Книголюбители избраха любимия чуждестранен детско-юношески автор на Литературен клуб-читалня "Малкият принц"

  • Начало»
  • Новини»
  • Книголюбители избраха любимия чуждестранен детско-юношески автор на Литературен клуб-читалня "Малкият принц" 

Любимото място на бургаските деца - Литературен клуб-читалня "Малкият принц", отпразнува рождения си ден не само с нов облик, но и с ново предизикателство към всички, които обичат книгите.

Младата художничка Елена Мазнева, един от най-изявените участници в проектите по изкуство на Център за млади таланти, превърна вратата на читалнята в красив и цветен вход към необятния вълшебен свят на Малкият принц и всички литературни герои.

През изминалите години безброй почитатели на книгите имаха възможността да минат през този вход и да се потопят в магията на безкрайния литературен свят. А четенията, беседите, представянето на нови книги и автори, участията в различни кампании стимулираха и подклаждаха още повече любовта на малки и големи към книгите и четенето! Тази година по случай рождения си ден с помощта на книголюбители от всички възрасти Литературен клуб-читалня "Малкият принц" избра любимия си чуждестранен детски автор за 2021. Астрид Линдгрен, Дж. К. Роулинг, Ерих Кестнер, Роалд Дал, Антоан дьо Сент-Екзюпери и Джани Родари бяха сред имената на писателите, издържали проверката на времето и на редица поколения. Най-много читателски гласове получи вечната Астрид Линдгрен и така стана любимият чуждестранен детски автор за 2021 година на бургаската читалня.

"Детските автори са първите писатели, с които се срещаме. Техните творби оставят траен отпечатък в душите и сърцата ни още от най-ранна възраст. На тях дължим любовта си към книгите и много от нас често се връщат към най-милите литературни спомени, наместили се завинаги в съзнанието ни. Разбираме огромното значение на книгите в живота на хората, особено в трудни моменти като тези на световна пандемия. Знаем, че книгите не само са верен приятел, но и успяват да вдъхнат смелост, вяра и оптимизъм. С поредната си инициатива искаме не само да припомним едни от най-ярките имена от чуждестранната детско-юношеска литература, но и да стимулираме отново четенето чрез вечното им културно наследство.", коментира Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България" и основател на Литературен клуб-читалня "Малкият принц".