Новини

dsds

dsds


Велизара Карайотова, възпитаник на Център за млади таланти Бургас, завоюва първо място на състезанието Ревю в кутия социален проект на Асоциацията на българските модни дизайнери.

Конкурсът съчетава творческия дух и социалния елемент, предоставяйки възможност на млади таланти в модата да се изявят и развият. Насочен е към ученици и студенти с интерес към текстила, облеклото и модния дизайн. Наградата осигурява участие на Велизара в курс по моден дизайн в университет NABA (Nuova Academia di Belle Arti) в Милано, Италия.

Големия си успех Велизара постига благодарение на петгодишното си обучение и развитие на дарбата си в проекта по моден дизайн Дебют на Център за млади таланти Бургас. Модата и изкуството ме вълнуват от малка. От 6 години съм възпитаник на Център за млади таланти. Първо се занимавах с приложни изкуства, а после с моден дизайн. Благодарна съм за всичко, което съм научила и продължавам да се развивам в любимата сфера. В този конкурс се включих без да очаквам, че ще спечеля. Бях много развълнувана. Процесът на работа беше труден, но забавен, и темите много ми допаднаха. Радвам се от победата си, сподели Велизара.

Конкурсът Ревю в кутия е уникален шанс за младите бъдещи модни дизайнери да се изявят, да повярват в своите възможности и да разгърнат таланта си. С него те получават подкрепата, от която се нуждаят за реализацията на идеите си.

"За мен като ръководител на проекта на моден дизайн това беше най-впечатляващото и изискано модно събитие, на което съм присъствала до този момент. Двете с Велизара сме изключително развълнувани и благодарни за високата международна оценка, която получихме от екипа на NABA Италия. Също така искаме да признаем, че конкуренцията, която преодоляхме, бе нелека и на много високо ниво. Горди сме, че ние сме доказателство, че когато си упорит и работиш с любов, нещата се получават и един ден намират своето признание, сподели Тоня Атанасова, ръководител на проекта по моден дизайн Дебют.


Младите таланти от клуба по творческо писане с техния ръководител д-р Добрина Топалова

Хвърчащите хора с поетичен подарък за Бургас

Съвместна инициатива на Фондация Шанс за децата и природата на България и Община Бургас обогати с още стихове културния космос Бургас. Този път от паната на улица Александровска надничат римите на най-младите бургаски автори участници в Клуб по творческо писане към Център за млади таланти, Бургас. "Те са пъстра група, която живее като малко общество, твори с радост и все по-смело се представя пред бургаската публика. Чудесно е за младите творци да знаят, че родният им град се радва на присъствието им и ги подкрепя такъв е недвусмисленият жест на Община Бургас. Важно е за талантливите млади хора да знаят, че съществува място в нашия град, където ще попаднат сред себеподобни и ще бъдат подкрепени в развитието си. ", сподели д-р Добрина Топалова, ръководител на Клуба по творческо писане към центъра за талантливи деца в града.
"Вече три години младежите от клуба по творческо писане "Хвърчащите хора" се обучават безплатно по програма "Шанс за таланта на Бургас", даваща възможност на даровитите бургаски деца да надграждат знанията и уменията си в различни сфери на науката и изкуството. Нашата мисия е да ги подкрепяме, насърчаваме, вдъхновяваме и да им предоставяме поле за изява. Благодарим на Община Бургас за доверието. Ще сме щастливи, ако работата ни срещне и по-голяма подкрепа и готовност за съдействие от страна на училищата в Бургас, защото имаме един общ интерес - бъдещето на децата ни и бъдещето на България!, коментира Лилиана Славова, основател на Център за млади таланти и председател на Фондация Шанс за децата и природата на България .
Поспрете и прочетете може това да направи деня ви по-вдъхновяващ.


Цели на конкурса:

 • Да открива, популяризира и подпомага развитието на детски таланти в областта на творческото писане и литературата;
 • Да се осигури възможност за творческа изява на детския талант;
 • Да се стимулира детското въображение по зададената тема;
 • Да насърчи интереса на децата към поезията и литературата;

Условия за участие и регламент на конкурса:

 • Участници деца от Бургас и региона на възраст от 7 до 12 години;
 • Конкурсна творба (стихотворение) - написано през 2023 г. и непубликувано до момента;
 • Максимален обем 1 печатна страница;
 • Изисквания за оформяне: формат А4, шрифт и размер Times New Roman 12;
 • Жанр: поезия;
 • Официален език: български.

Възрастови групи:

В конкурса могат да участват деца и ученици в следните възрастови групи:

 • 1-ва група - от 7 г. до 8 г.
 • 2-ра група от 9 г. до 10 г.
 • 3-та група от 11 г. до 12 г.

Кандидатстване:

 • Срок за изпращане на творбите: 22 ноември 2023 г.
 • Произведенията се изпращат чрез онлайн формуляр поместен в уебсайта на организаторите. Участвайте ТУК.

Кандидатите, които не са спазили горните условия, няма да бъдат допуснати до участие.

Обявяване на финалистите на фейсбук страницата на Център за млади таланти, гр. Бургас и на www.forbgkids.org: 6 декември 2023 г.
Награждаване на финалистите: 8 декември 2023 г. от 17 ч. в Актова зала на Център за млади таланти.


Предвиден е награден фонд за отличените на 1-во, 2-ро и 3-то място от всяка възрастова група!


*Всички стихове ще бъдат оценявани от компетентно жури


Регионален конкурс за детска рисунка на тема:
"Моята мечта"

Цели на конкурса:

 • Да открива, популяризира и подпомага развитието на детски таланти в областта на изобразителното изкуство;
 • Да се осигури възможност за творческа изява на детския талант;
 • Да се стимулира детското въобръжение.

В конкурса могат да участват деца и ученици от град Бургас и населените места в региона в следните Възрастови групи:

1-ва група - 6 - 8г.
2-ра група 9 -11г.
3-та група 12 14г.
Размер на рисунката: А3 картон
Материали и техники: Без ограничение

Условия за участие:

Всеки участник може да участва в конкурса само с една рисунка по посочената тема.
На гърба на рисунката трябва да са изписани трите имена, години, клас и учебно заведение, телефон и имейл за връзка.
Всички рисунки се предоставят на организаторите в срок до 08.11.2023 г.

Адрес за изпращане или предоставяне на рисунките: гр. Бургас, пл. Атанас Сиреков 4.

Телефон за връзка: 0887201033 Център за млади таланти.
Тричленно жури ще отсъди I, II и III място във всяка възрастова група.
Обявяване на победителите от трите възрастови групи - 13.11.2023 г. на www.forbgkids.org.

Награждаване на финалистите - 16.11.2023 г.


Петима осемнадесетгодишни младежи от Бургаска област имаха възможността да обиколят Румъния безплатно с железопътен транспорт, включвайки се в проект на Фондация "Шанс за децата и природата на България", свързан с инициативата DiscoverEU по програма Еразъм+.

Целта на проекта беше младежи от малки населени места в Бургаска област и без опит в пътуванията в чужбина да посетят и опознаят друга европейска страна.

В периода 7-11 септември те видяха Парламента и Стария град в Букурещ, посетиха Природонаучния музей, разходиха се по крайбрежната алея на Констанца, разгледаха Черната църква в Брашов, видяха Крайова. Участниците придобиха увереност при пътуване извън България без родители, създадоха много нови приятелства, повишиха своите практически умения по планиране и организиране, работа в екип, управление на времето и вземане на решения.

Пътуването имаше за цел и да възпита отношение към опазването на околната среда, използвайки железопътния транспорт като най-екологичен такъв, а младежите носеха бутилки за вода за многократна употреба и рециклиха на обособените места. В Брашов присъстваха и на събитие за опазване на горите от пластмаса.

Пътуването се осъществи по проект "Да открием заедно Европа" по Програма Еразъм+, финансиран от ЕС.


За трета поредна година Фондация "Шанс за децата и природата на България" и Център за млади таланти, гр. Бургас обявяват кампания "Шанс за таланта на Бургас" за откриване и развитие на талантливи млади хора в областта на науката, технологиите и изкуството. Кампанията отново се осъществява с подкрепата на Община Бургас и медийното партньорство на Дарик Радио Бургас.

На финалистите ще бъде осигурено напълно безплатно целогодишно обучение в единствения европейски сертифициран център за работа с таланти Център за млади таланти, гр. Бургас, в следните сфери: български език и литература, изобразително изкуство, съвременните лидери, PR и реклама. Кампанията е насочена към всички младежи от Бургас и региона на възраст от 14 г. до 20 г.

Организаторите иниициират за поредна година кампанията поради високата успеваемост при обучението на миналогодишните финалисти по програмата. Младежите доказаха придобитите знания и умения чрез множество изяви в национални и международни формати. Всички те се сдобиха и с европейски признати сертификати от съответния проект.

"Щастливи сме, че вече дванадесет години имаме възможността да развиваме дарбите на бургаските деца и да надграждаме техните знания посредством иновативни методи на обучение. Екипът ни се състои от изключителни професионалисти с дългогодишен трудов опит и множество лични постижения и отличени ученици. Важно е да отбележа, че изпреварващите училищното обучение авторски проекти, които предлагаме, не дублират изучаваната материя в учебните заведения, а надстройват знанията.", коментира Лилиана Славова, председател на Фондацията, създател на Център за млади таланти, гр. Бургас.

Необходимите документи за участие в кампанията са публикувани ТУК , а крайният срок за приемане на кандидатури е 30-ти септември 2023 г. Документите се приемат на имейл: info@forbgkids.org, както и на адрес: гр. Бургас, пл. Атанас Сиреков 4 (срещу Община Бургас), ет. 1, ст. 5 до 30.09.2023 г.

За подробна информация можете да се обадите на: 0887 201033; 0882 723760.


🤩 Приключенци, търсим точно вас!
Ако си на възраст между 17 години и 7 месеца и 18 години и 6 месеца и искаш да опознаеш Европа, възползвай се от тази възможност!

Кандидатствай на https://forms.gle/tWTK38459hYfBAaw6 и стани част от #DiscoverEU! Бъди сред петимата, които ще изживеят едно пътешествие и ще създадат незабравим спомен!

Съвсем скоро ще обявим и пълната програма на пътуването, а дотогава не спирай да следиш страницата ни за повече информация за възможностите, които предлагаме!


Мм Нургюл Салимова - най-младата шампионка на България за жени за всички времена, ще бъде основният сеансьор в благотворителен шахматен сеанс, организиран от Фондация "Шанс за децата и природата на България" в полза на талантите на Бургас. Нургюл е международен майстор по шахмат за мъже и международен гросмайстор при жени, световна и европейска шампионка за девойки и неколкократен лауреат на Фондацията, подкрепяща развитието на даровити деца и младежи. През 2019 г. младата шахматистка печели приза на Фондацията, който ѝ осигурява участие в Европейското първенство по блиц и ускорен шахмат в Монте Карло, Монако.

"Вече единадесет години откриваме, подкрепяме и развиваме успешно талантите на България. Избрахме за кауза на събитето ни събирането на средства за изграждане на символ на талантливите деца на град Бургас, защото смятаме, че успехът трябва да бъде отличен и откроен. Добрият пример трябва да бъде показан и да служи за вдъхновение на младите хора." коментира Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и създател на Център за млади таланти, Бургас.

"Бургас е град на таланти и затова ние вярваме, че тук трябва да бъде положен първия символ на таланта, надяваме се да ни последват и на национално ниво.", допълва майсторът на спорта и дългогодишен треньор на световната ни шахматистка Живко Жеков.

Сеансът ще се проведе на 26.11.2022 г. от 16:00 ч. в конферентната зала на хотел България, а всеки, който иска да се докосне до талант на световно ниво и да премери сили с най-добрата сред най-добрите в шахмата, може да го направи като се регистрира на: https://events.forbgkids.org/
Любителите на интелигентната игра ще имат две възможности - да играят срещу световната ни шампионка, като входът с право на игра е 100 лв., или да бъдат гост-наблюдатели, като входът без право на игра е 50 лв. А който няма възможност да се включи в деня на събитието, може да стане спонсор и да подкрепи каузата чрез дарение през онлайн платформата на събитието: https://events.forbgkids.org/

Благотворителната инициатива ще се проведе под егидата и с участието на г-н Димитър Николов, кмет на Община Бургас и със съдействието на хотел България и Digihub, партньори на организаторите.


Над 90 ученици от различни средни училища и гимназии в Бургас кандидатстваха в кампанията "Шанс за таланта на Бургас" на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и Център за млади таланти, гр. Бургас. Организаторите иниициират за втора поредна година кампанията поради високата успеваемост при обучението на миналогодишните финалисти по програмата.

46 от тях получиха възможността да се обучават безплатно в единствения европейски сертифициран център за работа с талантливи деца Център за млади таланти, гр. Бургас. Възпитаници на АЕГ "Гео Милев", ППМГ "Акад. Н. Обрешков", ГРЕ "Г.С. Раковски", НЕГ "Гьоте", СУ "Св. Св. Кирил и Методий", СУ "Епископ Константин Преславски", ПГЧЕ "Васил Левски", Търговска гимназия, Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации и СУ "Иван Вазов" са сред талантите, които ще започнат да надграждат своите знания и умения в сферата на творческото писане, български език и литература, изобразително и приложно изкуство, моден дизайн, театрално изкуство и лидерство и управление на проекти още от тази събота. Ръководители на проектите са изявени бургаски преподаватели, топ мениджъри и известни бургаски личности, чиято основна задача ще бъде не само да надгради знанията на младежите в съответната сфера, а и да им покаже практическата част на изучаваното по време на заниманията.

По покана на Фондацията инициативата за втора поредна година подкрепи и Община Бургас, която ще финансира обучението на две от талантливите деца, а Дарик Радио ще бъде медиен партньор през цялото време на безплтното обучение на децата, отразявайки всичко постигнато от тях.

Обучението на всички останали 44 младежа се поема безвъзмездно от Фондация "Шанс за децата и природата на България".

"Радостни сме, че като единствен европейски сертифициран център за работа с талантливи деца имаме възможността да приветстваме толкова даровити младежи от Бургас. Вярваме, че при нас те ще надградят не само знания, но и ще получат вдъхновение и амбиция за покоряване на нови върхове. С кампанията "Шанс за таланта на Бургас" целим не само да открием, да финансираме обучението и да помогнем за усъвършенстването на талантливи млади хора, но и се стремим към успешно партньорство и сътрудничество с всички училища в града и региона в името на една обща цел бъдещето на нашите деца. Изключително благодарни сме на Община Бургас, че за пореден път ни подкрепя в тази мисия и отпусна средства за целогодишното обучение на двама от финалистите." сподели Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България", създател на Център за млади таланти, гр. Бургас.


В един от най-емоционалните за всички ученици ден 15 септември, центърът за талантливи деца в града отличи и награди седем от своите най-изявени възпитаници.

С годишните си награди центърът стимулира и насърчава труда, упоритостта и постиженията на децата си.

Лауреати за тази година са:

Цветелина Илиева, 12 клас от ППМГ "Акад. Н. Обрешков", участник в проект "Въведение в изкуствения интелект" към Център за млади таланти, гр. Бургас. Цвети печели парична награда за подпомагане на развитието ѝ в сферата на информационните технологии. Нейни значими постижения са: класиране за разширения национален отбор по информатика за момичета за EGOI2022; награда за отлично представяне в момичешкото класиране от XXXVIII Национална олимпиада по информатика 2022 и др.

Матей Миронов, 4 клас от СУ "Иван Вазов" гр. Поморие, участник в проект по английски език "Movers" към центъра също си извоюва парична награда за покриване на разходи за участия в международни състезания в сферата на математиката. Негови постижения за изминалата година са: първо място от XIХ математически турнир "Иван Салабашев"; сребърен медал от МБГ, зимен кръг 2021; сребърен медал от МБГ, пролетен кръг 2021 и мн. др.

Лъчезар Томов, 4 клас от ОУ "Васил Априлов", участник в проект по състезателна математика за 4 клас печели безплатно едногодишно обучение в проект по математика за учебната 2022/2023 година. Лъчо е дългогодишен възпитаник и лауреат на центъра както и на Фондация "Шанс за децата и природата на България". Негови значими постижения са: първо място трети клас - Квалификационен (национален) кръг на Филипинската международна олимпиада по математика и точни науки (PIMSO); Първо място трети клас (група 3-4 клас, на английски език) - Southeast Asian Mathematical Olympiad 2021 (SEAMO); Първо място трети клас Тайландска международна математическа олимпиада квалификация (TIMO Heat round 2021) и др.

Теодор Бонев, 4 клас от ОУ "Братя Миладинови", участник в еко клуб "Сини изследователи" към Център за млади таланти също печели безплатно едногодишно обучение в проект по математика за учебната 2022/2023 година. Теди е със златен медал от Коледно математическо състезание; златен медал от МБГ, есенен кръг; сребърен медал от МБГ, зимен кръг и др.

Боряна Момчилова, 1 клас от ОУ "А. Г. Коджакафалията", участничка в проект по състезателна математика за деца в ПГ ще се възползва от безплатно едногодишно обучение в проект по математика за учебната 2022/2023 година. Нейни призови места са: I място в IV математически турнир "Многознайко"; I място в Summit Global Abacus and Mental Arithmetic (2021); II място в международна онлайн олимпиада SAMA Global Abacus and Mental Arithmetic (2021); III място от международна олимпиада по ментална аритметика, Русия (UAMAP 2022); III място в Национална SmartyKids олимпиада по ментална аритметика (2021) и други.

"Със създаването на единствения в България Център за работа с таланти вече единадесет години успешно откриваме, развиваме и помагаме на даровити деца и младежи в различни сфери на науката и изкуството. Ще се радваме повече хора и институции да научат за нашата работа, за да можем заедно да работим за каузата, подкрепяща най-големия капитал на страната ни. За повече информация за нашите програми посетете сайта ни www.forbgkids.org или ни посетете в Бургас - пл. Атанас Сиреков 4.", коментира Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и създател на Център за млади таланти.


За втора поредна година Фондация "Шанс за децата и природата на България" и Център за млади таланти, гр. Бургас обявяват кампания "Шанс за таланта на Бургас" за откриване и развитие на талантливи млади хора в областта на науката, технологиите и изкуството. Кампанията отново се осъществява с подкрепата на Община Бургас и медийното партньорство на Дарик Радио Бургас.

На финалистите ще бъде осигурено напълно безплатно целогодишно обучение в единствения европейски сертифициран център за работа с таланти Център за млади таланти, гр. Бургас, в следните сфери: театрално изкуство, български език и литература, изобразително изкуство, моден дизайн, информатика и нови технологии и лидерство и управление на проекти. Кампанията е насочена към всички младежи от Бургас и региона на възраст от 14 г. до 20 г.

Организаторите иниициират за поредна година кампанията поради високата успеваемост при обучението на миналогодишните финалисти по програмата. Младежите доказаха придобитите знания и умения чрез множество изяви в национални и международни формати. Всички те се сдобиха и с европейски признати сертификати от съответния проект.

"Щастливи сме, че вече десет години имаме възможността да развиваме дарбите на бургаските деца и да надграждаме техните знания посредством иновативни методи на обучение. Екипът ни се състои от изключителни професионалисти с дългогодишен трудов опит и множество лични постижения и отличени ученици. Важно е да отбележа, че изпреварващите училищното обучение авторски проекти, които предлагаме, не дублират изучаваната материя в учебните заведения, а надстройват знанията." коментира Лилиана Славова, председател на Фондацията, създател на Център за млади таланти, гр. Бургас.

Необходимите документи за участие в кампанията са публикувани ТУК , а крайният срок за приемане на кандидатури е 30-ти септември 2022 г. Документите се приемат на имейл: info@forbgkids.org, както и на адрес: гр. Бургас, пл. Атанас Сиреков 4 (срещу Община Бургас), ет. 1, ст. 5 до 30.09.2022 г.

За подробна информация можете да се обадите на: 0887 201033; 0882 723 760.


И тази учебна година центърът за даровити деца в града ще подари на бургазлии богата и пъстра програма от дейности по повод своята еднинадесета годишнина.

Цветният празник ще се състои на 28.05.2022 (събота) от 11:00 ч. на Експо Център "Флора", Бургас.
От 11 ч. ще бъдат наградени малките финалисти от IV математически турнир "Многознайко", а концерт на фолклорна формация "Зеленика" с ръководител Мария Халачева ще съпровождат награждаването с духа на българската музика. Невероятната бургаска поетеса Яна Вълчева ще представи своите талантливи малки писатели от работилничка за стихове, на която е ръководител.

От 12 ч. гостите на събитието ще могат да се насладят на Годишното модно ревю на участниците в проекта по моден дизайн с ръководител дизайнерката Мария Танева. А темата на ревюто е "Великите днес". Ще бъдат наградени и поощрени с парични стипендии и лауреатите по програма "Награди, стипендии, отличия 2022". Доктор Добрина Топалова и нейните "хвърчащи хора" ще представят II брой на авторското си младежко списание "За хвърчащите хора", а мажоретен състав "Звездни момичета" с ръководител Донна Калоянова ще ни потопи в танцовото изкуство. Премиерно ще бъде представена и книгата "Когато утре стане днес" с най-добрите творби от VIII национален литературен конкурс! Финалистите от него ще бъдат наградени на същата церемония.

От 13 ч. ще се проведе и дебютното представяне на комикс "ЗАдружниТе", създаден от участниците в арт проект "Илюстрация, анимация и комикс" с ръководител Николай Петров. Награди ще получат още и на финалистите от VII областна IT олимпиада. С театрална постановка "Импровизации: да се разхождаш с приказка в приказка" участниците в театрално ателие "Homo ludens - Играещият човек" с ръководител Симеон Димитров ще представят на всички присъстващи своите актьорски умения.

За цялостното настроение на гостите ще се погрижи и изключително талантливата млада певица Анастасия Мицегорова, на 12 г. от Харков, Украйна.

През цялото време присъстващите ще имат възможността да се насладят и на прекрасната изложба на тема "Пътуване", дело на талантливите художници от арт проект "Палитри" с ръководител Златка Коева.

А за всички малки и големи гости организаторите са осигурили и две прекрасни работилнички по приложни изкуства и по рисуване, в които всеки може да се включи и да създаде свое прекрасно цветно произведение!


За дванадесета поредна година, Фондация "Шанс за децата и природата на България" обяви финалистите от проекта си "Награди, стипендии и отличия". Седем талантливи млади българи от цялата страна получават финансови награди за постиженията си в национални и международни турнири, конкурси, състезания, олимпиади в областта на математиката и информационните технологии, литературата, музикалното, изобразителното и танцово изкуство.

Проектът "Награди, стипендии и отличия" вече дванадесета година има за цел да подпомогне обучението и изявите на талантливи деца и младежи в областта на точните и хуманитарни науки, изкуството и новите технологии.

Ето и кои са финалистите:

Кристина Енчева, 4 клас, СУ "Вичо Грънчаров", гр. Горна Оряховица получава индивидуална парична награда за отлично представяне на републикански или международни олимпиади, конкурси, състезания в сферата на музикалното изкуство. През учебната 2021/2022 година Кристина е завоювала над 50 призови места в международни и национални конкурси в сферата на музикалното изкуство, като най-значими сред тях са: от МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ KARNOLSKY SUMMER CAMP -19-22 август 2021: Първо място - диплома и медал в категория "Рок" във втора възрастова група, Първо място - диплома и медал в категория "Джаз" във втора възрастова група /единствено в категорията/, Специалната награда за конкурса от СТУДИО МЕЛОДИЯ за цялостно представяне- диплома и купа /единствено/ и много други.

Лъчезар Томов, 3 клас, ОУ "Васил Априлов" гр. Бургас е отличен с индивидуална парична награда за отлично представяне на републикански или международни олимпиади, конкурси, състезания в сферата на математиката. За учебната 2021/2022 г. Лъчезар е спечелил 33 отличия от национални и международни състезания в сферата на математиката, като най-значимите са: Първо място трети клас - Квалификационен (национален) кръг на Филипинската международна олимпиада по математика и точни науки (PIMSO); Първо място трети клас (група 3-4 клас, на английски език) - Southeast Asian Mathematical Olympiad 2021 (SEAMO); Първо място трети клас Тайландска международна математическа олимпиада квалификация (TIMO Heat round 2021) и много други.
Марина Кацарска, 5 клас, НУИ "Панайот Пипков", гр.Плевен получава парична награда за постиженията си в областта на изобразителното изкуство. За 2021/2022 година Марина има завоювани много отличия, като най-значимите от тях са: най-високо отличие от международен конкурс за детска рисунка "World Peace 2022", Бангладеш; Creative Diamond Artist (ПЪРВО място) от Международния конкурс за детска рисунка Creative brilliance 2021, Picasso Art Contest в Индия; ЛАУРЕАТ в ТОП 10 на най- талантливите деца художници на България, взели участие в Международните конкурси за детско творчество International Painter Award, организирани през 2021г. от Charumela Art School, Бангладеш и мн. други.

Никола Кацарски, 5 клас, НУИ "Панайот Пипков", гр.Плевен получава парична награда също за особени успехи в областта на изобразителното изкуство. За 2021/2022 Никола има много завоювани призови места, като най-значимите сред тях са: най-високо отличие от международен конкурс за детска рисунка "World Peace 2022", Бангладеш; Creative Gold Artist (ВТОРО място ) в Международния конкурс за детска рисунка Creative brilliance 2021, Picasso Art Contest в Индия; награда ТОП 10 на най- талантливите деца художници на България, взели участие в Международните конкурси за детско творчество International Painter Award, организирани през 2021г. от Charumela Art School, Бангладеш и др.

Ивета Попхристова, 7 клас, СУ "Вичо Грънчаров", гр. Горна Оряховица получава парична награда за талантливи деца, постигнали особени успехи в областта на музикалното изкуство. Най-значимите постижения на Ивета за учебната 2021/2022 година са: Международен конкурс Украйна "Моят мечтан свят 2021г."-I място; Meждународен онпайн конкурс Е-Fest-I място и награда от Елица Toдорова; БНР-1во място в "Млади фолклорни таланти" /предстои участие в БНР/ и други.
Радослав Карауланов, 4 клас, ОУ "Добри Чинтулов", гр. Варна печели парична награда за талантливи деца, постигнали особени успехи в областта на литературното творчество. За учебната 2021/2022 година Радослав има завоювани много награди, като най-значимите сред тях са: специална награда от XVIII Международен конкурс за поезия и театър "Castello di Duino" - гр.Триест, Италия; специална награда от XV Национален конкурс "Присмехулници" и др.

Демира Недева, 9 клас, МГ "Акад. Кирил Попов", гр. Пловдив получава парична награда за талантливи деца, постигнали особени успехи в областта на математиката. За учебната 2021/2022 година Демира е спечелила много отличия, най-значимите от които са: - Сребърен медал на IGO (Iranian Geometry Olympiad Иранска Олимпиада по Геометрия); - Трета награда от международното състезание European Mathematical Cup; - Диплом за топ 10 в света в област Теория на числата на международното състезание PUMaC (Princeton University Mathematics Competition) и др.. Паричната награда на Демира е осигурена от Inner Wheel Club Burgas.

"Успехите на българските деца заслужават специално внимание, защото освен на талант те се дължат и на много труд и усилия, положени през годината. С отпускането на индивидуални награди ние се стремим да поощрим и подпомогнем младите таланти на България. Искаме да ги накараме да се гордеят с постиженията си и да откроим успеха им в дадена област като победа, заслужаваща специално внимание. Целта ни е да стимулираме не само работата върху таланта, но и неговата изява. Затова Проектът "Награди, стипендии и отличия" възнаграждава не само талантливите, а и изявяващите се деца тези, които, освен че усъвършенстват заложбите си, ги доказват в състезания с други. Талант, работа, изяви, постижения и постоянство са основните ни критерии за оценка.!", коментира Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България".


Най-изявените ученици в сферата на информатиката бяха отличени на VII Oбластна олимпиада по информатика, провела се онлайн на 26.03.2022 г.
И тази година желаещите да участват в "технологичното" предизвикателство бяха не малко. Ученици на възраст от 10 до 18 г. от над 10 училища в Бургас и региона се съревноваваха изключително достойно в тази IT битка.

Първо място в първа възрастова група (4 - 6 клас) си завоюва Гергана Станкова 6 клас от ОУ "Елин Пелин", второто място спечели Иван Пашов 5 клас от ОУ "Елин Пелин", а организаторите присъдиха и две трети места на Евгения Делева 6 клас, ОУ "Елин Пелин" и Бисер Драганов 6 клас също от ОУ "Елин Пелин".

Във втората възрастова група (7 - 9 клас) на първо място се класира Павел Василев 8 клас от СУ "Н. Й. Вапцаров", гр. Царево, второто място печели Никола Янев 8 клас, ППМГ "Акад. Н. Обрешков", а третите места бяха завоювани от Даная Щерионова 8 клас, Търговска гимназия и Кристиан Вълчев 9 клас, Търговска гимназия.

В трета възрастова група (10-12 клас) първото място е за Християн Попов 10 клас, ППМГ "Акад. Н. Обрешков", на второ са отличени Георги Парнарев 10 клас, ППМГ "Акад. Н. Обрешков" и Велина Йорданова 11 клас, ППМГ "Акад. Н. Обрешков", а третите места си извоюваха Димитър Киндалов 10 клас, ППМГ "Акад. Н. Обрешков" и Георги Събев 10 клас, ППМГ "Акад. Н. Обрешков".

"Осъществена със съдействието на Център за млади таланти, гр. Бургас, направление Информатика и компютърни науки към Центъра по информатика и технически науки на БСУ и в партньорство с една от най-елитните гимназии в града - АЕГ "Гео Милев", олимпиадата доказа за пореден път, че сме на прав път. Радваме се, че с етаблирането на този важен състезателен форум успяваме вече дълги години да стимулираме интереса на младите хора в Бургас и региона към новите технологии, да откроим тяхното значение в съвременното образование и да обединим усилията на училища, учебни центрове, висши учебни заведения и институции.", обобщи Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и инициатор на олимпидата.

Официалното награждаване на младите информатици ще се състои на 28.05.2022 г. на Експо център "Флора", гр. Бургас.

Резултатите на всички участници можете да откриете ТУК.