Бургаски младежи пътуваха безплатно в Европа с инициатива на ЕС

  • Начало»
  • Новини»
  • Бургаски младежи пътуваха безплатно в Европа с инициатива на ЕС 

Петима осемнадесетгодишни младежи от Бургаска област имаха възможността да обиколят Румъния безплатно с железопътен транспорт, включвайки се в проект на Фондация "Шанс за децата и природата на България", свързан с инициативата DiscoverEU по програма Еразъм+.

Целта на проекта беше младежи от малки населени места в Бургаска област и без опит в пътуванията в чужбина да посетят и опознаят друга европейска страна.

В периода 7-11 септември те видяха Парламента и Стария град в Букурещ, посетиха Природонаучния музей, разходиха се по крайбрежната алея на Констанца, разгледаха Черната църква в Брашов, видяха Крайова. Участниците придобиха увереност при пътуване извън България без родители, създадоха много нови приятелства, повишиха своите практически умения по планиране и организиране, работа в екип, управление на времето и вземане на решения.

Пътуването имаше за цел и да възпита отношение към опазването на околната среда, използвайки железопътния транспорт като най-екологичен такъв, а младежите носеха бутилки за вода за многократна употреба и рециклиха на обособените места. В Брашов присъстваха и на събитие за опазване на горите от пластмаса.

Пътуването се осъществи по проект "Да открием заедно Европа" по Програма Еразъм+, финансиран от ЕС.