Новини

На 30.05.2021 г. (неделя) за трета година ще се проведе единственият по рода си за Бургас и региона математически турнир "Многознайко" за деца от предучилищна възраст, организиран от Център за млади таланти, гр. Бургас и Фондация "Шанс за децата и природата на България". Председател на комисията на конкурса тази година ще бъде Галя Милчева - дългогодишен педагог и настоящ ръководител на проектите по състезателна математика към Центъра за млади таланти, в който ще се проведе събитието.

"Отличните резултати на децата от проектите ни по забавна математика ни стимулираха да направим състезание, в което и най-малките могат да премерят сили и да покажат знанията си. Всички знаем колко е важно талантът да бъде открит навреме и още в най-ранна детска възраст. Турнирът не само търси и открива най-добрите математици, но и провокира креативното мислене и стимулира децата и родителите им да се ориентират правилно и да направят по-точен избор за бъдещото развитие на талантите и уменията си.", споделя Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и основател на Център за млади таланти, гр.Бургас.

Заявките за участие се приемат до 26.05.2021 г. на имейл: info@forbgkids.org или на телефони: 0887 201033 и 0882 723760 от понеделник до петък от 09:00 ч. до 18:00 ч. и в събота от 10:00 ч. до 16:00 ч.

Участниците ще бъдат разпределени по часове според входящите номера. Организаторите ще публикуват разпределението на www.forbgkids.org на 28.05.2021 г.

Резултатите от проведения турнир ще бъдат обявени на 14.06.2021 г. (понеделник) на www.forbgkids.org и на фейсбук страницата https://www.facebook.com/talantbgkids/.

Всеки участник ще получи сертификат за участие, а официалното награждаване на победителите ще се състои на 18.06.2021 г. от 18:30 ч. на открита сцена "Охлюва", гр. Бургас с много награди и весел детски смях.

Организаторите призовават всички деца, обичащи математиката, да се включат в надпреварата и им пожелават успех!

Пълните условия на турнира можете да откриете ТУК.


Община Бургас съвместно с Фондация "Шанс за децата и природата на България" обявяват старта на образователния модул "Сини изследователи", който ще се осъществи по проект № BGENVIRONMENT - 2.003-0003 "Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив" по "Малка грантова схема за мерки за намаляване на морските отпадъци" в рамките на програма "Опазване на околната среда и климатични промени", финансирана от ФМ на ЕИП 2014 -2021 г.

Деца и младежи на възраст от 7 до 18 години ще имат възможност да се включат безплатно в еко проект, който има за цел да ги запознае и конфорнтира с един от най-сериозните екологични проблеми на днешното време, а именно замърсяването на Световния океан с отпадъци.

"Доскоро този проблем ни звучеше като нещо далечно и трудно го свързвахме с нашето Черно море. Но отпадъците, които то изхвърля по плажовете, както и откриването на остров от боклуци, който се носи по повърхността му, показват, че проблемът вече е на прага ни. Убедени сме, че провеждането на образователни кампании за справяне с проблемите на замърсяването на моретата и океаните с отпадъци формира децата ни като съзнателни и отговорни личности и е важна част от усилията за трайно подобряване на ситуацията.", коментира Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България."

Учебната програма стартира на 15.04.2021 в Център за млади таланти, гр. Бургас и включва интерактивни методи и игри, приложни занимания и екскурзии, съчетава умело и в достъпна за децата форма усвояването на важни понятия и помага за осмисляне свободното време на участниците. Заниманията ще се провеждат всеки четвъртък от 17:30 ч. - за деца от 7 до 11 години и всяка събота от 17:00 ч. - за възрастова група 12-18 години.

"Опазването и възстановяването на морската околна среда е морален дълг на всеки от нас. Как да спасим света от екологична катастрофа, как правилно да опазваме околната среда, моретата, океаните, как да бъдем по-социално осведомени и как да живеем по-природощадящо, всичко това е заложено в обучението на подрастващите в еко проекта "Сини изследователи".", споделя доц. д-р Светла Далакчиева, известен български орнитолог и биолог с дългогодишен опит в научната работа и автор на проекта.

Повече информация за безплатното обучение в проекта може да бъде открита на www.forbgkids.org, както и на телефони 0887 201033 и 0882 723760.


За поредна година Център за млади таланти ще поощри и отличи най-изявените си възпитаници, които са постигнали високи успехи в своята област на национални и международни конкурси и са доказали своите умения, усилия и постоянство, като раздаде годишните си награди и стипендии за даровити деца.
Предвидените награди за насърчаване на талантливите възпитаници на Центъра за 2021 са: една парична стипендия в размер до 500 лева за подпомагане на развитието в избраната сфера, една парична стипендия в размер до 400 лева за покриване на разходи за участия в международни състезания и безплатно едногодишно обучение по избор за 3 деца/младежи в проект на Центъра за млади таланти през следващата учебна година.

Важно условие е кандидатите да са се обучавали в Центъра за млади таланти през учебната 2020/2021 г. и да изпратят необходимите документи за кандидатстване, които са поместени наwww.forbgkids.org, не по-късно от 15 май 2021 г. на имейл info@forbgkids.org. Документите могат да бъдат оставени и на място в Центъра за млади таланти, гр. Бургас, пл. Атанас Сиреков 4, а финалистите ще бъдат обявени на 01.06.2021 г. на уебстраницата на организаторите.

Център за млади таланти отваря врати през далечната 2011 г. и вече десет години даровитите деца и младежи от Бургас и региона имат възможността да трупат надграждащи знания и да развиват заложбите си в разнообразни творчески проекти на изявени преподаватели в сферата на изкуството и науката като: приложни изкуства, живопис и графика, моден дизайн, музика, български, немски и английски език, математика, информатика, нови технологии, театрално изкуство, анимационно кино, илюстрации и комикси, екология и други. На възпитаниците се предлага отлична учебна база, работа в малки групи с индивидуален подход, нетрадиционни методи, адаптирана към потребностите им работна програма, ерудирани преподаватели с висока квалификация, участия в международни и национални олимпиади, конкурси и състезания, а за най-талантливите е осигурено и безплатно обучение.

От 2016 г. центърът е и член на European Council of High Ability (ECHA) и единственият в България европейски сертифициран център за работа с талантливи деца и младежи. Той е и част от престижната международна организация ETSN European Talent Support Network, мрежа за работа с талантливи деца.

"Горди сме, че вече десет години имаме възможността да развиваме и подкрепяме талантливите бургаски деца. С отпускането на индивидуални награди и стипендии на възпитаниците на Центъра ни искаме да стимулираме децата и младежите да продължат да развиват дарбите си, да им помогнем да ги доказват в състезания, олимпиади, турнири и конкурси и не на последно място да откроим успехите им в дадена област. Искаме да им покажем, че вярваме в тях и че не трябва да се отказват от мечтите си!", сподели Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и основател на Център за млади таланти, гр. Бургас.


Най-изявените ученици в сферата на информатиката бяха отличени на VI-тата областна олимпиада по информатика, провела се на 27.03.2021 г.

Въпреки усложнената здравна обстановка и продължаващото онлайн обучение желаещите да участват в "технологичното" предизвикателство бяха не малко. Ученици на възраст от 10 до 18 г. от над 10 училища в Бургас и региона се съревноваваха изключително достойно в тази нелека битка.

Първо място в първа възрастова група (4 - 6 клас) си завоюва Александър Ангелов, 6 клас от ППМГ "Акад. Н. Обрешков", второто място спечели Александър Мутафчиев, 4 клас от ОУ "П. К. Яворов", а организаторите присъдиха и три трети места на Мария Токарева, 5 клас от ОУ "А. Георгиев Коджакафалията"; Виктория Бумбарова, 5 клас от ППМГ "Акад. Н. Обрешков" и Ангел Костадинов, 4 клас, СУ "Димчо Дебелянов".

Във втората възрастова група (7 - 9 клас) на първо място се класира Георги Гроздев, 8 клас от ППМГ "Акад. Н. Обрешков", второто място печели Калоян Стоянов, 8 клас от ПГЕЕ "К. Фотинов", а третите места бяха завоювани от Божидар Сотиров, 8 клас от ППМГ "Акад. Н. Обрешков", Йордан Тодоров, 7 клас от ППМГ "Акад. Н. Обрешков" и Стоян Колев, 9 клас от ПГЕЕ "К. Фотинов" .

В трета възрастова група (10-12 клас) първото място е за Кристиян Попов, 11 клас от ПГСАГ "К. Фичето", на второ бе отличен Александър Костадинов, 10 клас от ППМГ "Акад. Н. Обрешков", а третото си извоюва Велина Йорданова, 10 клас от ППМГ "Акад. Н. Обрешков".

Ето какво споделиха организаторите на олимпиадата: "Децата на Бургас се състезаваха във всички области на Информатиката от приложения на информационните технологии, през видове алгоритми до трудни задачи по Програмиране. Креативни и вълнуващи решения показаха най-малките на задача, в която за един час приказката "Дядо вади ряпа" оживя в средата за визуално-блоково програмиране Scratch или софтуер по желание (напр. Kodu, App Inventor, Alice и др.). Победителите създадоха анимации с героите, като дори озвучиха диалозите с различни гласове; добавиха музика, а един от участниците дори е направило завършваща сцена всички на трапезата.", коментира доц. д-р Пенка Георгиева, програмен координатор на Програмния съвет по "Информатика и компютърни науки" в БСУ, а г-жа Соня Димова, зам. директор на ППМГ "Акад.Никола Обрешков" допълни, че "в това състезание децата на Бургас отново показаха, че за тях няма тайни в областта на информатиката и нейните приложения. Високите резултати във всички групи са доказателство за това."

"Възпитаниците на "ППМГ Акад. Никола Обрешков" завоюваха 7 медала и отново показаха, че са не само най-добрите математици, но са и сред най-добрите информатици на Бургас. Изключително сме щастливи, че и ученици от други училища: ПГСАГ "К. Фичето", ПГЕЕ "К. Фотинов", ОУ "А. Георгиев Коджакафалията", ОУ "П. К. Яворов" и СУ "Димчо Дебелянов" се представиха отлично и завоюваха призови места на олимпиадата. Радваме се, че с етаблирането на този важен състезателен форум успяваме вече дълги години да стимулираме интереса на младите хора в Бургас и региона към новите технологии, да откроим тяхното значение в съвременното образование и да обединим усилията на училища, учебни центрове, висши учебни заведения и институции." обобщи Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и инициатор на олимпидата.

Официалното награждаване на младите информатици ще се състои на 18.06.2021 от 18:30 ч. на открита сцена "Охлюва". Всички финалисти ще получат своите медали и грамоти, а на първите места ще бъде осигурена и предметна награда от фирма ТехноЛогика ЕАД, партньори на организаторите.


Любимото място на бургаските деца - Литературен клуб-читалня "Малкият принц", отпразнува рождения си ден не само с нов облик, но и с ново предизикателство към всички, които обичат книгите.
Младата художничка Елена Мазнева, един от най-изявените участници в проектите по изкуство на Център за млади таланти, превърна вратата на читалнята в красив и цветен вход към необятния вълшебен свят на Малкият принц и всички литературни герои.

През изминалите години безброй почитатели на книгите имаха възможността да минат през този вход и да се потопят в магията на безкрайния литературен свят. А четенията, беседите, представянето на нови книги и автори, участията в различни кампании стимулираха и подклаждаха още повече любовта на малки и големи към книгите и четенето! Тази година по случай рождения си ден с помощта на книголюбители от всички възрасти Литературен клуб-читалня "Малкият принц" избра любимия си чуждестранен детски автор за 2021. Астрид Линдгрен, Дж. К. Роулинг, Ерих Кестнер, Роалд Дал, Антоан дьо Сент-Екзюпери и Джани Родари бяха сред имената на писателите, издържали проверката на времето и на редица поколения. Най-много читателски гласове получи вечната Астрид Линдгрен и така стана любимият чуждестранен детски автор за 2021 година на бургаската читалня.

"Детските автори са първите писатели, с които се срещаме. Техните творби оставят траен отпечатък в душите и сърцата ни още от най-ранна възраст. На тях дължим любовта си към книгите и много от нас често се връщат към най-милите литературни спомени, наместили се завинаги в съзнанието ни. Разбираме огромното значение на книгите в живота на хората, особено в трудни моменти като тези на световна пандемия. Знаем, че книгите не само са верен приятел, но и успяват да вдъхнат смелост, вяра и оптимизъм. С поредната си инициатива искаме не само да припомним едни от най-ярките имена от чуждестранната детско-юношеска литература, но и да стимулираме отново четенето чрез вечното им културно наследство.", коментира Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и основател на Литературен клуб-читалня "Малкият принц".


За единадесети път и за десета поредна година Фондация "Шанс за децата и природата на България" обявява националната си програма "Награди, стипендии и отличия". Проектът има за цел да подпомогне обучението и да подкрепи националните и международните изяви на талантливи деца и младежи в областта на точните и хуманитарни науки, изкуството и новите технологии.

Още от 2011г. Фондация "Шанс за децата и природата на България" подпомага развитието на талантливи деца и способни млади хора на възраст от 6 до 20 години, предоставяйки им шанс, зависещ изключително от техните качества и умения, усилия и постоянство, и им осигурява подкрепа за важни етапи от тяхното образование, професионално обучение и творческо усъвършенстване. Оттогава до момента по програмата "Награди, стипендии и отличи" са отличени над 70 даровити деца от цялата страна, а 10 от тях са получили Големия приз "Шанс за таланта", който им е осигурил възможността да участват и да постигнат високи успехи на европейски и световни първенства. Сред талантите на Фондацията са: златното момиче на българския шахмат Нургюл Салимова; Цветан Стоянов - европейски шампион за 2012 и световен шампион по шахмат за 2015; екипи от ученици по астрономия от МГ "Д-р Петър Берон", гр. Варна, чиито проекти спечелиха първи награди няколко поредни години на световния конкурс на НАСА "NASA Ames Space Settlement Design Contest"; младите математици Константин Гаров, Ясен Пенчев, Димитър Опърлаков, Денис Сираков; певиците Елеонора Иванова, Ива Ичевска и Габриела Йорданова; пианистите Кристиян Тодоров, Константин Башиков; художниците Вяра Пенчева, Елена Мазнева, Десислава Димитрова и още мн. др.

"Успехите на българските деца заслужават специално внимание. Освен на талант, те се дължат и на много труд, усилия и постоянство. С отпускането на индивидуални награди искаме да поощрим и подпомогнем развитието на младите таланти на България. Искаме да откроим успеха им в дадена област като победа, заслужаваща специално внимание. Целта ни е да стимулираме децата и младежите да продължат да развиват дарбите си, да им помогнем да ги доказват в състезания с други и да реализират мечтите си. Ние вярваме в тях!", споделя Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България".

Крайният срок за кандидатстване по програмата е 30.09.2021 г., а пълните условия за кандидатстване ще намерите тук.


На 27.03.2021 г. от 9:00 ч. ще се проведе VI-тата областна олимпиада по информатика. Поради епидемичната обстановка в страната тази година за първи път тя ще бъде проведена онлайн. Реномираният конкурсен форум се организира за шеста година по иницатива на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и се осъществява със съдействието на Център за млади таланти и направление "Информатика и компютърни науки" към Центъра по информатика и технически науки на БСУ. Организаторите имат удоволствието да съобщят, че тази година партньор на събитието ще бъде и Профилирана природоматематическа гимназия "Акад. Никола Обрешков".

"С утвърждаването на олимпиадата целим да стимулираме интереса на младите хора в Бургас и региона към информатиката и новите технологии, да откроим тяхното значение в съвременното образование и да обединим усилията на училища, учебни центрове, висши учебни заведения и институции, занимаващи се с изпреварващо развитие и усъвършенстване на млади таланти. Друга важна задача е да направим подбор и приобщаване на даровити деца към извънучилищни форми за надграждаща училищното обучение подготовка в сферата. Благодарим сърдечно и на нашите съмишленици и партньори - БСУ и Природоматематическа гимназия, за готовността да се включат в организацията и провеждането на олимпиадата.", коментира събитието Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България".

Ученици от три възрастови групи: 4 - 6 клас; 7 - 9 клас и 10 - 12 клас от различни средни и основни училища от града и региона ще премерят сили и умения и ще покажат своите знания в сферата на IT технологиите - един от най-динамичните и бързо развиващи се сектори. Участието е безплатно, а организаторите канят всички деца и младежи от 4-ти до 12-ти клас от Бургас и региона с интереси в тази област да се включат в събитието. Записвания за участие се приемат до 25.03.2021 г. по електронен път на: www.forbgkids.org


Приключи VII-ят национален литературен конкурс "И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!" 2020 г. на тема "Разказ в 10 изречения". В престижния конкурс, организиран от Фондация "Шанс за децата и природата на България", участваха 223 млади български творци от над 60 населени места в страната и чужбина.

Авторитетното жури с председател Митко Новков, доктор на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски", директор на програма "Христо Ботев" на БНР, автор на 8 книги, литературен критик, медиен наблюдател и преподавател в НБУ, и членове писателите Радослав Гизгинджиев, Иван Тотев и Димитър Стефанов, както и журналистката Невена Праматарова, излъчиха финалистите: на първо място се класира Мария Радева на 19 години от град Горна Оряховица, второто място бе присъдено на Татяна Хаджииванова, 16 години от град София, а трето място заема Славея Семова на 18 години от село Първомайци.

"Трудно беше. Децата са се справили прекрасно и твърде много от тях пишат като възрастни, преживели какво ли не. Това със сигурност бяха разкази от млади творци, които вече умеят да докосват различни нервни окончания.", сподели своите впечатления от журирането в конкурса Димитър Стефанов.

Освен финалистите са отличени и разказите на още 100 талантливи млади българи от страната и чужбина. Всички избрани творби ще бъдат издадени в книгата сборник "Разказ в 10 изречения" през май 2021 г. Ще бъдат включени разказите на български младежи от САЩ, Германия, Шотландия, България, както и пет на изключително талантливи деца, които не участваха в класирането, тъй като са под допустимата възрастова граница на конкурса. "Изборът на журито тази година бе един от най-трудните в историята на конкурса ни. Щастливи сме, че темата ни провокира таланта на толкова много млади творци. Вярваме, че е изключително важно дарбата на децата да се откроява и поощрява. Въпреки че не участваха в конкурсната надпревара, заедно с журито решихме да стимулираме и петима по-млади пишещи таланта, като поместим творбите им в книгата ни.", коментира Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България".

За трета поредна година в създаването на корицата на книгата ще участва младата художничка Елена Мазнева, дългогодишна възпитаничка на Център за млади таланти в град Бургас и лауреат на Фондация "Шанс за децата и природата на България".

Представяме разказа на Мария Радева, класирала се на първо място в конкурса:

Един ден от онова време

Беше един обикновен ден от онова време - на робство и войни, когато се срещнаха двамата велики творци - Христо Ботев и Любен Каравелов, та като подхванаха един разговор
Първо поодумаха локдауна - как не могат да се видят, да пийнат, как по цял ден Ботев заедно с Венета я хапнат, я гледат някой романтичен филм в Нетфликс. От дума на дума стигнаха и до публицистиката всеки сподели как и къде се изявява. Ботев качвал във Фейсбук и Инстаграм новите си творби, които били обсипвани с лайкове и коментари, докато Каравелов нямал същия успех със статиите си, но с помощта на своя приятел и споделянето на публикации, надеждата му за повече популярност се завръщала. Обърнаха някоя друга дума и за Левски, който наскоро качил в канала си в Ю тюб влог: "Как да се преобразим в турски паша". И като споменаха Дякона, той се зададе зад ъгъла на една стара къща и възмутен от обстановката ги поздрави леко навъсено и веднага подхвана темата за локдауна. Сподели на своите събратя, че с тези мерки и забрани не може да организира комитетите и да събира хора, та започнал да използва Тиймс, където обаче никой не искал да си пуска нито камерата, нито микрофона. Докато обсъждат неволите си, Ботев получи обаждане по месинджър от Венета, която го викаше да гледат "Хубава жена", и разговорът на тримата велики в нашата история приключи.
Левски отиде да купи брашно и ориз преди да е дошъл часът на зеления коридор за възрастни, а Каравелов се прибра, за да публикува нова статия във Фейсбук. Ботев бодро закрачи към Венета, а в главата му напираше нов стих : "
Тъй върви светът......"

Имената на всички автори, чиито творби ще бъдат поместени в книгата, както и разказите на финалистите, можете да намерите тук.


VII-ми национален литературен конкурс И децата покоряват светове. Покажи, че можеш! предизвиква млади писатели с темата Разказ в 10 изречения

В навечерието на десетата си годишнина Фондация Шанс за децата и природата на България предизвиква всички пишещи млади таланти с покана да се включат в VII-я национален литературен конкурс И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!. Конкурсната тема Разказ в 10 изречения е посветена на юбилея на Фондацията, която вече десет години успешно открива, развива и помага на талантливи деца и млади хора с изявени способности в областта на културата, науката и изкуството да осъществят мечтите си.

Вярна на мисията си Фондацията за седма година организира и престижния Литературен конкурс И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!, насочен към деца и младежи с изявени дарба и интерес към литературата и творческото писане. Интересното тази година е не само темата, но и че в конкурса могат да се включат всички български младежи на възраст от 15 до 20 години, живеещи в страната и в чужбина.

Щастливи сме, че имаме шанса и възможността от дълги години не само да откриваме, но и да развиваме най-големия потенциал на страната ни талантите на нашите деца. Чрез темата на конкурса целим да се докоснем до въобръжението и светогледа на младите хора и да научим какво ще ни кажат с един кратък текст от 10 изречения. Искаме да провокираме участниците да преоткрият дарбата си чрез творчество и по този начим да дарим на всички надежда и оптимизъм за по-добро утро. За полета на таланта няма пречки и прегради и въпреки трудното време, в което живеем, очакваме вълуващи творби. Най добрите разкази ще издадем в третата си книга през май 2021., споделя г-жа Лилиана Славова, председател на Фондация Шанс за децата и природата на България.

Пълните услoвия на конкурса можете да намерите на тук

Кандитствайте с онлайн формуляра"Моята мечта" е темата, която тази година предизвиква най-младите творци да участват във II-рия бургаски конкурс за детка поезия. Конкурсът се организира от центъра за талантливи деца в града. Центърът вече ДЕСЕТ години не само шлифова таланти, но и успешно реализира техните МЕЧТИ в различни сфери на науката и изкуството, още една причина за избора на темата.

Председател на журито отново ще бъде големият български поет, драматург и бургазлия Недялко Йорданов.

Недялко Йорданов е носител на награда "Златен Орфей" за цялостно творчество, автор е на хиляди стихове, пиеси и роман в стихове за деца и юноши, познат и обичан от много поколения бургазлии.

Конкурсните стихове ще бъдат оценявани още и от младата бургаска поетеса Яна Вълчева, която е автор на три поетични и две детски книги. Член е на Бургаска Писателска Общност. Инициатор е на проекта "С гласа на Бургас" към Община Бургас клипове на стихотворения от любими бургаски поети, изпълнявани от популярни и обичани бургазлии. Журирала е във формата за авторска поезия "ПрочетиМи" и в конкурса за детско творчество "Създай книга с БНР Бургас".

Организаторите са изключително щастливи, че поканата им за член на журито прие и известната българска авторка на детска литература Радостина Николова.

Ради, както я наричат всички, е четена и обичана от много български деца, дебютира през 2013 г. като автор на детска литература с поредицата "Приключенията на мотовете" и е отличена с наградата "Бисерче вълшебно" през 2014 г. Тя е автор и на книгите "Приказки от света на мотовете" и "Моите красиви рога" - също носител на награда "Бисерче вълшебно" 2017 г.

Целта на конкурса е да открие, популяризира и подпомогне развитието на детски таланти в областта на литературата и да им осигури възможност за творческа изява. Конкурсът за написване на стихотворение е за деца от 7 до 12 години, разделени в 3 възрастови групи.

"Вече десет години подкрепяме и развиваме най-големия потенциал на страната ни талантите на нашите деца. Чрез темата на конкурса целим да се докоснем до съкровените мечти на подрастващите, да усетим техния мироглед и най-вече да стимулираме дарбата им. В трудното време, в което живеем в момента, за нас е важно да дарим надежда и оптимизъм и да подтикнем малките таланти да се изразят чрез творчество. Очакваме всички деца без притеснения да дадат смело воля на въображението си.", споделя г-жа Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България", основател на Център за млади таланти в Бургас.

В конкурса могат да вземат участие всички деца от Бургас и региона на възраст от 7 до 12 г. като крайният срок за изпращане на стихотворенията е 27 ноември 2020 г. чрез онлайн формуляр поместен в уебсайта на организаторите: www.forbgkids.org

Финалистите ще бъдат обявени на 9 декември 2020 г. на уебсайта на организаторите, а информация за награждаването ще бъде обявена допълнително. Предвиден е награден фонд за финалистите от трите възрастови групи.

Пълните условия за участие могат да се намерят ТУК.


В навечерието на традиционната национална седмица на четенето, която за първа година няма да може да бъде реализирана, екипът на центъра за млади таланти в Бургас стартира нова инициатива за насърчаване на четенето. Тя е под надслов "Малки и големи таланти четат за Литературен клубчиталня "Малкият принц" и ще бъде под формата на виртуално четене. Всяка събота от 11:00 ч. любителите на книгите ще имат възможността виртуално да "приключенстват" в необятния свят на литературата. Деца-таланти, писатели, актьори, режисьори, преподаватели и доброволци ще четат приказки, разкази и откъси от най-интересните и нашумели детско-юношески произведения във видео канала на центъра в YouTube.

"Голямата любов към книгите, нуждата от насърчаване на четенето у подрастващите, извънредната ситуация и невъзможността да реализираме събития на живо ни накараха да стартираме тази кампания. Съзнаваме огромното значение на книгите в живота на човечеството, особено в трудни моменти като тези на световна пандемия. Знаем, че книгите не само са верен приятел, но и успяват да вдъхнат смелост, вяра и оптимизъм. С поредната си инициатива искаме по различен и оригинален начин да представим нови и интересни заглавия и отново да стимулираме четенето. Чрез кратки видеа нашият Литературен клуб-читалня "Малкият принц" ще влезе във всеки дом и ще докосне сърцата на малки и големи.", споделя Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България", основател на Център за млади таланти в Бургас.

Кампанията стартира тази събота с откъс от книгата "Приказки по телефона" на Джани Родари в чест на 100 години от рождението на великия италиански автор.

Повече информация ще намерите на фейсбук страницата на Център за млади таланти, гр. Бургас, както и на YouTube канала.

Организаторите канят всички без ограничение във възрастта да подкрепят кампанията като зрители/слушатели на Виртуално четене с Литературен клуб-читалня "Малкият принц".


"Think green" или "да мислим зелено" е все почесто срещана фраза в наши дни. Как да спасим света от екологична катастрофа, как правилно да опазваме околната среда, как да бъдем по-социално осведомени и как да живеем по-природощадящо вълнува не само учените по света и у нас.

Все повече млади хора не са безразлични към бъдещето на планетата. В навечерието на десетгодишнината от създаването си центърът за талантливи деца в Бургас, основан от Фондация "Шанс за децата и природата на България" подарява на всички зеленомислещи" деца и младежи на възраст от 7 до 16 години уникалната възможност да се включат безплатно в пилотния проект ЕкоКлуб "Зелени изследователи".

"Живеем на една планета и проблемите ѝ засягат всички ни. С реализирането на този модулен проект си поставяме отговорната задача да подготвим младите хора по въпросите за устойчивото развитие и опазването на околната среда. Целта ни е да насърчим осъзната промяна в поведението на децата и да покажем възможностите за ефективни действия, с които да стимулираме развитието на нови ценности и модел на поведение в отношението към природата. Щастливи сме, че на поканата ни да ръководи проекта откликна известният български орнитолог и биолог с дългогодишен опит в научната работа доц. д-р Светла Далакчиева. Вярваме, че с нейна помощ ще успеем да запалим у участниците любов към земята и ще ги подтикнем към по-зелени действия и мислене.", сподели Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" - основател на Център за млади таланти.

Повече информация за безплатното обучение в проекта може да бъде открита на www.forbgkids.org, както и на телефони 0887 201033 и 0882 723760.

Доц. д-р Светла Далакчиева завършва Биологическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски", специалност биология. По същото време завършва и Школата по орнитология и природозащита към Българската орнитологическа централа към Института по зоология на БАН. Работила е в Българската орнитологическа централа към Института по зоология на БАН. През 2002г. получава наградата за най-млад учен на БАН в раздел биологични науки. След 4 годишно изследване на гнездовата биология на дъждосвирцоподобните птици защитава успешно дисертация за образователна и научна степен Доктор. Има над 40 научни труда, от тях 21 публикувани в България и 19 в чужди научни списания. Участвала е с доклади в 13 национални и международни научни конференции. Работила е по 20 научно-изследователски проекти и 2 образователни проекти. Автор и съавтор е на 8 сценария за науно-популярни филми, реализирани от Канал 1 на БНТ.

През 2010 г. започва работа като главен уредник в Природонаучната експозиция на Регионалния исторически музей,гр. Бургас., а от 2016 г. е преподавател в катедра "Екология и опазване на околната среда" на Университет "Проф., д-р Асен Златаров". Доц. д-р Светла Далакчиева е член на Управителния съвет на Сдружение за опазване Една природа и член на редакционната колегия на изданието "Известия на музеите в Югоизточна България".


Успешното първо издание на регионалния конкурс за детска поезия на тема "Аз детето на морето" с председател на журито Недялко Йорданов провокира Центъра за таланти в Бургас да включи в новата си учебна програма - детска работилница за стихове.
Да повиши грамотността на децата, да създаде римувани текстове, да запали интереса на малчуганите към литературата, да ги научи да се представят пред публика са част от целите, които си поставя новият творчески проект.

"Големия интерес към конкурса ни за детска поезия ни накара да не спрем дотам, а да продължим да развиваме потенциала и дарбата на малките бургазлии в писането на поезия. Открихме толкова много даровити малки творци и така спонтанно се роди идеята за създаване на работилничка за стихове. Щастливи сме, че младата поетеса Яна Вълчева прие поканата да се включи в екипа ни. Убедени сме, че с нейна помощ ще успеем да вдъхновим и подкрепим децата още от най-ранна възраст към успешния път на творческото писане.", коментира Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България и основател на центъра за таланти в Бургас.
"Поетичният талант е преди всичко едно особено светоусещане и любов към думите. В творческа атмосфера ще открехнем заедно врата към един наситен с емоции свят. Детският талант има нужда само от възможност за развитие и от щипка любов.", споделя бургаската поетеса и ръководител на работилничката - Яна Вълчева.

В работилничката за стихове могат да се включат деца между 8 и 12 годишна възраст, като единственото условие е да обичат българския език и литература. Предвидени са и множество възможности за изява на младите поетични таланти.

Повече информация може да бъде открита на www.forbgkids.org, както и на телефони 0887 201033 и 0882 723760.

Яна Вълчева е на 39г., живее и твори в любимия си Бургас. Автор е на три стихосбирки и на две детски книги. Член е на Бургаска Писателска Общност. Инициатор е на проекта "С гласа на Бургас" към Община Бургас клипове на стихотворения от любими бургаски поети, изпълнявани от популярни и обичани бургазлии. Съосновател, заедно с Елка Стоянова на "Сцена за книги и хора". Жури във формата за авторска поезия "ПрочетиМи" и в конкурса за детско творчество "Създай книга с БНР Бургас". По нейни стихове са създадени песни, в изпълнение на Галя Ичеренска, Силвия Колева, Жан Шейтанов.


Що е то анимационно кино и каква е ролята му сред подрастващите? Отговор на този все по-често задаван въпрос ни дава новият авторски проект на талантливата илюстраторка и аниматорка Мелина-Елина Бoндокова.

"Анимацията в наши дни покрива голям спектър от приложения, кино, реклама, мобилни апликации, игри и т.н. Тъй като се възприема бързо, а и вече е достъпна за всеки, анимацията се превръща в една от предпочитаните професии на бъдещето и интересно хоби и занимание сред тийнейджърите. В непрекъснатото търсене на нови предизвикателства за намиране и развитие на различни таланти възникна идеята да поканим за сътрудничество най-добрия професионалист в сферата на анимацията в Бургас и да предложим на децата едно уникално кино преживяване.", коментира Лилиана Славова, председател на Фондация Шанс за децата и природата на България и основател на Център за млади таланти.

"С огромно удоволствие приех поканата на Център за млади таланти, гр. Бургас да осъществя свой модулен проект "Анимационно кино. Въведение в създаването на анимация" предвиден за деца и младежи над 10 години с интереси към изящните изкуства. Анимацията е много богата на изразни средства. В нашата програма ще разгледаме различните ѝ похвати. Ще гледаме и коментираме класическо, фестивално и масово кино, като коментираме елементи и цялостни продукции. Обръща се внимание на детайла и метафорите в кадрите, значението на внушението, което носят те. Липса и нужда от цвят в продукцията и символите в цветовите гами. Ще се научим да мислим в картинки, да разказваме история без помощта на разказвач и глас зад кадър. Ще изработваме сценарий и сториборд, типажи, декори и елементи, а с тях ще заснемем самостоятелни и групови видеа.", разказва Мелина-Елина.

Проектът е пилотен за града ни и ще стартира от месец октомври, а местата са ограничени. Повече информация може да бъде открита на www.forbgkids.org, както и на телефони 0887 201033 и 0882 723760.

МелинаЕлина Бoндокова живее и работи в гр. Бургас. Завършила е гимназия с хуманитарно и естетически профил "Св.Св Кирил и Методий", а след това продължава образованието си в Нов Български Университет с профил "Анимационно кино и режисура". През годините работи в сферата на кратките анимации и рекламни видеа, както и илюстрирането на детска литература. Тя е един от хората зад Анимационно Студио Павилион. Има множество отличия, като част от тях са: Анимационен Фестивал "Златен Кукер", България за най-добър рекламен видео клип; Анимационен Фестивал "Златен Кукер", България за най- добър ЕКО филм; Кино фестивал "Alter-native",Румъния; Конкурс "Jameson Empire Done in 60 Seconds", България; Конкурс "Jameson Empire Done in 60 Seconds", Лондон; Кино фестивал "Malescorto", Италия и други.


По случай 10 годишнината от създаването си, центърът за развитие и подкрепа на талантливи деца в град Бургас с гордост представя най новия си авторски проект по актьорско майсторство "Homo ludens Играещият човек".

Ръководител на школата ще е изтъкнатият български режисьор, поет, драматург и педагог Симеон Димитров.

Кастингът ще се проведе на 19 септември от 10:00 ч. и в него могат да вземат участие деца и младежи от 6 до 20 годишна възраст. Кандидатите трябва да подготвят по един материал по личен избор стихотворение, басня, откъс от приказка или разказ. Необходимо е да се запишат за прослушването на телефони 0887201033 или 0882723760 до 18 септевмри.

"За успеха на едно начинание, най-важната съставка е отличният екип. За нас е чест и привилегия да приветстваме в голямото семейство на Център за млади таланти и известния режисьор, поет, драматург и почетен гражданин на Бургас Симеон Димитров. Изключително щастливи сме, че г-н Димитров откликна на специалната ни покана за сътрудничество в навечерието на юбилея ни. Впечатлени сме не само от приноса му за развитето на бургаския културен живот и брилянтните му постановки, но и от отличния му педагогически подход и постиженията му в работата с млади хора. Обучението в проекта има много ползи за участниците, дори когато не са решили да се занимават с театър в бъдеще. Заниманията разширяват общата култура на децата и младите хора, развиват творческото мислене, стимулират интереса към четенето и литературата, намаляват напрежението при представяне пред публика, развиват комуникативни и лидерски умения, учат на работа в екип и наред с още много ползи, осмислят свободното време.", сподели Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" основател на Център за млади таланти.

Симеон Димитров завършва българска филология и философия в престижния Софийски университет "Св. Климент Охридски". Следва режисура и актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". След завършването е поканен да работи като режисьор в драматичния театър "Адриана Будевска"в Бургас. Впоследствие е режисьор в театрите на Варна, Пловдив, София. Бил е преподавател във ВИТИЗ София, Музикалната академия Пловдив, Националното училище за изкуства Бургас. Носител е на награда на Съюза на артистите в България, на награда на Министерството на културата и на редица други национални награди за режисура, включително за камерни форми и за спектакли с деца. Има номинация за "Аскеер". Печата поезия в литeратурните издания. Издал е няколко авторски книги с поезия. Награждаван е за драматургия и е носител на литературната награда за поезия "Златно дунавско перо". Симеон Димитров е член на Съюза на българските писатели и е почетен гражданин на град Бургас.

Проектът е предназначен за работа с талантливи и любознателни деца, които проявяват интерес към сферата на театралното изкуство, киноизкуството и медийните изкуства,представлява една уникалната възможност за всички бургаски деца да се докоснат до големия талант на Симеон Димитров.

По време на обучението са предвидени и различни изяви, конкурси, специализации, театрални празници и фестивали.

Повече информация може да се получи на: www.forbgkids.org, info@forbgkids.org или на телефон 0887 201033.