Седем изявени бургазлийчета отличени с наградите на Център за млади таланти

  • Начало»
  • Новини»
  • Седем изявени бургазлийчета отличени с наградите на Център за млади таланти 

В един от най-емоционалните за всички ученици ден 15 септември, центърът за талантливи деца в града отличи и награди седем от своите най-изявени възпитаници.

С годишните си награди центърът стимулира и насърчава труда, упоритостта и постиженията на децата си.

Лауреати за тази година са:

Цветелина Илиева, 12 клас от ППМГ "Акад. Н. Обрешков", участник в проект "Въведение в изкуствения интелект" към Център за млади таланти, гр. Бургас. Цвети печели парична награда за подпомагане на развитието ѝ в сферата на информационните технологии. Нейни значими постижения са: класиране за разширения национален отбор по информатика за момичета за EGOI2022; награда за отлично представяне в момичешкото класиране от XXXVIII Национална олимпиада по информатика 2022 и др.

Матей Миронов, 4 клас от СУ "Иван Вазов" гр. Поморие, участник в проект по английски език "Movers" към центъра също си извоюва парична награда за покриване на разходи за участия в международни състезания в сферата на математиката. Негови постижения за изминалата година са: първо място от XIХ математически турнир "Иван Салабашев"; сребърен медал от МБГ, зимен кръг 2021; сребърен медал от МБГ, пролетен кръг 2021 и мн. др.

Лъчезар Томов, 4 клас от ОУ "Васил Априлов", участник в проект по състезателна математика за 4 клас печели безплатно едногодишно обучение в проект по математика за учебната 2022/2023 година. Лъчо е дългогодишен възпитаник и лауреат на центъра както и на Фондация "Шанс за децата и природата на България". Негови значими постижения са: първо място трети клас - Квалификационен (национален) кръг на Филипинската международна олимпиада по математика и точни науки (PIMSO); Първо място трети клас (група 3-4 клас, на английски език) - Southeast Asian Mathematical Olympiad 2021 (SEAMO); Първо място трети клас Тайландска международна математическа олимпиада квалификация (TIMO Heat round 2021) и др.

Теодор Бонев, 4 клас от ОУ "Братя Миладинови", участник в еко клуб "Сини изследователи" към Център за млади таланти също печели безплатно едногодишно обучение в проект по математика за учебната 2022/2023 година. Теди е със златен медал от Коледно математическо състезание; златен медал от МБГ, есенен кръг; сребърен медал от МБГ, зимен кръг и др.

Боряна Момчилова, 1 клас от ОУ "А. Г. Коджакафалията", участничка в проект по състезателна математика за деца в ПГ ще се възползва от безплатно едногодишно обучение в проект по математика за учебната 2022/2023 година. Нейни призови места са: I място в IV математически турнир "Многознайко"; I място в Summit Global Abacus and Mental Arithmetic (2021); II място в международна онлайн олимпиада SAMA Global Abacus and Mental Arithmetic (2021); III място от международна олимпиада по ментална аритметика, Русия (UAMAP 2022); III място в Национална SmartyKids олимпиада по ментална аритметика (2021) и други.

"Със създаването на единствения в България Център за работа с таланти вече единадесет години успешно откриваме, развиваме и помагаме на даровити деца и младежи в различни сфери на науката и изкуството. Ще се радваме повече хора и институции да научат за нашата работа, за да можем заедно да работим за каузата, подкрепяща най-големия капитал на страната ни. За повече информация за нашите програми посетете сайта ни www.forbgkids.org или ни посетете в Бургас - пл. Атанас Сиреков 4.", коментира Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и създател на Център за млади таланти.