Новини

Младежите от еко клуб "Сини изследователи" към Център за млади таланти, гр. Бургас, предизвикват всички, обичащи родното море, с конкурс по повод 31 октомври - Международния ден на Черно море.

Темата е "Цветове на моето Черно море", а целта му е със средствата на изкуството и литературата да се покаже красотата на нашето море, но и да се акцентира върху сериозния проблем със замърсяването му и да се провокира по-екологично мислене и поведение у подрастващите и цялото общество.

В конкурса могат да участват младежи от Бургас и региона на възраст от 7 до 19 години в три възрастови групи 7-9 г.; 10-13 г.; 14-19 г., а категориите са разказ и плакат, като няма ограничения за използваните материали и похвати.

Крайният срок за изпращане на творбите е 31.10.2021 г. ,а отличените във всяка възрастова група ще бъдат излъчени на 05.11.2021 г. Повече информация за условията на конкурса може да се намери ТУК.

Децата и младежите от Еко клуб "Сини изследователи" се обучават по проект "Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив" на програма ООСКП, финансирана от ФМ на ЕИП 2014-2021".


Фондация "Шанс за децата и природата на България" вече е част от мрежата Евродеск и ще бъде една от инфоточките в страната, където експерти ще предоставят информация и консултации на всички заинтересовани млади хора между 13 г. и 30 г. от града и региона.

Ако искате да опознаете Европа или да участвате в международен обмен за един семестър, да бъдете доброволец в друга европейска страна или да научите за възможностите за международни стажове, екипът на Фондацията ще ви помогне в избора и да ви даде най-добрите насоки.

Партньорството на Фондацията и Евродеск започва с дейности от ежегодната кампания #timetomove, организирани през целия месец октомври. Можете да посетите новия Евродеск на място в Център за млади таланти, пл. Ат. Сиреков 4, или да отидете на двете информационни събития:
9 октомври: 10:00 15:00, пл. Тройката;
23 октомври: 10:00 15:00, пред сградата на Център за млади таланти, пл. Атанас Сиреков 4 (срещу община Бургас) .

Фондацията организира и видеоконкурс на тема: "Моят град Бургас какво бих показал/а на Европа?" за млади хора от 13 г. до 30 г., с краен срок 22.10.2021. Повече за условията на конкурса можете да видите във фейсбук страницата и на сайта на фондацията. Победителите ще получат награди, а за всички участници са предвидени изненади.


Бургас е град, родил много таланти и оставил златна следа в родната литература, театър, кино, музика и изобразително изкуство. По случай десетата си годишнина Фондация "Шанс за децата и природата на България" си поставя благородната задача да подкрепи новите таланти на града, като обявява кампания за откриването и развитието на талантливи млади хора в областта на науката, технологиите и изкуството. Кампанията се осъществява с подкрепата на Община Бургас и медийното партньорство на Дарик Радио Бургас. На финалистите (32-ма младежи) ще бъде осигурено безплатно целогодишно обучение в единствения европейски сертифициран център за работа с таланти Център за млади таланти, гр. Бургас, в следните сфери: театрално изкуство, творческо писане, български език и литература, изобразително и приложно изкуство, моден дизайн, информатика и нови технологии, екология, лидерство и управление на проекти. Кампанията е насочена към всички младежи от Бургас и региона на възраст от 14 г. до 20 г.

"Щастливи сме, че вече десет години имаме възможността да развиваме дарбите на бургаските деца и да надграждаме техните знания посредством иновативни методи на обучение. Екипът ни се състои от изключителни професионалисти с дългогодишен трудов опит и множество лични постижения и отличени ученици. Важно е да отбележа, че изпреварващите училищното обучение авторски проекти, които предлагаме, не дублират изучаваната материя в учебните заведения, а надстройват знанията. С кампанията "Шанс за таланта на Бургас" целим не само да открием, да финансираме обучението и да помогнем за усъвършенстването на талантливи млади хора, но и се стремим към успешно партньорство и сътрудничество с всички училища в града и региона. Изключително благодарни сме на Община Бургас, че подкрепи нашата идея, прие поканата ни за партньорство и ще покрие безплатното целогодишно обучение на двама от финалистите." коментира Лилиана Славова, председател на Фондацията, създател на Център за млади таланти, гр. Бургас.

На 17.09.2021 от 10:30 ч. в аулата на Център за млади таланти, пл. "Атанас Сиреков" 4, ще се състои пресконференция на Фондация "Шанс за децата и природата на Бургас", Община Бургас и Дарик Радио Бургас на тема "Шанс за таланта на Бургас". Събитието ще представи кампанията пред бургаските медии и общественост.

Необходимите документи за участие в кампанията са публикувани ТУК, а крайният срок за приемане на кандидатури е 30-ти септември 2021. Документите се приемат на имейл: info@forbgkids.org, както и на адрес: гр. Бургас, пл. Атанас Сиреков 4 (срещу Община Бургас), ет. 1, ст. 5 до 30.09.2021 г. За подробна информация можете да се обадите на: 0887 201033 и 0882 723760.


По случай десетгодишнината от създаването си единственият в България център за работа с млади таланти в град Бургас ще награди своите най-изявени възпитаници. Официалното събитие ще се състои на 23.06.2021 г. (сряда) от 18:00 ч. в Културен дом НХК.

Основната дейност на Центъра за млади таланти е откриването и развитието на дарбите и интересите на децата и младежите както чрез изпреварващо и надграждащо образование, така и чрез отпускане на индивидуални награди и стипендии. Тази година талантливата художничка Елена Мазнева и един от най-добрите малки световни математематици Лъчезар Томов ще получат парични награди, осигуряващи им шанс за участия и нови изяви в международни форуми в избраните от тях области. Други три талантливи деца ще получат възможност за безплатно обучение в Центъра през новата учебна 2021/2022 г.

Ще бъдат наградени и финалистите от третия и единствен по рода си математически турнир "Многознайко" за деца от предучилищна възраст. Малките математици ще получат медали и грамоти за отличното си представяне в състезанието, а организаторите са предвидили за тях и лакомства, осигурени от сладкарница "Захаро", Бургас.

Награди ще бъдат раздадени и на най-изявените ученици в сферата на информатиката от VI-тата областна олимпиада по информатика, а наградният фонд за тях е осигурен от ТехноЛогика ЕАД.

Празникът ще премине под магията на народната музика с изпълненията на детска фолклорна формация "Зеленика" към Център за млади таланти с ръководител Мария Маркова-Халачева, а възпитаниците на театрално студио "Homo ludens" с ръководител Симеон Димитров ще покажат на зрителите, че с желание, усилие и талант може да се постигне много за кратко време и въпреки пандемията.

Младите модни дизайнерки от проекта по моден дизайн "Дебют" ще покажат стайлинг тенденциите през своя тийнейджърски поглед в модно ревю на тема "Street мода".

Юбилейното тържество ще завърши с втората самостоятелна изложба на Елена Мазнева - дългогодишен възпитаник и стипендиант на Център за млади таланти. Картините от изложбата "Сродни" ще могат да се закупят благотворително, а средствата ще бъдат използвани за продължаване на обучението на младата художничка.

Събитето е с вход свободен, организаторите канят всички бургазлии и гости на града на Празника на таланта. "Подкрепата на таланта и изявите на децата ни са изключително важни и ценни за бъдещето на България. От нашето "днес" зависи общото ни "утре". Благодарим на всички наши колеги, съмишленици и добри хора, които не са безразлични и ни помагат вече 10 години да осъществяваме успешно каузата си.", коментира Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и основател на Център за млади таланти в Бургас.


В събота, 29 май, Фондация "Шанс за децата и природата на България" и Център за млади таланти, гр. Бургас организираха кампания за почистване на плажната ивица към кв.Сарафово. Въпреки дъждовното време екипът на центъра и участниците в Еко-клуб "Сини изследователи", както и няколко родители и случайни минувачи се включиха активно в екологичната инициатива. А като резултат бяха събрани над 840 литра пластмасови отпадъци и изхвърлени на предназначените за целта места.

"Фондация "Шанс за децата и природата на България" отдавна е обявила "война" на пластмасовите отпадъци. Пластмасата е един огромен екологичен и здравен проблем. Попадайки в почвата и водните басейни, тя се пренася и в нашата храна, което вреди на здравето ни.", коментира Пепа Николова, PR на фондацията.

Децата участници в еко-клуб "Сини изследователи" към Центъра за млади таланти призоваха да не замърсяваме плажа, защото, както сподели и деветгодишният Борис Джелепов, "той е наш и трябва да го пазим чист". А Александра Попова на 17 г. допълни: "Важно е да събираме разделно отпадъците си, защото нашата планета не е кофа за боклук. Всички живеем в една симбиоза, както ние се нуждаем от нашата природа, така и тя се нуждае от нас да я пазим чиста и красива.".

Инициативата е част от дейностите по проект "Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив" на програма ООСКП, финансирана от ФМ на ЕИП 2014-2021, в който Фондацията си партнира с Община Бургас.


Книги на български автори ще намират сами своите читатели в паркове и градини в по-големите градове на страната. Това ще се случи по време на национална кампания "Зелено четене" под мотото "Книгите сами ни намират". Тя стартира на 27 май и ще продължи до 26 юни. Всички, които са се сдобили с ново четиво, трябва да направят снимка и да я публикуват в социалните мрежи с #книгодар. Всеки, който иска да стане посланик на кампанията, може да го направи, като остави своя книга на същите места, на които могат да бъдат намерени и останалите.

Двигател на кампанията е младият писател и автор на "Орденът на скорпионите" Надежда Динева. Кампанията ще обхване градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Плевен и Благоевград. Основни цели на кампанията са популяризирането на четенето на обществени места и това да служи за пример на подрастващите, както и творчеството на млади български автори да достигне до повече хора. "Инициативата има за цел да изненадва, да вдъхновява, както и да ни свързва чрез добро. Затова и "избраниците" на книгите трябва да подарят своя книгодар на друг, след като го прочетат.", обяснява авторката. В рамките на кампанията ще се проведе и литературно четене на откъси от участващите книги.

В столицата книгите ще бъдат оставени лично от авторите, които участват в "Зелено четене", а в останалите градове ще помогнат доброволци. "За организацията разчитах и на много хора, които имат заслуги за това цялата кампания да се развие бързо и успешно, специални благодарности отправям и към съорганизаторите на инициативата Фондация Шанс за децата и природата на България и Бутик ТианДе Красиви и щастливи, които подкрепиха финансово каузата.", споделя Динева.

"От десет години работим за развитието и подкрепата на млади български таланти, откриваме и подпомагаме млади автори, имаме зад гърба си богат набор от успешно реализирани кампании в подкрепа на четенето. Особено щастливи сме, че тази инициатива се осъществява по идея на наш талант, реализиран вече млад автор Надежда Динева и бивш възпитаник на Центъра ни за млади таланти в град Бургас. Няма по-ценно от това да видиш как мисията ти се предава на поколенията и да имаш шанса да сбъдваш рамо до рамо с децата си. Благодарим на Надя за поканата и сме убедени, че "Зелено четене" ще остави траен отпечатък сред четящите!", сподели Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България".

Към момента в "Зелено четене" безвъзмездно със своите творби са се включили 10 български автори. Участват и 2 сборника с най-добрите творби на български младежи от последните две издания на националния конкурс "И децата покоряват светове! Покажи, че можеш!". Сборникът "Разказ в 10 изречения" излезе едва преди няколко дни и неговите читатели ще могат да се докоснат до таланта на млади българчета, дебютиращи със своите творби.Повече от 220 млади българи от цял свят участваха в VII национален литературен конкурс на тема "Разказ в 10 изречения", организиран от Фондация "Шанс за децата и природата на България" по случай 10-годишния ѝ юбилей. Най-добрите 103 творби подбрани от екипа на Фондацията и отличени от петчленно жури, включващо известни писатели, журналисти и литературни критици, са поместени в книгата-сборник "Разказ в 10 изречения".

"По време на пандемия е невъзможно за младите хора да се съберат на едно място, а още повече ако са от различни краища на света. Щастливи сме, че с третата си книга успяваме да го направим. В сборника с разкази български младежи от различни страни и континенти си дават среща, за да разкажат само в 10 изречения, за своите преживявания, размисли, чувства, надежди... Това са 103 разказа, в които се преплитат радост и тъга, любов и презрение, ирония и отчаяние, надежди и желания. Във време на ограничена физическа свобода, творбите изумяват с безкрайния простор на въображението, мислите и мечтите на авторите си. Сигурна съм, че книгата ще се превърне в литературно събитие, тъй като разказите са написани в учудващо зрял художествен стил, носят голям емоционален заряд, а посланията им докосват сърцето и душата. Най-ценното качество на тези разкази е непринуденото по детски повествование, разкриващо по неповторим начин светогледа на младите творци.", споделя Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България".

"Сборникът "Разказ в 10 изречения" обещава бъдеще за езика, бъдеще за народа, който го говори, бъдеще и за страната, обитавана от този народ. Това със сигурност са разкази от млади творци, които вече умеят да докосват различни нервни окончания.", коментира по повод премиерата на книгата председателят на журито Митко Новков.

Корицата на книгата за пореден път е дело на талантливата бургаска художничка Елена Мазнева, възпитаничка на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и Център за млади таланти.
Най-добрите разказвачи са майсторите на кратката форма. Настоящият сборник разкази представлява прекрасна възможност те да бъдат открити сред младите талантливи дебютанти.

Книгата "Разказ в 10 изречения" може да бъде поръчана на: info@forbgkids.org, като за заявката са необходими три имена на получател, брой книги, телефон и имейл за връзка, посочен офис на Еконт или адрес за доставка.


На 30.05.2021 г. (неделя) за трета година ще се проведе единственият по рода си за Бургас и региона математически турнир "Многознайко" за деца от предучилищна възраст, организиран от Център за млади таланти, гр. Бургас и Фондация "Шанс за децата и природата на България". Председател на комисията на конкурса тази година ще бъде Галя Милчева - дългогодишен педагог и настоящ ръководител на проектите по състезателна математика към Центъра за млади таланти, в който ще се проведе събитието.

"Отличните резултати на децата от проектите ни по забавна математика ни стимулираха да направим състезание, в което и най-малките могат да премерят сили и да покажат знанията си. Всички знаем колко е важно талантът да бъде открит навреме и още в най-ранна детска възраст. Турнирът не само търси и открива най-добрите математици, но и провокира креативното мислене и стимулира децата и родителите им да се ориентират правилно и да направят по-точен избор за бъдещото развитие на талантите и уменията си.", споделя Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и основател на Център за млади таланти, гр.Бургас.

Заявките за участие се приемат до 26.05.2021 г. на имейл: info@forbgkids.org или на телефони: 0887 201033 и 0882 723760 от понеделник до петък от 09:00 ч. до 18:00 ч. и в събота от 10:00 ч. до 16:00 ч.

Участниците ще бъдат разпределени по часове според входящите номера. Организаторите ще публикуват разпределението на www.forbgkids.org на 28.05.2021 г.

Резултатите от проведения турнир ще бъдат обявени на 14.06.2021 г. (понеделник) на www.forbgkids.org и на фейсбук страницата https://www.facebook.com/talantbgkids/.

Всеки участник ще получи сертификат за участие, а официалното награждаване на победителите ще се състои на 18.06.2021 г. от 18:30 ч. на открита сцена "Охлюва", гр. Бургас с много награди и весел детски смях.

Организаторите призовават всички деца, обичащи математиката, да се включат в надпреварата и им пожелават успех!

Пълните условия на турнира можете да откриете ТУК.


Община Бургас съвместно с Фондация "Шанс за децата и природата на България" обявяват старта на образователния модул "Сини изследователи", който ще се осъществи по проект № BGENVIRONMENT - 2.003-0003 "Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив" по "Малка грантова схема за мерки за намаляване на морските отпадъци" в рамките на програма "Опазване на околната среда и климатични промени", финансирана от ФМ на ЕИП 2014 -2021 г.

Деца и младежи на възраст от 7 до 18 години ще имат възможност да се включат безплатно в еко проект, който има за цел да ги запознае и конфорнтира с един от най-сериозните екологични проблеми на днешното време, а именно замърсяването на Световния океан с отпадъци.

"Доскоро този проблем ни звучеше като нещо далечно и трудно го свързвахме с нашето Черно море. Но отпадъците, които то изхвърля по плажовете, както и откриването на остров от боклуци, който се носи по повърхността му, показват, че проблемът вече е на прага ни. Убедени сме, че провеждането на образователни кампании за справяне с проблемите на замърсяването на моретата и океаните с отпадъци формира децата ни като съзнателни и отговорни личности и е важна част от усилията за трайно подобряване на ситуацията.", коментира Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България."

Учебната програма стартира на 15.04.2021 в Център за млади таланти, гр. Бургас и включва интерактивни методи и игри, приложни занимания и екскурзии, съчетава умело и в достъпна за децата форма усвояването на важни понятия и помага за осмисляне свободното време на участниците. Заниманията ще се провеждат всеки четвъртък от 17:30 ч. - за деца от 7 до 11 години и всяка събота от 17:00 ч. - за възрастова група 12-18 години.

"Опазването и възстановяването на морската околна среда е морален дълг на всеки от нас. Как да спасим света от екологична катастрофа, как правилно да опазваме околната среда, моретата, океаните, как да бъдем по-социално осведомени и как да живеем по-природощадящо, всичко това е заложено в обучението на подрастващите в еко проекта "Сини изследователи".", споделя доц. д-р Светла Далакчиева, известен български орнитолог и биолог с дългогодишен опит в научната работа и автор на проекта.

Повече информация за безплатното обучение в проекта може да бъде открита на www.forbgkids.org, както и на телефони 0887 201033 и 0882 723760.


За поредна година Център за млади таланти ще поощри и отличи най-изявените си възпитаници, които са постигнали високи успехи в своята област на национални и международни конкурси и са доказали своите умения, усилия и постоянство, като раздаде годишните си награди и стипендии за даровити деца.
Предвидените награди за насърчаване на талантливите възпитаници на Центъра за 2021 са: една парична стипендия в размер до 500 лева за подпомагане на развитието в избраната сфера, една парична стипендия в размер до 400 лева за покриване на разходи за участия в международни състезания и безплатно едногодишно обучение по избор за 3 деца/младежи в проект на Центъра за млади таланти през следващата учебна година.

Важно условие е кандидатите да са се обучавали в Центъра за млади таланти през учебната 2020/2021 г. и да изпратят необходимите документи за кандидатстване, които са поместени наwww.forbgkids.org, не по-късно от 15 май 2021 г. на имейл info@forbgkids.org. Документите могат да бъдат оставени и на място в Центъра за млади таланти, гр. Бургас, пл. Атанас Сиреков 4, а финалистите ще бъдат обявени на 01.06.2021 г. на уебстраницата на организаторите.

Център за млади таланти отваря врати през далечната 2011 г. и вече десет години даровитите деца и младежи от Бургас и региона имат възможността да трупат надграждащи знания и да развиват заложбите си в разнообразни творчески проекти на изявени преподаватели в сферата на изкуството и науката като: приложни изкуства, живопис и графика, моден дизайн, музика, български, немски и английски език, математика, информатика, нови технологии, театрално изкуство, анимационно кино, илюстрации и комикси, екология и други. На възпитаниците се предлага отлична учебна база, работа в малки групи с индивидуален подход, нетрадиционни методи, адаптирана към потребностите им работна програма, ерудирани преподаватели с висока квалификация, участия в международни и национални олимпиади, конкурси и състезания, а за най-талантливите е осигурено и безплатно обучение.

От 2016 г. центърът е и член на European Council of High Ability (ECHA) и единственият в България европейски сертифициран център за работа с талантливи деца и младежи. Той е и част от престижната международна организация ETSN European Talent Support Network, мрежа за работа с талантливи деца.

"Горди сме, че вече десет години имаме възможността да развиваме и подкрепяме талантливите бургаски деца. С отпускането на индивидуални награди и стипендии на възпитаниците на Центъра ни искаме да стимулираме децата и младежите да продължат да развиват дарбите си, да им помогнем да ги доказват в състезания, олимпиади, турнири и конкурси и не на последно място да откроим успехите им в дадена област. Искаме да им покажем, че вярваме в тях и че не трябва да се отказват от мечтите си!", сподели Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и основател на Център за млади таланти, гр. Бургас.


Най-изявените ученици в сферата на информатиката бяха отличени на VI-тата областна олимпиада по информатика, провела се на 27.03.2021 г.

Въпреки усложнената здравна обстановка и продължаващото онлайн обучение желаещите да участват в "технологичното" предизвикателство бяха не малко. Ученици на възраст от 10 до 18 г. от над 10 училища в Бургас и региона се съревноваваха изключително достойно в тази нелека битка.

Първо място в първа възрастова група (4 - 6 клас) си завоюва Александър Ангелов, 6 клас от ППМГ "Акад. Н. Обрешков", второто място спечели Александър Мутафчиев, 4 клас от ОУ "П. К. Яворов", а организаторите присъдиха и три трети места на Мария Токарева, 5 клас от ОУ "А. Георгиев Коджакафалията"; Виктория Бумбарова, 5 клас от ППМГ "Акад. Н. Обрешков" и Ангел Костадинов, 4 клас, СУ "Димчо Дебелянов".

Във втората възрастова група (7 - 9 клас) на първо място се класира Георги Гроздев, 8 клас от ППМГ "Акад. Н. Обрешков", второто място печели Калоян Стоянов, 8 клас от ПГЕЕ "К. Фотинов", а третите места бяха завоювани от Божидар Сотиров, 8 клас от ППМГ "Акад. Н. Обрешков", Йордан Тодоров, 7 клас от ППМГ "Акад. Н. Обрешков" и Стоян Колев, 9 клас от ПГЕЕ "К. Фотинов" .

В трета възрастова група (10-12 клас) първото място е за Кристиян Попов, 11 клас от ПГСАГ "К. Фичето", на второ бе отличен Александър Костадинов, 10 клас от ППМГ "Акад. Н. Обрешков", а третото си извоюва Велина Йорданова, 10 клас от ППМГ "Акад. Н. Обрешков".

Ето какво споделиха организаторите на олимпиадата: "Децата на Бургас се състезаваха във всички области на Информатиката от приложения на информационните технологии, през видове алгоритми до трудни задачи по Програмиране. Креативни и вълнуващи решения показаха най-малките на задача, в която за един час приказката "Дядо вади ряпа" оживя в средата за визуално-блоково програмиране Scratch или софтуер по желание (напр. Kodu, App Inventor, Alice и др.). Победителите създадоха анимации с героите, като дори озвучиха диалозите с различни гласове; добавиха музика, а един от участниците дори е направило завършваща сцена всички на трапезата.", коментира доц. д-р Пенка Георгиева, програмен координатор на Програмния съвет по "Информатика и компютърни науки" в БСУ, а г-жа Соня Димова, зам. директор на ППМГ "Акад.Никола Обрешков" допълни, че "в това състезание децата на Бургас отново показаха, че за тях няма тайни в областта на информатиката и нейните приложения. Високите резултати във всички групи са доказателство за това."

"Възпитаниците на "ППМГ Акад. Никола Обрешков" завоюваха 7 медала и отново показаха, че са не само най-добрите математици, но са и сред най-добрите информатици на Бургас. Изключително сме щастливи, че и ученици от други училища: ПГСАГ "К. Фичето", ПГЕЕ "К. Фотинов", ОУ "А. Георгиев Коджакафалията", ОУ "П. К. Яворов" и СУ "Димчо Дебелянов" се представиха отлично и завоюваха призови места на олимпиадата. Радваме се, че с етаблирането на този важен състезателен форум успяваме вече дълги години да стимулираме интереса на младите хора в Бургас и региона към новите технологии, да откроим тяхното значение в съвременното образование и да обединим усилията на училища, учебни центрове, висши учебни заведения и институции." обобщи Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и инициатор на олимпидата.

Официалното награждаване на младите информатици ще се състои на 18.06.2021 от 18:30 ч. на открита сцена "Охлюва". Всички финалисти ще получат своите медали и грамоти, а на първите места ще бъде осигурена и предметна награда от фирма ТехноЛогика ЕАД, партньори на организаторите.


Любимото място на бургаските деца - Литературен клуб-читалня "Малкият принц", отпразнува рождения си ден не само с нов облик, но и с ново предизикателство към всички, които обичат книгите.
Младата художничка Елена Мазнева, един от най-изявените участници в проектите по изкуство на Център за млади таланти, превърна вратата на читалнята в красив и цветен вход към необятния вълшебен свят на Малкият принц и всички литературни герои.

През изминалите години безброй почитатели на книгите имаха възможността да минат през този вход и да се потопят в магията на безкрайния литературен свят. А четенията, беседите, представянето на нови книги и автори, участията в различни кампании стимулираха и подклаждаха още повече любовта на малки и големи към книгите и четенето! Тази година по случай рождения си ден с помощта на книголюбители от всички възрасти Литературен клуб-читалня "Малкият принц" избра любимия си чуждестранен детски автор за 2021. Астрид Линдгрен, Дж. К. Роулинг, Ерих Кестнер, Роалд Дал, Антоан дьо Сент-Екзюпери и Джани Родари бяха сред имената на писателите, издържали проверката на времето и на редица поколения. Най-много читателски гласове получи вечната Астрид Линдгрен и така стана любимият чуждестранен детски автор за 2021 година на бургаската читалня.

"Детските автори са първите писатели, с които се срещаме. Техните творби оставят траен отпечатък в душите и сърцата ни още от най-ранна възраст. На тях дължим любовта си към книгите и много от нас често се връщат към най-милите литературни спомени, наместили се завинаги в съзнанието ни. Разбираме огромното значение на книгите в живота на хората, особено в трудни моменти като тези на световна пандемия. Знаем, че книгите не само са верен приятел, но и успяват да вдъхнат смелост, вяра и оптимизъм. С поредната си инициатива искаме не само да припомним едни от най-ярките имена от чуждестранната детско-юношеска литература, но и да стимулираме отново четенето чрез вечното им културно наследство.", коментира Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и основател на Литературен клуб-читалня "Малкият принц".


За единадесети път и за десета поредна година Фондация "Шанс за децата и природата на България" обявява националната си програма "Награди, стипендии и отличия". Проектът има за цел да подпомогне обучението и да подкрепи националните и международните изяви на талантливи деца и младежи в областта на точните и хуманитарни науки, изкуството и новите технологии.

Още от 2011г. Фондация "Шанс за децата и природата на България" подпомага развитието на талантливи деца и способни млади хора на възраст от 6 до 20 години, предоставяйки им шанс, зависещ изключително от техните качества и умения, усилия и постоянство, и им осигурява подкрепа за важни етапи от тяхното образование, професионално обучение и творческо усъвършенстване. Оттогава до момента по програмата "Награди, стипендии и отличи" са отличени над 70 даровити деца от цялата страна, а 10 от тях са получили Големия приз "Шанс за таланта", който им е осигурил възможността да участват и да постигнат високи успехи на европейски и световни първенства. Сред талантите на Фондацията са: златното момиче на българския шахмат Нургюл Салимова; Цветан Стоянов - европейски шампион за 2012 и световен шампион по шахмат за 2015; екипи от ученици по астрономия от МГ "Д-р Петър Берон", гр. Варна, чиито проекти спечелиха първи награди няколко поредни години на световния конкурс на НАСА "NASA Ames Space Settlement Design Contest"; младите математици Константин Гаров, Ясен Пенчев, Димитър Опърлаков, Денис Сираков; певиците Елеонора Иванова, Ива Ичевска и Габриела Йорданова; пианистите Кристиян Тодоров, Константин Башиков; художниците Вяра Пенчева, Елена Мазнева, Десислава Димитрова и още мн. др.

"Успехите на българските деца заслужават специално внимание. Освен на талант, те се дължат и на много труд, усилия и постоянство. С отпускането на индивидуални награди искаме да поощрим и подпомогнем развитието на младите таланти на България. Искаме да откроим успеха им в дадена област като победа, заслужаваща специално внимание. Целта ни е да стимулираме децата и младежите да продължат да развиват дарбите си, да им помогнем да ги доказват в състезания с други и да реализират мечтите си. Ние вярваме в тях!", споделя Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България".

Крайният срок за кандидатстване по програмата е 30.09.2021 г., а пълните условия за кандидатстване ще намерите тук.


На 27.03.2021 г. от 9:00 ч. ще се проведе VI-тата областна олимпиада по информатика. Поради епидемичната обстановка в страната тази година за първи път тя ще бъде проведена онлайн. Реномираният конкурсен форум се организира за шеста година по иницатива на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и се осъществява със съдействието на Център за млади таланти и направление "Информатика и компютърни науки" към Центъра по информатика и технически науки на БСУ. Организаторите имат удоволствието да съобщят, че тази година партньор на събитието ще бъде и Профилирана природоматематическа гимназия "Акад. Никола Обрешков".

"С утвърждаването на олимпиадата целим да стимулираме интереса на младите хора в Бургас и региона към информатиката и новите технологии, да откроим тяхното значение в съвременното образование и да обединим усилията на училища, учебни центрове, висши учебни заведения и институции, занимаващи се с изпреварващо развитие и усъвършенстване на млади таланти. Друга важна задача е да направим подбор и приобщаване на даровити деца към извънучилищни форми за надграждаща училищното обучение подготовка в сферата. Благодарим сърдечно и на нашите съмишленици и партньори - БСУ и Природоматематическа гимназия, за готовността да се включат в организацията и провеждането на олимпиадата.", коментира събитието Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България".

Ученици от три възрастови групи: 4 - 6 клас; 7 - 9 клас и 10 - 12 клас от различни средни и основни училища от града и региона ще премерят сили и умения и ще покажат своите знания в сферата на IT технологиите - един от най-динамичните и бързо развиващи се сектори. Участието е безплатно, а организаторите канят всички деца и младежи от 4-ти до 12-ти клас от Бургас и региона с интереси в тази област да се включат в събитието. Записвания за участие се приемат до 25.03.2021 г. по електронен път на: www.forbgkids.org


Приключи VII-ят национален литературен конкурс "И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!" 2020 г. на тема "Разказ в 10 изречения". В престижния конкурс, организиран от Фондация "Шанс за децата и природата на България", участваха 223 млади български творци от над 60 населени места в страната и чужбина.

Авторитетното жури с председател Митко Новков, доктор на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски", директор на програма "Христо Ботев" на БНР, автор на 8 книги, литературен критик, медиен наблюдател и преподавател в НБУ, и членове писателите Радослав Гизгинджиев, Иван Тотев и Димитър Стефанов, както и журналистката Невена Праматарова, излъчиха финалистите: на първо място се класира Мария Радева на 19 години от град Горна Оряховица, второто място бе присъдено на Татяна Хаджииванова, 16 години от град София, а трето място заема Славея Семова на 18 години от село Първомайци.

"Трудно беше. Децата са се справили прекрасно и твърде много от тях пишат като възрастни, преживели какво ли не. Това със сигурност бяха разкази от млади творци, които вече умеят да докосват различни нервни окончания.", сподели своите впечатления от журирането в конкурса Димитър Стефанов.

Освен финалистите са отличени и разказите на още 100 талантливи млади българи от страната и чужбина. Всички избрани творби ще бъдат издадени в книгата сборник "Разказ в 10 изречения" през май 2021 г. Ще бъдат включени разказите на български младежи от САЩ, Германия, Шотландия, България, както и пет на изключително талантливи деца, които не участваха в класирането, тъй като са под допустимата възрастова граница на конкурса. "Изборът на журито тази година бе един от най-трудните в историята на конкурса ни. Щастливи сме, че темата ни провокира таланта на толкова много млади творци. Вярваме, че е изключително важно дарбата на децата да се откроява и поощрява. Въпреки че не участваха в конкурсната надпревара, заедно с журито решихме да стимулираме и петима по-млади пишещи таланта, като поместим творбите им в книгата ни.", коментира Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България".

За трета поредна година в създаването на корицата на книгата ще участва младата художничка Елена Мазнева, дългогодишна възпитаничка на Център за млади таланти в град Бургас и лауреат на Фондация "Шанс за децата и природата на България".

Представяме разказа на Мария Радева, класирала се на първо място в конкурса:

Един ден от онова време

Беше един обикновен ден от онова време - на робство и войни, когато се срещнаха двамата велики творци - Христо Ботев и Любен Каравелов, та като подхванаха един разговор
Първо поодумаха локдауна - как не могат да се видят, да пийнат, как по цял ден Ботев заедно с Венета я хапнат, я гледат някой романтичен филм в Нетфликс. От дума на дума стигнаха и до публицистиката всеки сподели как и къде се изявява. Ботев качвал във Фейсбук и Инстаграм новите си творби, които били обсипвани с лайкове и коментари, докато Каравелов нямал същия успех със статиите си, но с помощта на своя приятел и споделянето на публикации, надеждата му за повече популярност се завръщала. Обърнаха някоя друга дума и за Левски, който наскоро качил в канала си в Ю тюб влог: "Как да се преобразим в турски паша". И като споменаха Дякона, той се зададе зад ъгъла на една стара къща и възмутен от обстановката ги поздрави леко навъсено и веднага подхвана темата за локдауна. Сподели на своите събратя, че с тези мерки и забрани не може да организира комитетите и да събира хора, та започнал да използва Тиймс, където обаче никой не искал да си пуска нито камерата, нито микрофона. Докато обсъждат неволите си, Ботев получи обаждане по месинджър от Венета, която го викаше да гледат "Хубава жена", и разговорът на тримата велики в нашата история приключи.
Левски отиде да купи брашно и ориз преди да е дошъл часът на зеления коридор за възрастни, а Каравелов се прибра, за да публикува нова статия във Фейсбук. Ботев бодро закрачи към Венета, а в главата му напираше нов стих : "
Тъй върви светът......"

Имената на всички автори, чиито творби ще бъдат поместени в книгата, както и разказите на финалистите, можете да намерите тук.