Онлайн конкурс за комикс на тема "България в света"

Онлайн конкурс за комикс на тема
"България в света"

България е член на ЕС от 2007 година и интензивно участва в бурното битие на Европа. Една малка страна със здрави рамене, научена да отстоява себе си, днес е равноправна с другите си европейски сестри. Една страна, която е част от световния пъзел, и чиято пъстрота все още остава видна само за малцина. Известно е, че Бъгария има вековни история и традиции, а коренът ѝ в Европа е един от първите.

Трябва да се знае кои сме, какво носим в сърцата си и какво ни е завещано от времена, в които в други страни не е имало кой да завещава?!

Ето защо конкурсът "България в света" цели да провокира един нов прочит на традиционната българска приказка, легенда, традиция, повеля, сказание. Под формата на комикс, като един по-достъпен и увлекателен за младежите начин, да се прочете онова, което остава "нечуто и невидяно" в Европа и света. Българската култура крие под крилото си фолклор и традиции от езически времена, от различни етнически групи, приказки и легенди от незапомнени времена и това се багри в темпераментния български дух.

Цели на конкурса:

 • Да провокира младежите да обърнат поглед към идентичността и етнокултурата на България;
 • Традиционните български митични и легендарни същества и герои да заживеят нов живот в детските комикси;
 • Чрез оживяване на българското,  то да се съхрани за новото  и да се предаде на идното поколение;
 • Да се осъществи културен мост между България и света.

Възрастови групи:

 • I-ва група - от 11 г. до 14 г.
 • II-ра група - от 15 г. до 17 г.

Размер и обем на комикса: Без ограничение

Материали и техники : Без ограничение

Условия за участие:

 • Всеки участник може да участва с един комикс;
 • Всички комикси трябва да бъдат получени при организаторите в срок до 26.02.2020 г.; творбите се носят или изпращат на адрес: гр. Бургас, пл. Атанас Сиреков 4(срещу Община Бургас) до Център за млади таланти; телефони за връзка: 0887 201033 и 0882 723760; имейл за връзка: info@forbgkids.org;
 • Задължително е да бъдат посочени на гърба на творбата следните данни: три имена на автор, възраст, учебно заведение, имейл и телефон за връзка;
 • Всеки комикс трябва да бъде придружен от попълнена и подписана Декларация-съгласие за обработка на личните данни, която можете да намерите ТУК;
 • Компетентно жури ще отсъди победители на 1-во, 2-ро и 3-то място в двете възрастови групи.

Провеждане на онлайн гласуване за "творба на публиката" (публиката ще избере любимия си комикс и в двете възрастови групи):

 • Всички комикси ще бъдат публикувани на официалната фейсбук група на организаторите – Център за млади таланти, Бургас Group (https://www.facebook.com/groups/318596188548626/) на 27.02.2020 г., където всеки може да гласува за своя фаворит;
 • Краен срок на онлайн гласуването: 02.03.2020 г., 11:00 ч. Вот, даден след обявения срок, няма да бъде зачетен.

Обявяване на победителите от онлайн гласуването, както и излъчените от журито финалисти в двете възрастови категории: 02.03.2020 г. до 18:00 ч.

С всички комикси ще бъде организирана изложба!

Официалното награждаване на финалистите ще се проведе на 09.03.2020 г. от 17:30 ч. в Актовата зала на Център за млади таланти, гр. Бургас заедно с откриване на изложбата на всички участници в конкурса.

 

Календар

-
Център за млади таланти предлага новите си модулни проекти

-
Инициативата има за цел да насърчи четенето от най-ранна детска възраст.