Модулен проект по декоративно-приложни изкуства "Декорации и дизайн"

Арт проект по декоративно-приложни изкуства "Декорации и дизайн" e дял от пластичните изкуства, занимава се с оформителски функции и допълва проекта ни по приложни изкуства „Цветове и форми“, като дава възможност на талантливи приложници да доразвият уменията си. Предназначен е за деца от 6 до 18 години с определен интерес към съвременните тенденции в декорацията и дизайна в различните им измерения.Това е едно важно средство за художествено възпитание на подрастващите. Изгражда култура и естетика. Развива умения и техники, насърчава свободното мислене и усета към красивото в бита и околната среда.

Декоративно-приложните дейности са свързани преди всичко с проектиране и изработване на декорации на предмети с широко приложение и с оформление на пространства, влияят благоприятно върху личностното израстване и повишават естетическото възприемане на заобикалящата ни реалност. Проектът  включва осем модула (предвиден е за две учебни години)

След всеки модул се полага изпит за постигнато ниво. Направления: Декоративна живопис и скулптора, Флористика, Декупаж, Батик, Аксесоари, Интериорен текстил, Събитийна украса и декорация, Мозайки, Портфолио и сценография

ЦEЛИ И ЗАДАЧИ

  • Запознаване с художествените традиции на които се основава това изкуство и тяхното значение за изграждане на ново отношение към тях у подрастващите  в съвременните му  интерпретации в бита и заобикалящата ни действителност;
  • Обогатяване познанията на участниците за съвременните тенденции и техники в декоративно-приложните изкуства чрез развиване тяхната креативност и познания в различни направления;
  • Възможност за развиване и усъвършенстване  на понятията - естетика и вкус. Възпитаване в хармония и мода;
  • Стимулиране на процеса за самостоятелна дейност чрез осигуряване на възможности за изпълнение на практически задачи и творческа изява (участия в базари, общински, национални и международни конкурси, състезания и други);
  • Подготовка за евентуална бъдеща професионална реализация в сферата на дизайна, модната и интериорна стилистика, флористиката и модната журналистика, изобразителните изкуства, архитектурата и сценографията.

Първи модул "Флористика" развива умения за аранжиране с рязан цвят. Работи се по  създаване на обемни композиции по зададени теми от различни растителни компоненти. Запознаване с изкуството - икебана, хербаризиране. Оформяне на цветни пространства. Включва различни практически задачи и подготовка на изложба.

Втори модул "Декупаж" запознава участниците с  особеностите и разновидностите на тази техника. Практическото изработване на художествени изделия  – в програмата е предвидено изработване на тениска, текстилна торба, картонена кутия за предмети и др.

Трети модул "Батик" създава  умения  за експериментиране с тази техника за изрисуване на тъкани, картини, великденски яйца и др. В практическите задачи са включени: Десениране в материал на шал и изделие по избор. Изготвяне на текстилна картичка.

Четвърти модул "Аксесоари" включва дизайн и експериментиране с полимерна глина, отпадъчни материали, текстил, филц, вълна и кожа. Създаване на бижута и аксесоари за бита. Занимава се с различни техники за обработка и покрития  като лакиране, емайлиране, гравиране, филигран и др. Подготовка на пролетен базар.

Пети модул "Интериорен текстил" се занимава с особеностите на текстилните тъкани и предвижда изработването на интериорна кукла, десениране на текстилна салфетка и текстилен колаж върху калъфка за възглавница и други.

Шести модул "Мозайки" изгражда умения за композиция. Занимава се със създаване на картини с помощта на малки парченца стъкло, мрамор, керамика, камъчета, мъниста, миди и други. Включва рисуване върху керамичен предмет, пано от морски камъчета, мозайка от цветни керамични елементи и др.

Седми модул "Събитийна украса и декорация" развива умения и предлага решения за аранжиране на маса, как да украсим събитие (например рожден ден) и др., занимава се с изискванията за съчетаване на цвят и форма по тема. Включва изработване на обемна картичка, празничен гирлянд, цветя от хартия, тематична карнавална маска и др. Самостоятелни практически задачи.

Осми модул "Портфолио и сценография" подготвя участниците за изработка на албум от рисунки и реализирани проекти  от познанията и уменията, придобити  от модулното обучение. Представя възможности и идеи за сценично оформление, декори, костюми, бутафория и други.

Формуляр за кандидатстване (MS Word format) моля изпращайте формулярите на info@forbgkids.org