"Когато утре стане днес" или бъдещето на младежите през погледа на един литературен конкурс

  • Начало»
  • Новини»
  • "Когато утре стане днес" или бъдещето на младежите през погледа на един литературен конкурс 

За осми пореден път Фондация "Шанс за децата и природата на България" организира Националния литературен конкурс "И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!". Темата на конкурса тази година е "Когато утре стане днес" и чрез нея организаторите предизвикват всички пишещи млади хора в България между 15 г. и 20 г. да споделят своите виждания, мечти, желания и стремежи, свързани с едно по-добро "утре". Желаещите да се включат могат да го направят, като изпратят свой авторски разказ или поезия, непубликувани до момента.

Победителите ще бъдат избрани от петчленно жури с председател младия български писател Милен Хальов. Милен е учил в Национално училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в гр. Русе, по-късно завършва анимационна режисура в НАТФИЗ. Любовта му към разказването на истории го подтиква да създаде обичаната детско-юношеска поредица "Кало Змея", която влиза в списъците с препоръчителна лятна литература на много училища в страната; има редица награди и номинации: от Столична библиотека, Сливенски фестивал на детската книга, "Бисерче вълшебно" категория Мечтатели; "Еврокон" ежегоден фестивал за фантастика в Европа, и литературен кръг "Перото".

В журито се включва и Надежда Динева, писател и журналист. Дебютира на литературната сцена през 2019г. с романа "Орденът на скорпионите", а "Загадка на име Джоан" е вторият роман, по който работи в момента. През май 2021 г. организира Национална кампания "Зелено четене", била е жури и в конкурсите "Аз, детето на морето", "ПрочетиМи" и VII национален литературен конкурс "И децата покоряват светове! Покажи, че можеш".

Третият член на журито е Николай Колев, сценарист и кастинг директор на известните български филми "11А" и "12А", магистър по български език и история. Със сценария за "ХІ-А" през 2014 г. спечели "Пегас" от хасковската "Южна пролет".

Част от журито е и Станислава Пирчева-Ава, завършила журналистика в СУ "Св. Климент Охридски", дългогодишен репортер към Програма "Хоризонт" на БНР, а сега водещ на предаването "Нощен хоризонт". Неин репортаж е сред десетте финалисти в конкурса за радиопрограми "Гран при" 2011, Union Radiophonique et Televisuelle International (URTI) първата световна институция за радио и телевизия със седалище в Париж. Носител на редица журналистически награди; лауреат от Националния поетичен конкурс "Константин Павлов" 2015; носител на Специалната награда на Славянска академия в Националния конкурс за поетеси "Дора Габе" 2016.

Към журито се присъединява и Неви Боджукова, университетски преподавател, психолог и автор на книгата "Страх от обичане".

"Новото в конкурса тази година е, че младежите могат да участват освен с разказ и с поезия. Вярваме, че жанровата свобода ще им донесе повече вдъхновение и по-голяма широта на изразяване. Щастливи сме, че вече десет години откриваме, подпомагаме и развиваме най-големия потенциал на страната ни талантите на нашите деца. За полета на таланта няма пречки и прегради и въпреки трудното време, в което живеем, очакваме вълнуващи творби.", сподели Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България".

Крайният срок за изпращане на творбите е 09.01.2022 г. Финалистите ще бъдат обявени на 26.01.2022 г. на уебстраницата на организаторите: www.forbgkids.org

Пълните услoвия на конкурса можете да намерите ТУК.