Тврочески проект "Киното като магия и как се създава любителски късометражен филм от ученици"

Творчески проект "Киното като магия и как се създава любителски късометражен филм от ученици"
Ексклузивно за гр. Бургас!

Проектът е предвиден за малки творци /13 – 18 год./, които се интересуват от приложните науки, от новите технологии, обичат киното и биха се радвали да осъществят своя кинопродукция по собствена идея и сценарий. Много от днешните деца имат добри компютърни умения и боравят умело със съвременните технологии - телефони, фотоапарати ,фотокамери, имат опит в правенето на любителски клипчета и фотосесии. В съвременното дигитално общество се променя и отношението към киното, подложено, както и останалите изкуства, на опасността от утилизиране. Превръщат се в  част от бита и губят магията си. Заедно с телевизията киното се възприема често като визуален фон за "убиване на времето", а не  покана за дълбоко преживяване и размисъл върху сериозните проблеми на живота. Разбито на рекламни клипове то се обезличава заедно със създателите си.
Идеята на проекта е да се обърне към същинската мисия на доброто кино:  да изправи децата пред тайнството на живота, да ги запознае с отделни майсторски образци на световното кино, с произведения на доказани режисьори от различни страни и да им даде възможност със съвременните средства да се опитат да създадат собствен шедьовър. Да почувстват киното не само като забавление, а като разтърсващо душата изкуство, което ангажира зрителя, не по-малко от създателите си.

Програмата включва запознаване с избрани образци и филмови жанрове, с мисията на съвременното кино като визуална магия и алтернативно изкуство с послание, което ни помага да се изградим като личности, с разработване на идеи за късометражни филми на злободневни вълнуващи ги теми, с изискванията за писане на сценарий за филм и не на последно място с правилата за създаване на филм по тяхна идея и сценарий, да ги подкрепим с компетентна помощ на професионалисти и осигурим възможности да  представят готовия продукт в месеца на таланта. След всяко образователно ниво участниците защинават европейски сертификат, който могат да използват в следващ етап на обучение, прикандидатстване в художствени училища и университети. Предвидени са възможности за участия в конкурси, състезания и изяви, предвидени са срещи с професионалисти и др.

Подробности за програмата – две нива от по 60 учебни часа, всяко завършващо със защита на сертификат.

Първи модул : "Магията кино"– запознаване със наши и световни кинообразци. Занимава се и с особеностите на късометражното кино, видове.

Втори модул: "Късометражно кино" – как се прави киносценарий и любителски  късометражен филм по избрана тема.

Автор и ръководител на проекта: Мартина Чачевска - магистър по музикална педагогика, режисьор и сценарист в Национална телевизия "СКАТ"

Прием на документи, информация и записвания на: info@forbgkids.org или лично в Център за млади таланти, пл. Атанас Сиреков 4, ет. 1, ст. 5 (срещу Община Бургас). Телефони за връзка: 0887 201033; 0882 723760.

Календар

-
Моден конкурс за най-оригинален летен тоалет

-
Модулни проекти на Център за млади таланти