Награди 2021

Лауреати за 2021 г.:

Ясен Пенчев

Ясен Пенчев, 10 клас, ПМГ "Акад. Иван Гюзелев", гр. Габрово

Индивидуална парична награда за отлично представяне на републикански или международни олимпиади, конкурси, състезания в сферата на математиката и информатиката.

"През всичките тези години аз не спирах да търся себе си. Всяка нова област беше предизвикателство за мен. Всяко ново постижение ми даваше стимул да продължа напред. Днес аз смятам, че съм открил своята любов, и благодарение на преподавателите си продължавам да преследвам мечтите си в областта на математиката и информатиката."

До настоящия момент Ясен има повече от 100 награди в областта на математиката и информатиката, като през учебната 2020/2021 година е спечелил общо 20 призови отличия от национални и международни състезания в двете сфери.

Славея Семова

Славея Семова, I курс, ШУ "Еп. Константин Преславски", гр. Шумен

Индивидуална парична награда за отлично представяне в сферата на литературата на републикански или международни олимпиади, конкурси, състезания

"Писането, творческият процес по създаването на истории, герои и картини ми носи удовлетворение и ме прави истински щастлива. Това е нещото, в което се чувствам най-добра. Обичам да изразявам мислите си на хартия, да създавам светове и герои, в които влагам частица от себе си и очаквам някой също да се припознае в тях; обичам дългите разходки и необятните гледки, а любимо скривалище от действителността намирам между кориците и аромата на книги. Мечтая да създам още много творби, които да намерят своите читатели, да пожънат успех, да бъдат оценени и издадени в книги."

Най-значимите постижения на Славея са: I място и специалната награда в Национален литературен конкурс на тема "Какво ми разказа вятърът", 2021 г.; специална награда в Национален конкурс за ученици от 1 до 12 клас на тема "Завръщане към корените", 2021 г.; I място в Национален конкурс за литература и изкуство :Мадан – кътче от рая", 2021 г.; I място в Национален литературен конкурс "Моята мечтана история с…“", 2021 г. и множество други. 

Демира Недева

Демира Недева, 9 клас, МГ "Акад. Кирил Попов", гр. Пловдив

Парична награда за талантливи деца/младежи с ограничени финансови възможности, постигнали особени успехи в областта на математиката.

"Математиката е моето нещо. Не знам как точно се зароди интереса ми към задачите, става някак постепенно, неусетно и в един момент математиката е част от мен, без нея не се чувствам пълна и завършена."

През учебната 2020/2021 година Демира е завоювала 13 призови места, най-значимите сред които са: първо място и златен медал (единствен сред неамериканските участници) на Международна американска математическа олимпиада (ARML); Prize сертификат и златен медал (най-високото отличие в света) на Australian Mathematical Competition (AMC); второ място и сребърен медал на  Иранска олимпиада по геометрия (IGO); второ място в дивизия на Американско отборно състезание "Purple Comet"; трето място и бронзов медал на Обединена международна математическа олимпиада "Формула на Единството" и много други. 

Марина Кацарска

Марина Кацарска, 5 клас, НУИ "Панайот Пипков", гр.Плевен

Парична награда за талантливи деца/младежи с ограничени финансови възможности, постигнали особени успехи в областта на изобразителното изкуство.

"Интересът ми към изобразителното и приложно изкуство се зароди  в предучилищна възраст. С мама ходехме често на разходка сред природата и събирахме различни природни материали. От тях в къщи заедно изработвахме красоти за нашия дом. Четяхме книжки с картинки за животните обитаващи горите и реките, а аз, наблюдавайки илюстрациите, ги рисувах или изработвах от пластилин. От девет месеца се уча да работя с графичен таблет и вече имам участия в конкурси, със създадени от мен компютърни рисунки."

За учебната 2020/2021 година Марина има завоювани над 20 призови места, като 11 от тях са от престижни международни конкурси за рисунка.

Никола Кацарски

Никола Кацарски, 5 клас, НУИ "Панайот Пипков", гр.Плевен

Парична награда за талантливи деца/младежи с ограничени финансови възможности, постигнали особени успехи в областта на изобразителното изкуство.

"Имам изявени интереси в областта на изкуството. Обичам много да рисувам, да изработвам различни неща от природни материали, както и да пиша стихчета, разкази и приказки. Понякога създавам и комикси. От девет месеца се уча да работя с графичен таблет. Още с първите две компютърни рисунки, създадени от мен, завоювах два златни медала."

За 2020/2021 учебна година Никола е отличен с 27 призови места, като 17 от тях са от престижни международни конкурси.

Вяра Пенчева

Вяра Пенчева, 6 клас, ПМГ "Акад. Иван Гюзелев",  гр. Габрово

Индивидуална парична награда за отлично представяне в сферата на изобразителното изкуство на републикански или международни олимпиади, конкурси, състезания.

"За мен изкуството е вълшебство, което ми дава възможност да изразя своите мисли, желания и мечти. Мирът, любовта, хармонията, традициите и природата – това са основни теми в творбите ми. Мечтая чрез своите рисунки да направя света по-добър и по-красив."

До момента Вяра има над 200 призови отличия в сферата на изобразителното изкуство, като за 2020/2021 година е спечелила 80 награди, 53 от които са от международни конкурси.

Илияс Номан

Илияс Номан, 11 клас, СМГ „Паиий Хилендарски“, гр. София

Индивидуална парична награда за отлично представяне в сферата на математиката на републикански или международни олимпиади, конкурси, състезания.

"Науката, в която имам интерес, е математиката. С нея започнах да се занимавам сериозно, след като влязох в Софийската математическа гимназия. Хареса ми начина на мислене, защото в математиката най-важни са идеите, креативността и нестандартното мислене. В началото не бях толкова успешен, но продължих да се занимавам с нея, защото ми доставя удоволствие да си мисля за сложни проблеми и казуси. Обичам да се занимавам и с несъстезателна математика, поради това, че ми захранва любопитството към науката, разширява кръгозора ми и мога спокойно да минавам през материала без крайни срокове."

Най-значимите постижения на Илияс през учебната 2020/2021 година са: първо място (с максимален брой точки) и златен медал от European math cup; първо място (с максимален брой точки) и златен медал от национален кръг на Националната олимпиада по математика; сребърен медал от Международната олимпиада по математика; сребърен медал от Иранска геометрична олимпиада; сребърен медал от Балканската олимпиада по математика и много други.

Ива Ичевска

Ива Ичевска, 10 клас, ЕГ "Пловдив", гр. Пловдив

Индивидуална парична награда за отлично представяне в сферата на музикалното изкуство на републикански или международни олимпиади, конкурси, състезания.

"Обичам музиката, защото тя ме кара да мечтая и ме пренася в различни светове, далеч от реалността. Пеейки песни от различните десетилетия, се чувствам сякаш пътувам във времето. Освен пеенето други мои страсти са математиката, чуждите езици и киното. В областта на математиката също имам спечелени множество отличия от национални и международни състезания."

През учебната 2020/2021 Ива е завоювала 53 призови места в международни и национални конкурси в сферата на музикалното изкуство.

Симона Маринова

Симона Маринова, 3 клас, ОУ "Драган Манчов", гр. Пловдив

Индивидуална парична награда за отлично представяне в сферата на математиката на републикански или международни олимпиади, конкурси, състезания.

"Математиката е много хубава наука и аз искам да се занимавам точно с нея. Мои авторски задачи бяха издадени в сборник съвместно със задачи на други деца. Много искам да съм на ниво, за да ме приемат в математическата гимназия в Пловдив след четвърти клас."

За учебната 2020/2021 година Симона има 49 призови отличия в сферата на математиката от национални и международни състезания.

Ивета Попхристова

Ивета Попхристова, 7 клас, СУ "Вичо Грънчаров", гр. Горна Оряховица

Индивидуална парична награда за отлично представяне в сферата на музикалното изкуство на републикански или международни олимпиади, конкурси, състезания.

"Пеенето е моята страст. Ще кандидатсвам догодина народно пеене и вече знам, че това не е само цел, а мое бъдеще. Когато съм  на сцената, аз искам да покажа не само какво мога, а песента да докосне сърцата на хората. С народната песен, с народната носия се чувствам истинска българка и искам още много деца да се запалят по народното пеене."

Сред най-значимите постижения на Ивета за учебната 2020/2021 година са: I място индивидуални изпълнители и Специалната награда за най-добро изпълнение от Пиринския край в Международен фолклорен фестивал "Приятели", гр. Охрид; I място в конкурс "Млади фолклорни таланти" на БНР; лауреат в Петропавловски събор "Хоро се вие край манастира"; специална награда в конкурса "Насред мегдана в Арбанаси" и много други. 

Симона Василева

Симона Василева, 9 клас, ППМГ "Добри Чинтулов", град Сливен

Индивидуална парична награда за отлично представяне в сферата на литературата на републикански или международни олимпиади, конкурси, състезания.

"Нещото, което всяко дете си мисли и мечтае е какъв ще стане, когато порасне голям. Някои искат да станат полицаи, а други принцеси, лекар или художник, но аз мечтая да стана майка и писателка. Да. Мечтая да имам голямо семейство с много дечица, на които да чета моите приказки поръсени с много любов."

За учебната 2020/2021 година Симона е била отличена с призови места в над 30 конкурса, като два от тях са с международен статут.

Виктория Пощарова

Виктория Пощарова, 2 клас, СУ "Панайот Волов", гр. Шумен

Индивидуална парична награда за отлично представяне в сферата на музикалното изкуство на републикански или международни олимпиади, конкурси, състезания.

"Най-голямата ми страст е пеенето. Научена съм на дисциплина и трудолюбие, работя всеки ден върху вокалните си умения. Всеки нов успех ми дава криле и ме кара да се стремя към все по-високи отличия. Мечтая за голямата сцена, за авторски песни, за телевизионни участия, също и да представя страната ни на Евровизия някой ден, но най-много искам да правя света по-добър и семейството ми да се гордее с мен."

За изминалата учебна година 2020/2021 Виктория Пощарова е завоювала множество награди за вокално майсторство, като най-значимите от тях са 18 на брой от различни национални и международни конкурси.

 

Поради липса на подходящи кандидатури тази година Фондацията няма да присъди Големия приз "Шанс за таланта" и паричната награда за иновативен проект. Средствата, отделени за тези награди, са използвани от Фондацията за отпускането на осем допълнителни индивидуални парични награди за отлично представяне на републикански или международни олимпиади, конкурси и състезания.