенти си дават среща, за да разкажат само в 10 изречения, за своите преживявания, размисли, чувства, надежди... Това са 103 разказа, в които се преплитат радост и тъга, любов и презрение, ирония и отчаяние, надежди и желания. Във време на ограничена физическа свобода, творбите изумяват с безкрайния простор на въображението, мислите и мечтите на авторите си. Сигурна съм, че книгата ще се превърне в литературно събитие, тъй като разказите са написани в учудващо зрял художествен стил, носят голям емоционален заряд, а посланията им докосват сърцето и душата. Най-ценното качество на тези разкази е непринуденото по детски повествование, разкриващо по неповторим начин светогледа на младите творци.", споделя Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България".

"Сборникът "Разказ в 10 изречения" обещава бъдеще за езика, бъдеще за народа, който го говори, бъдеще и за страната, обитавана от този народ. Това със сигурност са разкази от млади творци, които вече умеят да докосват различни нервни окончания.", коментира по повод премиерата на книгата председателят на журито Митко Новков.

Корицата на книгата за пореден път е дело на талантливата бургаска художничка Елена Мазнева, възпитаничка на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и Център за млади таланти.
Най-добрите разказвачи са майсторите на кратката форма. Настоящият сборник разкази представлява прекрасна възможност те да бъдат открити сред младите талантливи дебютанти.

Книгата "Разказ в 10 изречения" може да бъде поръчана на: info@forbgkids.org, като за заявката са необходими три имена на получател, брой книги, телефон и имейл за връзка, посочен офис на Еконт или адрес за доставка.


На 30.05.2021 г. (неделя) за трета година ще се проведе единственият по рода си за Бургас и региона математически турнир "Многознайко" за деца от предучилищна възраст, организиран от Център за млади таланти, гр. Бургас и Фондация "Шанс за децата и природата на България". Председател на комисията на конкурса тази година ще бъде Галя Милчева - дългогодишен педагог и настоящ ръководител на проектите по състезателна математика към Центъра за млади таланти, в който ще се проведе събитието.

"Отличните резултати на децата от проектите ни по забавна математика ни стимулираха да направим състезание, в което и най-малките могат да премерят сили и да покажат знанията си. Всички знаем колко е важно талантът да бъде открит навреме и още в най-ранна детска възраст. Турнирът не само търси и открива най-добрите математици, но и провокира креативното мислене и стимулира децата и родителите им да се ориентират правилно и да направят по-точен избор за бъдещото развитие на талантите и уменията си.", споделя Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и основател на Център за млади таланти, гр.Бургас.

Заявките за участие се приемат до 26.05.2021 г. на имейл: info@forbgkids.org или на телефони: 0887 201033 и 0882 723760 от понеделник до петък от 09:00 ч. до 18:00 ч. и в събота от 10:00 ч. до 16:00 ч.

Участниците ще бъдат разпределени по часове според входящите номера. Организаторите ще публикуват разпределението на www.forbgkids.org на 28.05.2021 г.

Резултатите от проведения турнир ще бъдат обявени на 14.06.2021 г. (понеделник) на www.forbgkids.org и на фейсбук страницата https://www.facebook.com/talantbgkids/.

Всеки участник ще получи сертификат за участие, а официалното награждаване на победителите ще се състои на 18.06.2021 г. от 18:30 ч. на открита сцена "Охлюва", гр. Бургас с много награди и весел детски смях.

Организаторите призовават всички деца, обичащи математиката, да се включат в надпреварата и им пожелават успех!

Пълните условия на турнира можете да откриете ТУК.


Община Бургас съвместно с Фондация "Шанс за децата и природата на България" обявяват старта на образователния модул "Сини изследователи", който ще се осъществи по проект № BGENVIRONMENT - 2.003-0003 "Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив" по "Малка грантова схема за мерки за намаляване на морските отпадъци" в рамките на програма "Опазване на околната среда и климатични промени", финансирана от ФМ на ЕИП 2014 -2021 г.

Деца и младежи на възраст от 7 до 18 години ще имат възможност да се включат безплатно в еко проект, който има за цел да ги запознае и конфорнтира с един от най-сериозните екологични проблеми на днешното време, а именно замърсяването на Световния океан с отпадъци.

"Доскоро този проблем ни звучеше като нещо далечно и трудно го свързвахме с нашето Черно море. Но отпадъците, които то изхвърля по плажовете, както и откриването на остров от боклуци, който се носи по повърхността му, показват, че проблемът вече е на прага ни. Убедени сме, че провеждането на образователни кампании за справяне с проблемите на замърсяването на моретата и океаните с отпадъци формира децата ни като съзнателни и отговорни личности и е важна част от усилията за трайно подобряване на ситуацията.", коментира Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България."

Учебната програма стартира на 15.04.2021 в Център за млади таланти, гр. Бургас и включва интерактивни методи и игри, приложни занимания и екскурзии, съчетава умело и в достъпна за децата форма усвояването на важни понятия и помага за осмисляне свободното време на участниците. Заниманията ще се провеждат всеки четвъртък от 17:30 ч. - за деца от 7 до 11 години и всяка събота от 17:00 ч. - за възрастова група 12-18 години.

"Опазването и възстановяването на морската околна среда е морален дълг на всеки от нас. Как да спасим света от екологична катастрофа, как правилно да опазваме околната среда, моретата, океаните, как да бъдем по-социално осведомени и как да живеем по-природощадящо, всичко това е заложено в обучението на подрастващите в еко проекта "Сини изследователи".", споделя доц. д-р Светла Далакчиева, известен български орнитолог и биолог с дългогодишен опит в научната работа и автор на проекта.

Повече информация за безплатното обучение в проекта може да бъде открита на www.forbgkids.org, както и на телефони 0887 201033 и 0882 723760.


За поредна година Център за млади таланти ще поощри и отличи най-изявените си възпитаници, които са постигнали високи успехи в своята област на национални и международни конкурси и са доказали своите умения, усилия и постоянство, като раздаде годишните си награди и стипендии за даровити деца.
Предвидените награди за насърчаване на талантливите възпитаници на Центъра за 2021 са: една парична стипендия в размер до 500 лева за подпомагане на развитието в избраната сфера, една парична стипендия в размер до 400 лева за покриване на разходи за участия в международни състезания и безплатно едногодишно обучение по избор за 3 деца/младежи в проект на Центъра за млади таланти през следващата учебна година.

Важно условие е кандидатите да са се обучавали в Центъра за млади таланти през учебната 2020/2021 г. и да изпратят необходимите документи за кандидатстване, които са поместени наwww.forbgkids.org, не по-късно от 15 май 2021 г. на имейл info@forbgkids.org. Документите могат да бъдат оставени и на място в Центъра за млади таланти, гр. Бургас, пл. Атанас Сиреков 4, а финалистите ще бъдат обявени на 01.06.2021 г. на уебстраницата на организаторите.

Център за млади таланти отваря врати през далечната 2011 г. и вече десет години даровитите деца и младежи от Бургас и региона имат възможността да трупат надграждащи знания и да развиват заложбите си в разнообразни творчески проекти на изявени преподаватели в сферата на изкуството и науката като: приложни изкуства, живопис и графика, моден дизайн, музика, български, немски и английски език, математика, информатика, нови технологии, театрално изкуство, анимационно кино, илюстрации и комикси, екология и други. На възпитаниците се предлага отлична учебна база, работа в малки групи с индивидуален подход, нетрадиционни методи, адаптирана към потребностите им работна програма, ерудирани преподаватели с висока квалификация, участия в международни и национални олимпиади, конкурси и състезания, а за най-талантливите е осигурено и безплатно обучение.

От 2016 г. центърът е и член на European Council of High Ability (ECHA) и единственият в България европейски сертифициран център за работа с талантливи деца и младежи. Той е и част от престижната международна организация ETSN European Talent Support Network, мрежа за работа с талантливи деца.

"Горди сме, че вече десет години имаме възможността да развиваме и подкрепяме талантливите бургаски деца. С отпускането на индивидуални награди и стипендии на възпитаниците на Центъра ни искаме да стимулираме децата и младежите да продължат да развиват дарбите си, да им помогнем да ги доказват в състезания, олимпиади, турнири и конкурси и не на последно място да откроим успехите им в дадена област. Искаме да им покажем, че вярваме в тях и че не трябва да се отказват от мечтите си!", сподели Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и основател на Център за млади таланти, гр. Бургас.